Konsolkriget är igång. Wii U har funnits på marknaden i över ett år och nu utmanas den av Playstation 4. Är konsolen ett bra köp för spelälskaren?
Playstation 4 har nu äntligen landat i butikerna, och det med buller och brak. Konsolen har redan sålts i över 2 miljoner exemplar och slagit rekord på rekord i så gott som alla länder den hitintills lanserats i. Men vad är det egentligen som är så speciellt med Sonys nya maskin och vad är det som gör den så åtråvärd?
Först och främst skulle man kunna börja med utseendet, den skiljer sig nämligen ganska mycket från PS3:ans bastanta storlek och konvexa design. PS4:an är relativt liten (275 x 53 x 305 mm), ungefär lika liten som en Xbox 360 slim, och designen är istället fyrkantig. Den ser i sin enkelhet dessutom förvånansvärt snygg ut, med en något Jet-fighter-inspirerad look.
Trots sin storlek är den dock otroligt stark, snabb och relativt billig. Och även om den rent hårdvarumässigt är svår att sätta i direkt jämförelse med en PC, så går den i helhet likväl att likna vid en medelklass speldator för omkring åtta till nio tusen kronor. Den ska dessutom vara ca 10 gånger snabbare/starkare än Playstation 3, vilket är väldigt imponerande med tanke på att konsolen bara kostar fyra tusen kronor. Den är förstås inte lika funktionell som en dator, men besitter trots allt både webbläsare, chatt-funktioner, Blu-Ray-läsare, streamingtjänster och möjligheter att fånga spelsekvenser på film (gamecapture).
Kontrollen är även den förbättrad och omdesignad, den är något större och har – utöver de traditionella Playstation-knapparna – ett mer ergonomiskt grepp, en högtalare, en ljuslist, en pekplatta, ett hörlurs-/headsetuttag, förbättrad rumble-/skakfunktion, förbättrade axelknappar, förbättrade styrspakar, six-axis-funktionalitet samt en share-knapp.
De mest uppskattade uppdateringarna på kontrollen är utan tvekan uttaget för hörlurar eller hedset, share-knappen, axelknapparna, de nya styrspakarna och det mer ergonimiska greppet. Det nya uttaget gör det möjligt att använda sig av i princip vilket headset som helst på marknaden och share-knappen tillåter en att när som helst spela in och spara de 20 senaste minuterna man spelat. Då PS4:an alltid spelar in dina spelomgångar och automatiskt sparar de senaste 20 minuterna åt dig räcker det med att trycka på share-knappen för att dela videoklipp med sina vänner, eller strömma via Twitch om man så vill.
Sist men inte minst är de något inåtböjda axelknapparna från PS3:ans tid också åtgärdade. De är äntligen vinklade utåt, och får därför inte avtryckarfingret att glida av knappen lika frekvent. Sony har dock förstått vikten av ett ergonomiskt grepp även när det kommer till formen på kontrollen och har därför valt att göra kontrollen mer formad efter handen, samt valt att ”räffla” eller ”mönstra” kontrollen på vissa ställen för ett bättre grepp. De har likaså ersatt PS3:ans konvexa styrspakar mot styrspakar som istället är lite urgröpta, vilket gör att man inte heller där behöver vara orolig för att fingret ska slinta eller glida av vid fel tillfälle.
De minst imponerande delarna av kontrollen är ljuslisten och pekplattan (touchpaden) som inte bidrar med speciellt mycket. Ljuslisten ger i princip bara ifrån sig olikfärgade ljussken, blått för kontroll 1, rött för kontroll 2 osv, och pekplattan används hittills bara som ytterligare en tryckbar knapp. Ljuslisten har visserligen andra funktionaliteter när den används tillsammans med kameran Playstation Eye, men då denna köps separat avstod jag från att köpa den, och har därför inte haft någon möjlighet att testa.
När det kommer till kontrollen har Playstation 4 även möjlighet att strömma sina spel till Playstation Vita, så att man som spelare istället kan använda den som huvudsaklig skärm och kontroll. Detta går att jämföra med den funktion man finner på Wii U, med det enda undantag att man behöver ett stabilt nätverk för att det ska fungera. Det är en intressant funktion som finns tillgänglig redan dag ett och som med rätt optimering kan öppna dörrar för många intressanta idéer. I dagsläget är det dock för dåligt optimerat för att jag ska kunna ge det en rättvis bedömning.
Utöver alla dessa förändringar har även menysystemet fått sig en välbehövlig uppdatering. Menyerna känns fortfarande igen sedan PS3:an, men består nu av tydligare ikoner och bilder. Vilket är en välkommen förändring, då det tackvare de större och tydligare ikonerna gör det avsevärt mycket enklare att navigera bland alla menyalternativ. Tråkigt nog verkar det dock som om delar av alla förändringar har bidragit till en del problem i systemet. Under de ca 30 timmar jag ägnat vid konsolen har systemet ett tiotal gånger helt sonika valt att krascha och kasta mig tillbaka till startsidan, vare sig om det är när jag spelat ett spel, tittat på film, letat i PlayStation Store eller bläddrat i menyerna. Att en helt ny konsol har en del barnsjukdomar är förstås något man kan förlåta, men konsolen kraschar i dagsläget rätt så frekvent, vilket förstås inte bidrar till några pluspoäng.
I det stora hela skulle man kunna säga att Playstation 4 är helt upp till förväntningarna, men inte mycket mer än så. Det finns inte speciellt många spel vid släppet som visar vad konsolen kan eller vad den går för, och än färre exklusiva titlar att välja på. Det finns heller inte någon möjlighet att spela sina PS3-spel på konsolen, då den inte är bakåtkompatibel. Men den är å andra sidan precis så snabb och precis så kraftfull man förväntar sig att den ska vara. Den lockar dessutom med väldigt många intressanta idéer inför framtiden och visar både genom menyer, funktioner, grafik och kontroll att Playstation äntligen är på väg i rätt riktning.
Fotnot
Sannie driver även en spelblogg där han denna vecka ägnar sig till 100% åt Playstation 4 och allt den har att erbjuda. Läs mer på GamingForLife.blogg.se. Bland annat kan du där se en film på när han packar up sin PS4:a.
Det Bra
- Storleken
- Kontrollen
- Menyerna
Det Dåliga
- Dåligt utbud vid launch
- Frekventa krascher