Red Dead Redemption 2

Av i i Recensioner, 5 Mer

Red Dead Redemption 2

Read Dead Reademption 2 har funnits ett tag på konsol. Nu är det dags för PC.

Rockstar Games. Ett så passande namn för en spelstudio som släpper succéspel efter succéspel. Det är svårt att tro att det snart är sju år sedan GTA 5 släpptes. I GTA 5 fick vi en enormt levande värld ackompanjerad med bra story och karaktärer som kunde vara ryckta ur vilken storfilm som helst i Hollywood. GTA 5 är än idag ett av de bästa spelen som går att spela och på PC kan man modifiera spelet i oändlighet. Det är svårt att förstå hur Rockstar kan ha ännu ett toppspel som har en öppen värld, bra story och bra karaktärer. Red Dead Redemption 2 släpptes förra året till konsol och tog världen med storm. Precis som med GTA 5 tog Rockstar sin tid och slipade och optimerade för att sedan ett år senare släppa sitt spel på PC.

Eftersom Red Dead Redemption 2 till PC i princip är exakt samma spel som kom till konsol för ett år sedan kommer jag inte djupdyka i spelets story. För mer om det rekommenderar jag er att läsa Sannie Jönssons recension av spelet till PS4.

Jag kommer istället att fokusera på mina upplevelser och framförallt vad det innebär för Red Dead Redemption 2 att släppas till PC. Men jag kan i vilket fall bara hålla med Sannie. Det är häpnadsväckande hur ett spel kan innehålla så mycket och med så hög kvalité som Red Dead Redemption 2.

Spelet story utspelar sig på 1890-talet där spelets protagonist Arthur Morgan reser från den alltmer försvinnande vilda västern i Amerika. Hans gäng är på flykt efter ett rån som gått snett i staden Blackwater. Gängets resa tar dem österut till en del av Amerika där Cowboys börjat spela ut sin roll, till ett Amerika som är mer civiliserat och där handeln styr. Arthurs gäng måste inse att världen inte längre har plats för män som dom och att de behöver utvecklas för att överleva.

Rockstar Games har lagt ner ett enormt arbete på att skräddarsy storyn så den ska vara så intressant som möjligt. Alla karaktärer i spelet känns välskrivna vare sig det rör sig om de i Arthurs gäng, bartender i en saloon eller en tiggare på gatan. Allt känns så levande när alla karaktärer lever sina liv runt omkring en. I GTA 5 så imponerade Rockstar oss med sitt öga för detaljer. I Red Dead Redemption 2 kan du spendera en evighet i att bara försöka hitta alla de små detaljer som spelet har på lager.

Det finns så otroligt mycket att göra i Red Dead Redemption 2 att jag personligen insett att jag aldrig kommer klara ut spelet. De sägs ska ta 50-60 timmar men jag räknar med att jag minst kommer spela ett år innan jag ser något slags slut. Det finns för mycket som tar min uppmärksamhet. Jag kan t.ex. ha fått ett uppdrag att kräva någon att betala tillbaka en skuld. Jag sätter mig på min häst, tar fram den enorma kartan och markerar vart jag ska för att lättare hitta. På vägen dit stöter jag på en man som blivit biten av en orm. Jag hjälper honom genom att ge honom lite motgift. Han tackar mig och beger sig iväg. Just det uppdraget! Jag rider vidare fast besluten att ta mig till mitt uppdrag men hör helt plötsligt skott avfyras väster om mig. Det är nära så jag rider dit och ser hur några skurkar försöker attackera några nybyggare som efter att ha blivit räddade berättar att de vägrat betala skyddspengar till de nu döda skurkarna. De tackar och jag säger hej då för jag har ju ett uppdrag.

Jag rider vidare över floder, berg och in i djupa skogar. Där ser jag en legendarisk älg. Denna är för fin för att inte jaga. Jag kliver av min häst och smyger mig på älgen. Jag sänker honom med ett skott. Jag lyckas få en perfekt päls och vill direkt till närmsta stad för att sälja den. Väl i staden inser jag att klockan är två på natten. Det blir ingen utpressning av skulder idag. Ungefär såhär har varenda spelsession sett ut för mig. Jag brukar annars klaga på att det finns för mycket men varenda sekund i Red Dead Redemption 2 har varit en fröjd än så länge. Distraktioner är ett nöje. En dag kommer jag ta mig till att inkassera den där skulden. Men inte idag.

Red Dead Redemption 2 till PC är som sagt nästan samma spel som till konsol men det för med sig lite fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör längre draw distance och bättre grafik. Det ska dock göras känt att Red Dead Redemption 2 är ett resurskrävande spel och att det krävs en dator med mycket kraft för att få den bästa upplevelsen. Och du vill spela Red Dead Redemption 2 med det bästa för spelet är så snyggt att om du kunde få diabetes av för fin grafik så skulle du få det direkt!

Texturer är så detaljerade att det knappt går att tro sina ögon. Det går utan problem att urskilja olika gräsblad när man ligger i gräset. Detaljer på vapen, kläder, karaktärernas ansikten och landskap är otroliga. Snö och vatten ser så verkligt ut att man ryser när man går omkring i dem.

Skulle man behöva en paus från spelets story går det att spela online. Man skapar en helt ny karaktär och även i spelets online läge finns det en story. Det är dock friare och man kan spela ihop med och mot andra. Man spelar fortfarande på samma stora karta och det finns mycket att göra. Det ska bli intressant att se ifall Rockstar kommer låta folk modda Red Dead Redemption 2 lika mycket som GTA 5.

Red Dead Redemption 2 till konsol fick mycket kritik för kontrollen och att den var onödigt invecklad. Jag har testat spela både med kontroll och tangentbord/mus till PC och föredrar definitivt tangentbordet/musen. För mig som spelat mycket first person shooters så känns det genast bättre att kunna få sikta med musen istället för spaken på handkontroll.

Det som gör Red Dead Redemption 2 till ett så bra spel är dess realism och öga för detaljer. Tyvärr är också realismen något som kan bli snudd på irriterande. T.ex. hur man alltid måste stå i perfekt linje med det man vill plocka upp eller interagera med. Arthur kan stundvis kännas klumpig att styra. Realistiskt men inte alltid så kul.

Fördelen med att spelet släppts på PC är att spelaren ges väldigt mycket val när de kommer till inställningar. Framförallt grafiska av vilka det finns massvis. Tyvärr förklaras inte vad varje inställning gör och det kan därför vara svårt att veta hur mycket det påverkar. Vidare har spelet haft lite av en dålig start där många hade problem med att ens få spelet att fungera. Jag har själv spelat på en i7-8700K, 16gig RAM och ett Geforce 1070 och har inte haft några problem. Men jag har vänner som också har liknande grafikkort som haft det värre. Så där har vi baksidan med att spela på PC helt enkelt. Det är svårt att få lika upplevelse om man inte sitter på exakt likadan dator.

Red Dead Redemption är ett mästerverk till spel där distraktionerna från huvudstoryn faktiskt är roliga. Jag längtar tillbaka till världen som Rockstar Games byggt när jag inte spelar. Varje gång jag fortsätter mitt äventyr händer något oväntat och nytt. Jag kommer ta min tid med detta spel.

Det Bra

  • Ännu bättre grafik
  • Intressanta distraktioner
  • Grym spelmekanik t.ex. Fiske, jakt, poker etc.
  • Bra story

Det Dåliga

  • Realistisk men klumpig kontroll
  • Optimeringsproblem
  • Resurskrävande
9

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi