Pro Evolution Soccer 2016

Av i i Recensioner, 6 Mer

Pro Evolution Soccer 2016

Varje år pågår det en kamp om vilket fotbollsspel som skall vara bäst. PES eller FIFA? För första gången på länge är det i år PES som går vinnande ur striden.

Ja Pro Evolution Soccer (PES) är ett bättre spel än FIFA i år. Även om det är med små marginaler så är det ett mer spännande och snabbare spel som bättre fångar känslan av riktiga fotbollsmatcher.

Spelarna känns rörliga och lättmanövrerade. Kvicktänka spelare belönas medan klumpiga straffas precis som det ska vara. PES har alltid kämpat för att upprätthålla en visuell standard jämte FIFA utan att hittills ha lyckats. PES 2016 använder sig av Konamis FOX engine vilket ger spelet ett väldigt lyft visuellt. Gräsplanen kan verka platt och effekten när bollen träffar blött gräs tam men fotbollsspelarnas kroppar och kläder har aldrig sett bättre ut. Även bollfysiken och hur den animeras ser otroligt bra ut.

Jag har sett många skriva hur PES 2016 slår FIFA 2016 med hästlängder men jag skulle säga att det är med en väldigt marginell vinst PES 2016 blir årets fotbollsspel. PES 2016 är fortfarande inte ett perfekt spel och saknar till stor del många av de saker som gör att många väljer att spela FIFA nämligen licensierade lag. PES får fortfarande inte använda sig av alla klubbar som finns så det svider att behöva spela med påhittade lag istället för officiella. Folk kan säga att det inte spelar någon roll hur mycket de vill men det gör det.

Spelets presentation kunde även varit bättre. Statiska och krångliga menyer samt de tråkiga träningslägena är inte i närheten av vad man möts av i ett FIFA-spel. Medan Konami verkligen lyckats få till ett bra Master League-läge så är fortfarande Become a Legend- och MyClub-lägena obekväma, oatmosfäriska och slöa. Det är synd för det finns mycket av värde i de båda lägena. Speciellt MyClub som sakta men säkert börjat utvecklas till en konkurrent till FIFAs Ultimate Team.

Kommentatorerna i PES 2016 gör ett godkänt jobb men tråkigt nog bara när det är två licensierade lag på planen. Utan spelarnas namn blir kommentarerna snabbt monotona och tråkiga och inte allt för sällan klarar inte kommentatorn av att faktiskt följa vad som händer i matchen. Det är deprimerande att höra en kommentator beskriva hur en anfallare har en öppen plan att spela på samtidigt som denne blir instängd av tre motståndare eller att matchen är över när motståndarlaget leder med 2-0 med 30 minuter kvar att spela.

Med så mycket negativt att nämna hur kan jag då säga att PES 2016 är ett bättre spel än FIFA 2016? Jo, allt negativt bleknar bort när saker och ting går rätt på planen. Exakt vad spelet gör rätt är svårt att säga. Kanske är det hur bollens fysik i kombination med spelarna och hur lätt de är att styra vilket i sin tur levererar ett mer trovärdigt spel. Kan det vara hur de virtuella fotbollspelarna speglar både spelstil och personlighet? Det är något häftigt med att man direkt känner igen till exempel Zlatan, Messi, Neymar eller Benzema när de arbetar på planen.

Fotbollen innehåller sånt flyt där passningar smidigt bygger upp anfall där bollen antingen slutar i nät, utanför planen eller vid motståndarens fötter. Ett av de områden som PES-serien alltid haft problem med har varit hur fotbollsspelarna interagerar med varandra på planen. I år har Konami förvandlat sin största svaghet till sin största styrka. Spelarna krockar och snubblar på varandra, kämpar om bollen och tacklas. De rör sig med en sån tyngd och verklig realism att det blir snudd på obekvämt att titta på. Varje gång jag ser en repris av ett mål märker jag små detaljer i hur spelarna rör sig. Små detaljer som att spelarna ständigt tittar efter sina medspelare, signalerar när de vill ha bollen, vrider sina fötter rätt vid skott och faktiskt siktar innan de avlossar kanonen.

Kanske det största minuset PES 2016 har är den artificiella intelligensen i försvarsspelet. Ibland kan den vara otroligt skicklig och andra gånger är det som om den tagit fikapaus. Vissa matcher kan sluta 0-0 efter 90 minuter medan andra är en konstant målfest. FIFA:s försvarsspel är mer konsekvent och även om det skapar ett sämre flyt och ibland mer frustrerande spel så hindrar det också matcherna från att bli oändliga målfester. Det är lätt att vara positiv i PES så länge som man är den som slår bollarna i mål men det är svårt att undvika frustrationen när din målvakt släpper in bollar som ibland bara sakta rullar in. Om PES har en riktigt dålig sida så är det detta.

Tack och lov är det inget som förstör spelet för om du väljer riktigt bra lag sköter sig målvakterna ordentligt och skulle det inte räcka kan du själv ta kontroll över målvakten. När Pro Evolution Soccer är bra, vilket det är mesta dels av tiden, är det ett väldigt, väldigt bra spel. När det är som bäst är det precis lika briljant och hänförande som sina allra största fans säger att det är.

Pro Evolution Soccer 2016 är på god väg att komma ikapp FIFA 2016 men kämpar fortfarande med att fånga atmosfären, presentationen och lättillgängligheten som FIFA besitter. Trots detta är PES 2016 faktiskt ett roligare spel på planen även om FIFA är ett trevligare paket. Jag ser med spänning fram emot nästa års upplaga där avståndet mellan de två säkert krympt ytterligare och jag drömmer om den dag PES 2016 faktiskt innehåller alla licensierade lag som finns. Är det bara fotboll och känslan av att spela fotboll du är ute efter är Pro Evolution Soccer 2016 spelet du ska köpa.

Det Bra

  • Fysiken och animationerna
  • Övertygande fotbollskänsla
  • Flyt i spelet

Det Dåliga

  • Godkänd men upprepande kommentator
  • Krångliga menyer
  • Okonsekventa målvakter och försvar.
8

Skriven av: Håkan Hägglund