Roborock Dyad Pro

Av i i Recensioner, 1 Mer

Roborock Dyad Pro

Roborock Dyad Pro

Att dammsuga i vått och torrt. En önskedröm för dig? Dyad Pro från Roborock hjälper dig oavsett det är damm eller spilld ketchup.

Roborock Dyad Pro är en skaftdammsugare med kombinerad våt- och torrsugning. Den har såväl självrengörande som självtorkande funktioner. Den här typen av dammsugare är inte speciellt vanlig och passar inte alla hem. Jag kan redan nu avslöja att min slutsats är att dammsugaren kan vara närapå en liten plåga i fel hushåll men underbar i rätt sådant.

Design och funktion

Dyad Pro är en ganska stor sak, speciellt med tanke på att den sitter på ett skaft. På skaftet finns två behållare – dels en för rent vatten, dels en för smutsigt. Dessa är lätta att fylla på och tömma. I toppen av behållaren för smutsvatten finns ett filter som lätt kan sköljas av. Det ska bytas en till två gånger per år. Det finns ytterligare ett filter inne i behållaren. Rengöringsmedlet placeras i en behållare ovanpå sugmunstycket. För att undvika korrosion och annan skada bör enbart rengöringsmedel som Roborock rekommenderar användas.

Ovanpå behållarna finns en informativ skärm som i sin enkelhet är lätt att förstå. Det finns svensk översättning med en kvinnlig röst som läser upp diverse meddelanden. Tyvärr är röstkvaliteten inte den bästa utan ibland, speciellt under dammsugning, kan det vara svårt att höra. Den medföljande appen har emellertid inte översatts till svenska.

Dyad Pro väger 4,54 kilo. Till det kommer rent vatten (900 milliliter), smutsigt vatten (760 milliliter) samt rengöringsmedel (hittar inga siffror på volymen). Det ger en totalvikt på över sex kilo. Vilket är ganska mycket. Du kan läsa längre ner i recensionen hur vikten påverkar handhavandet.

Golvmunstycket ser klumpigt ut vilket det även är. Det är dock inte konstigt att munstycket är stort. Det innehåller bland annat tre rullar för rengöring av golven. Rullarna blötläggs och roterar mot underlaget. På så sätt skrubbas golvet.

Dyad Pro är sladdlös varvid man slipper sladdplågan. Dammsugaren laddas på en speciell laddstation. Denna station har ytterligare ett par användbara funktioner. Laddstationen funkar nämligen även som rengörings- och torkstation. Alla tre funktioner är nödvändiga för bra funktion hos dammsugaren.

Hur stort batteri en sladdlös dammsugare behöver är en avvägningsfråga för vikt vs användningstid. Dyad Pro har försetts med ett 4 000 milliamperetimmars (mAh) batteri. Det ger enligt Roborock 35 minuters användningstid på maximal effekt. Det räcker långt, men något längre tid hade inte skadat. Att ladda batteriet tar sedan fyra timmar.

App

Vad vore en dammsugare av den här typen utan en app i mobiltelefonen? Roborocks app är enkelt upplagd och har därmed en kort inlärningskurva. Det var inga problem att installera appen och dammsugaren. Väl installerad finns några funktioner i appen som inte nås från displayen.

Det är exempelvis sugstyrka, påminnelser om underhåll av rullar och filter samt rengöringsprogram. En funktion som säkert kan kännas pinsam för många är städningshistoriken. Hur duktig har du varit på att städa?

Användning/städning

Roborock framhäver att Dyad Pro städar ända intill väggar och andra kanter – en millimeter från väggen närmare bestämt. Det är en sanning med modifikation. En millimeter stämmer från sidan av Dyad Pro. Men, man kommer inte alltid åt att dammsuga på det viset. Ibland tvingas man använda dammsugarmunstyckets framsida mot väggen och inte sidan. Då är det inte en millimeter som gäller utan våttorkningen har i dessa lägen en marginal på ungefär tre centimeter mot väggen.

Dyad Pro har några program, men jag fann att autoprogrammet var bra och passade utmärkt i de flesta situationer. Detta till såväl uppsugning av spilld yoghurt med flingor som ordinär dammsugning kombinerad med moppning.

Rengöringen anpassas till hur smutsigt golvet är genom en sensor kallad DirTect Smart Sensor. Den justerar såväl vattenflöde som rengöringskraft efter smutsen. En intressant funktion är att displayen visar var smutsen finns.

Sugeffekten som är 17 kilopascal (ovanlig enhet) får godkänt, men inte mer än så. Dammsugare av den ”gamla hederliga” typen suger ofta bättre än så. Dyad Pro tillhör inte de tysta dammsugarna, men samtidigt inte värstingarna heller. Med en ljudnivå på 75 decibel låter Dyad Pro lite som ett reaplan i viloläge (lite överdrivet, men definitivt högre än önskvärt).

Som jag skrev tidigare väger dammsugaren över sex kilo. Det märks dock inte när man håller i skaftet. Man får en naturlig ställning utan någon tyngre belastning. Däremot är själva dammsugarrörelsen inte helt perfekt. En motor gör att munstycket automatiskt rör sig framåt. Tyvärr tycks det påverka bakåtrörelsen. Den är ibland lite väl trög vilket definitivt inte är perfekt.

Det märks i flera situationer att munstycket är ganska tungt (det innehåller ju bland annat tre rullar och rengöringsvätska). Att vrida munstycket är exempelvis lite klumpigt. Om du har mycket möbler som du ska navigera dig mellan kommer du med stor sannolikhet få jobba lite extra.

Är du svag (exempelvis om du är äldre) kommer du, när du lyfter dammsugaren, märka att Dyad Pro är ganska tung. Ett exempel är trösklar. De ställde exempelvis till problem för min fru som har en viss muskelsvaghet. När jag dammsuger med min vanliga dammsugare och stöter på ett större föremål såsom ett popcorn, kan jag lätt lyfta munstycket över föremålet, men det är tungt och besvärligt med Dyad Pro.

De flesta soffor och byråer ställer till problem för Dyad Pro. Munstycket är tjockt. Därmed är risken stor att du inte kan dammsuga under dessa möbler. Dyad Pro saknar de tillbehör som vanliga dammsugare för torrdammsugning har, exempelvis ett smalt munstycke för dammsugning i trånga utrymmen och längs trösklar. Nu har dock inte detta syftet med Dyad Pros men jag saknar ändå sådana tillbehör.

Är du typen som får dammråttor i alla hörn mellan dammsugningarna? Då kan du ställa in dig på att du kanske behöver rengöra rullarna en eller kanske till och med flera gånger under en dammsugning. Håret fastnar på undersidan beroende på att rullarna är blöta. Då sugs hårstråna inte in speciellt bra i dammsugaren. Samma sak kan uppstå om du har en hund med lång päls som fäller. Jag har en hamster och det hamnar en del kutterspån runt om i bostaden. Här gjorde Dyad Pro emellertid ett bra jobb.

Dyad Pro klarade av att rengöra några lite tuffare fläckar. Jag fick dock föra dammsugaren fram och tillbaka några gånger. I dessa fall märkte jag av att dammsugaren var lite (bara lite) jobbig att dra bakåt.

Dyad Pro är som bäst när man har stora ytor utan en massa hinder. Gillar du dessutom att ha skinande rent så är Dyad Pro toppen.

Självrengöring och torkning

Den automatiska rengöringen är viktig, speciellt med tanke på att det kan vara lite jobbigt att rengöra alla delar manuellt. Rullarna skrubbas och sköljs rena. Enligt Roborock ska 99 procent av smutsen försvinna. Det känns överdrivet men rengöringen är bra. Trots självrengöringen måste vissa delar då och då rengöras för hand – hur ofta står i manualen, men det är givetvis beroende på olika faktorer, där ibland hur ofta du dammsuger och hur stort boende du har. Självrengöringen låter irriterande högt, men som tur är varar programmet bara en kort stund.

Torkstationen är värdefull. Varm luft strömmar över de våta rullarna. Att hålla rullarna torra förhindrar lukt och risken för mögel. Dessutom innebär det förbättrad livslängd. Denna process är som tur är inte speciellt högljudd. Jag hade inga problem att sova i samma rum som en Dyad Pro på torkning.

Sammanfattning

Att rekommendera och sätta betyg på Roborock Dyad Pro är inte helt lätt. Jag tar två potentiella köpare. Jag har satt mitt betyg efter den som verkligen har behov av och kan få glädje av Dyad Pro.

 1. Putte gillar inte att städa. Han har gott om dammtussar. Hans lilla lägenhet är fullproppad med möbler. Flera av dessa, däribland soffan, har ett litet mellanrum mot golvet. Trösklarna är höga. Han börjar få det svårt att bära matkassarna.
 • Här rekommenderar jag verkligen inte Roborock Dyad Pro. De saker jag beskrev talar emot Dyad Pro.
 1. Amanda är en ung tjej. Hon gillar ordning och reda och dammsuger en gång i veckan. Amanda skulle gärna vilja moppa en gång i veckan i stället för som idag en gång i månaden. Men hon har svårt att hinna med. Bostaden är rymlig med ganska stora ytor. Amanda vill ha det stilrent och minimalistiskt runt sig utan en massa möbler och annat på golvet.
 • Roborock Dyad Pro kan verkligen underlätta för Amanda. Chansen är stor att hon blir nöjd med ett köp.

 

Fakta

 • Produkttyp: Skaftdammsugare (2-i-1 mopp och dammsugare)
 • Vikt: 4,8 kg
 • Ljudnivå: 75 dB
 • Användningstid – max effekt: 35 min
 • Sladd: Nej, sladdlös
 • Laddhållare: Fristående
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Batterikapacitet: 4 000 mAh
 • Sugkraft: 17 kPa
 • Originalfilter: HEPA
 • Självrengörande: Ja

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Moppar samtidigt som den dammsuger
 • Bra på att suga upp spilld vätska
 • Moppfunktionen fungerar utmärkt
 • Bra självrengöring + torkning
 • Sladdlös
 • Moppar sidledes mycket nära kanten men…

Det Dåliga

 • …det är ungefär tre centimeters marginal rakt framifrån
 • Mycket hår på golvet är ett problem
 • Ganska tung
 • Suget är lite si och så
 • Onödigt högljudd
7

Skriven av: Mats Ernofsson