Resident Evil: Operation Raccoon City

Av i i Recensioner, 2 Mer

Resident Evil: Operation Raccoon City

I väntan på Resident Evil 6 som kommer till hösten släpper Capcom Operation Raccoon City som är ett actionspel som utspelar sig samtidigt som Resident Evil 2.

Resident Evil-spelen har blivit oerhört hyllade genom åren. Någon konsolgeneration bakåt i tiden var spelserien flaggskeppet nummer ett för den populära survival horror-genren och på dagens konsoler har Resident Evil 5 åtnjutit stora framgångar och förväntningarna på höstens Resident Evil 6 är skyhöga. Därför är det med stor förvåning man kan konstatera att Resident Evil: Operation Raccoon City inte på något sätt bär fanan lika högt som sina föregångare. Det är ett riktigt slarvigt genomfört projekt som osar av brist på både inspiration och tid.

Resident Evil: Operation Raccoon City utspelar sig samtidigt som händelserna i Resident Evil 2 och likaså den första Resident Evil-filmen. Något har gått snett på Umbrella Corporations forskningscenter under den amerikanske småstaden Raccoon City som nu blivit översköljd med diverse styggelser, direkt hämtade från någon galen vetenskapsmans sjuka hjärna. Spelarna sätts i rollen som Umbrella Corporations säkerhetsstyrkor som är utsända för att röja undan alla bevis för denna katastrof.

Spelet ses ur tredje person och är ett actionspel rakt igenom. Det är anpassat att spelas med upp till åtta kamrater online. Emellertid har man, helt ofattbart, valt att inte inkluderat något flerspelarläge offline, på delad skärm, något som gjorde Resident Evil 5 till en dundersuccé. Något som kanske är ännu mer oförlåtligt är att all den mystiska och förebådande atmosfär som genomsyrat seriens föregångare blivit avskalad. Miljöerna är intetsägande och det ständiga actiontempot förtar den atmosfäriska stämningen.

Handlingen är tunn och blir ännu mer tråkig på grund av att de huvudpersoner man har att välja på alla är karaktärslösa säkerhetstrupper som döljer sina ansikten bakom svarta gasmasker. I online-läget kan man som tur är välja mellan kända figurer från Resident Evil-universumet.

Spelmekaniken lämnar även den mycket att önska. En stor skönhetsfläck är hur man tar betäckning. Detta sker helt enkelt genom att man rör sig emot den del av terrängen man vill gömma sig bakom. Tyvärr resulterar detta ofta i att man fastnar på ställen som man absolut inte hade tänkt sig eller så råkar man ”lossna” från terrängen i känsliga ögonblick. Det som dock verkligen drar ned spelupplevelsen på djupet är de datorkontrollerade karaktärernas intelligens som är under all kritik. Det är inte ovanligt att ens datorkontrollerade lagmedlemmar springer rakt in i minfält, söker igenom redan utforskade rum eller slänger sig in bland en övermäktig hord av fiender. Motståndarsidan är dock inte mycket bättre och man möts ofta av fiender som förirrat sig in i något hörn där de står och trampar.

Trots sitt enorma potential misslyckas Resident Evil: Operation Raccoon City att leverera. Underlaget för ett riktigt bra spel finns där men den här tappningen av Resident Evil-universumet är oerhört svår att tycka om. Kanske hade betyget förmildrats en aning om man hade kunnat spela med en kompis hemma i soffan men detta har obönhörligen skurits bort ur spelet. Nu återstår bara att hålla tummarna för att Resident Evil 6 lyckas leverera.

Det Bra

  • Gedigen bakgrundshistoria

Det Dåliga

  • Tunn handling
  • Usel AI
  • Knepiga kontroller
4

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi