Pro Evolution Soccer 2013

Av i i Recensioner, 2 Mer

Pro Evolution Soccer 2013

Precis som EA gör med sin Fifa-serie så ger Konami ut ett nytt spel i sin fotbollsserie, Pro Evolution Soccer, en gång om året.

Att tävla med EA Sports FIFA-serie är en uppgift som troligen avskräcker de flesta spelutvecklare från att ge sig in i kast med fotbollsspel. Ändå försöker Konami hålla flaggan högt varje år med att släppa sina Pro Evolution Soccer-spel.

Den stora behållningen med Pro Evolution Soccer är att serien har en distinkt identitet som skiljer sig från Fifa-spelen. Medan Fifa är ett perfekt spel att plocka fram när man han ett kompisgäng på besök för att kolla på fotboll, passar Pro Evolution Soccer främst för de med vilja och envishet nog att lägga ned timmar av träning på att bemästra det extremt djupa kontrollsystemet som definierar Pro Evolution Soccer.

Pro Evolution Soccer 2013:s styrka är också dess svaghet. Att sätta sig ned och spela en match ”på kul” är nästan helt omöjligt. Det är nästan en liten vetenskap att sätta sig in dels hur kontrollerna är upplagda men också hur man ska få till timingen för att allt ska flyta på som det ska i en match. På grund av detta är det nästan helt poänglöst att spela Pro Evolution Soccer 2013 med en oinvigd nybörjarkompis. Man måste vara på ungefär samma nivå för att få ut något av upplevelsen. Å andra sidan är gör detta att tillfredsställelsen när man övervunnit den digra inlärningskurvan känns så mycket större. Det är lätt att likna Pro Evolution Soccer 2013 med ett avancerat fightingspel á la Street Fighter eller Soul Calibur där det finns massvis med aspekter av spelkontrollen att övervinna innan man blir en riktig mästare.

Sina styrkor till trots finns det ändå en hel del punkter där Pro Evolution Soccer 2013 ligger efter sina konkurrenter. Rent visuellt så upplevs spelet plågsamt föråldrat med menyer som för tankarna tillbaka till 90-talets stundtals ologiska och svårnavigerade menyer. Väl ute på banan pendlar grafiken mellan trovärdig och robotlik med en hel del tekniskt grus i maskineriet som får spelet att sakta ned stundtals. Kommentatorerna babblar livlöst på i bakgrunden utan att man känner särskilt mycket för att lyssna på vad de har att säga och gränssnittet är torrt men funktionellt.

Vill man dock gå in för att bli fotbollsproffs på sin TV-spelskonsol är Pro Evolution Soccer 2013 ett spel som inte lämnar något till slumpen. Den artificiella intelligensen är bättre än någonsin, bollfysiken är riktigt upphottad och de subtila förändringarna man gjort i kontrollsystemet gör att Pro Evolution Soccer 2013 reser sig över sina konkurrenter när det kommer till djup. Är man å andra sidan snarare ute efter ett partyspel att plocka fram en fredagskväll med polarna kommer man bli ytterst besviken.

Det Bra

  • Djupa kontroller
  • Häftig bollfysik

Det Dåliga

  • Föråldrad grafik
  • Brant inlärningskurva
8

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi