Pokémon Omega Ruby / Pokemon Alpha Sapphire

Av i i Recensioner, 2 Mer

Pokémon Omega Ruby / Pokemon Alpha Sapphire

Pokémon-serien växer, fast inte med sprillans nya spel. Nej, nytillskotten Pokémon Omega Ruby och Pokémon Alpha Sapphire är remake av gamla spel.

Pokémon Omega Ruby och Pokémon Alpha Sapphire är de nyaste släppen i Pokémon-spelserien som har utgetts av Nintendo sedan 1996. Serien startade med Pokémon Red, Green och Blue till Gameboy. Pokémonspelen har sin grund i Animeserien med samma namn, eller Pocket Monster som de även kallas i Japan. De flesta spelen i serien är rollspel (role playing game, RPG) med element av äventyrsspel och spelen spelas antingen i ett tredjepersons perspektiv eller uppifrån. De allra flesta Pokémon-spelen är för övrigt släppta till handhållna konsoler.

Pokémon Omega Ruby och Pokémon Alpha Sapphire är inte några nya spel i traditionell mening utan är remakes (förbättrade versioner) av Pokémon Ruby och Sapphire som släpptes 2002 till Game Boy Advance. För er som är nya för serien kan jag berätta att Pokémon är en monsterliknande version av djur men med olika egenskaper och förmågor. Pokémon gillar att slåss med andra Pokémon för att mäta sina krafter och när man rör sig ute i världen kommer man att möta både vilda och tama Pokémon som vill slåss mot en.

Pokémon Omega Ruby handlar som de flesta andra Pokémonspel om att man ska bli den största Pokémon-tränaren någonsin och samla så många Pokémon som möjligt. Utöver detta så brukar det finnas en bakgrundshistoria som handlar om att man ska besegra en elittränargrupp som har en ond plan att ”ta över världen”. För att besegra elittränargruppen måste man slå de övriga tränargrupperna som vanligvis är 8 stycken. Vid varje vinst så får man en badge som visar vilken nivå man är på skalan. Vissa områden kräver att man har samlat ett visst antal badge för att man ska kunna besöka dem. I Omega Ruby och Alpha Sapphire handlar det om att man ska besegra ”Team Magma” bland annat och spelen utspelar sig i regionen Hoenn som består av en större landmassa och flera små öar. Miljöerna är som vanligt väldigt vackra och omväxlande.

Gemensamt för alla spelen är att man i starten brukar få välja mellan tre stycken Pokémon som brukar ha antingen egenskaper av eld-, vatten- eller grästyp samt att en rival brukar välja en Pokémon som är ens valda Pokémons ultimata motståndare. I Pokémon Omega Ruby får man välja mellan Treecko, Torchic eller Mudkip.

Jag har inte själv spelat originalspelet till Game Boy Advance så tyvärr kan jag inte göra några egna jämförelser mellan originalspelet och Omega Ruby. Huruvida remaken håller sig nära den stämning som skapades i originalspelet låter jag därför vara osagt. Dock har jag spelat Pokémon Y en hel del och jag upplever att en del saker görs bättre i Pokémon Omega Ruby och att en del saker är väldigt lika som bland annat menyerna. Detta kan dock bero på att Pokémon Y var det första Pokémon-spelet som jag spelade och därför blev tröskeln rätt hög. Om du går in för att enbart spela huvudhistorien så är spelet inte så stort. Du kan nog klara det på ca 20-40 timmar beroende på din förmåga. Men ska du fånga allt som går att fånga och utveckla allt som går att utveckla så räcker det inte enligt mig med en spelomgång utan man kommer att behöva flera rundor och allra minst 100 timmar om det ens är i närheten av att räcka.

Mycket i spelet handlar om att dela sin spelupplevelse med andra spelare som man dels kan slåss mot men också byta saker och Pokémon med. Detta kan ske både online och via Streetpass.

En för mig ”ny” sak som Omega Ruby/Alpha Sapphire bjuder på är att man kan ställa ut sina Pokémon på talang- och skönhetstävlingar samt hitta hemliga ställen ute i världen som man kan inreda som ett rum.

Vem ska då spela Omega Ruby?

Gillar du Pokémon serien generellt så tycker jag att det är ett måste och speciellt då om man tidigare har spelat Ruby eller Sapphire. Utöver det så tycker jag spelet är ett bra val om man gillar rollspel och söta djur. Vidare så märks det att spelet är gjort för en handhållen konsol och det är lätt att starta och avsluta spelet vid till exempel resor där man kan vara tvungen att snabbt avsluta en spelomgång. Men det passar lika bra att spela liggandes i sängen eller soffan. Generellt ett spel som jag har väldigt roligt med. Det enda negativa som jag tycker många spel av denna typ lider av är att man blir väldigt bunden till ens könsroll. Spelar man som en tjej så får man inte tillgång till de ”manliga” kläderna med mera. Samtidigt är spelet inte är utmanande eller sexuellt laddat vilket gör att det passar även lite yngre barn. Det är dock inte ett spel som passar de minsta barnen.

Det Bra

  • Pokémon, vem gillar inte dessa söta små djur.
  • Härliga miljöer
  • Spännande historia

Det Dåliga

  • Könsrollerna
8

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi