Plantronics GameCom X 95

Av i i Recensioner, 3 Mer

Plantronics GameCom X 95

Att slippa sladd till sitt headset kan vara en befrielse. Nya GameCom X 95 från Plantronics är ett trådlöst headset till Xbox 360 som Mats gillar.

Det första som slog mig när jag tagit GameCom X 95 ur sin skyddande kartong var att jag hade ett riktigt stabilt headset i mina händer. Ett headset som antagligen kommer att hålla ett bra tag framöver. Trots sin robusta konstruktion har man inte gett avkall på designen. Nej, GameCom X 95 är riktigt snygg. En flärp förkunnade att jag skulle skruva på muffen på höger kåpa för att kunna placera två AAA-batterier i kåpan. Här såg jag dock en möjlig svag punkt. Finns det en risk att denna konstruktion kan gå sönder? Det är möjligt.

Satte så på mig headsetet för första gången och konstaterade att det satt väldigt skönt. Vadderade, tygkuddar runt öron samt på bygeln över huvudet ger en mycket skön komfort. Jag har haft på mig GameCom X 95 under ett så pass långt spelpass som fyra timmar utan att det kändes obekvämt, vilket givetvis är ett stort plus. Dessutom håller kåporna störande ljud ute.

Att koppla in GameCom X 95 till sin Xbox 360 eller TV är enkelt. Två RCA-kontakter ska kopplas in till höger respektive vänster RCA-kontakt på TV:n. Dessutom ska en USB-kontakt kopplas in antingen baktill eller framtill på 360:an. Om din Xbox 360 ansluts med HDMI till TV:n så saknar denna inkoppling RCA-kontakter. Då får du koppla in headsetet till TV:ns audio utgång. På så vis kan du använda GameCom X 95 som hörlurar även till TV:n och när du tittar på film.

Det visade sig dock att GameCom X 95 inte är hundraprocentigt trådlöst. Man måste nämligen koppla en kabel från vänster kåpa till handkontrollen. Detta för chatt över Xbox Live. Denna sladd behövs inte om du använder GameCom X 95 som hörlurar utan chattmöjligheter.

På kåporna finns fyra reglage, två på vardera kåpa. På höger kåpa finns en on-knapp som gör det mycket smidigt att koppla ihop kåporna med sändaren. Det enda som behövs är ett två sekunders tryck på knappen och hörluren är uppkopplad. På höger kåpa finns även en ratt för inställning av spelets ljudvolym.

På vänster kåpa finns en on/off-knapp för chatten via Xbox Live samt ett volymreglage för Xbox Live. Det här med dubbla volymkontroller fungerar riktigt bra, men ljudet via Xbox Live Chatt visade sig vara i svagaste laget varvid man var tvungen att även sänka huvudvolymen på höger kåpa. Mikrofonen är infällbar vilket är mycket praktiskt.

Ljudkvaliteten på de 40 mm stora högtalarelementen är bra. Ljudet är varmt och nyansrikt, men basen har fått stryka lite på foten. Den kunde gott ha varit något kraftigare. Mick-ljudet är som jag varit inne på inte tillräckligt högt och det känns dessutom något lamt.

En svaghet är manualen som är mycket kortfattad och den skulle ha mått bra av att fyllas på med mer information. Annars ser jag GameCom X 95 som ett mycket kompetent headset som sitter skönt på huvudet och har bra ljud. Det är snyggt dessutom. Synd bara att prislappen ligger strax under tusenlappen, vilket är i högsta laget.

Det Bra

  • Bekväma
  • Designen
  • Robusta
  • Micken infällbar
  • Välljudande

Det Dåliga

  • Basen är lite klen
  • Något hög prislapp
  • Kort manual
8

Skriven av: Mats Ernofsson