Roccat Score

Av i i Recensioner, 5 Mer

Roccat Score

In-ear hörlurar är inte vanligt bland gamers. Roccat Score är dock ett sådant. Mats har testat Score och vet om det håller måttet.

Standarden bland gamingheadset är over-ear, alltså sådana vars kåpor omsluter öronen. On-ear, där kåporna sitter på öronen, förekommer också. Däremot är in-ear, där kåpan ersatts av hättor (ofta av silikon) som förs in i hörselgången, inte speciellt vanliga bland gaminghörlurarna. Roccat Score är av typen in-ear.

Den stora fördelen med in-ear hörlurar är att de är mycket mindre och lättare och därmed smidigare att ta med sig än hörlurar med kåpor. Detta är den största fördelen med Score. ”Huset” vid hättan är ovanligt stort för att vara in-ear, men det väger inte mycket. Det är kantigt vilket ger Score ett karakteristiskt utseende. Förklaringen till storleken är två. Dels att Score har dubbla drivenheter. Den ena är 6,8 mm medan den andra är ovanligt stor – 10 mm – vilket ger en tyngre bas. Den andra anledningen är att ”huset” innehåller en ljudkammare som blandar ljudet från de båda drivenheterna.

Det medföljer flera par hättor till Score. Dels tre par silikonhättor och dels tre par dubbla sådana. Utöver det följer ett par hättor av minnesskum med. Dessa är mycket bekväma och blev mina favoriter.

Score sitter mycket skönt i örat och tack vare byglar över öronen är risken för att hörlurarna ramlar ur liten. Byglarna är flexibla och kan enkelt anpassas till varje individs öron.

Score kan användas till många enheter. Givetvis är det utvecklat för spelande och kan användas till bland annat mobil, Nintendo Switch, dator och Playstation 4. Många datorer har separata in- och utgångar för mikrofon och hörlur. Själva headsetet har enbart en propp, men det följer med en adapter för datorer. Score passar även utmärkt till musik.

Hur är det då med ljudkvaliteten? Score kommer inte i närheten av vad många over-ear hörlurar presterar. Det är helt naturligt. Over-ear hörlurar är överlägsna in-ear hörlurar. Därför är den jämförelsen orättvis. Score låter bra. Basen är bättre än på många andra in-ear hörlurar, men jag hade förväntat mig något tyngre bas. Precis som många andra hörlurar inom samma kategori är ljudet något onyanserat. Det är inte fullt lika lätt att höra exempelvis fotsteg hos Score som hos over-ear hörlurar.

Mikrofonen sitter på kabeln och där finns även en knapp. Med den kan man bland annat pausa musik, växla till nästa låt (dubbeltryck) och svara på samtal. Mikrofonen ger utmärkt ljud. Det är klart och mikrofonen filtrerar bort mycket av bakgrundsljudet. Däremot har Score, precis som många andra headset med liknande typ av mikrofon, problem med skrapljud om mikrofonen glider mot kläderna när man är ute och går.

Jag har ingen anledning att klaga på Score rent ljudmässigt förutom något onyanserat ljud. Hörlurarna låter något bättre än många andra i samma prisklass. Mikrofonen ger klart ljud och komforten är utmärkt. Roccat Score är ett bra allroundheadset för såväl gaming som musik.

Det Bra

  • Bekvämt
  • Byglarna över örat gör att hörlurarna inte ramlar ur
  • Bra ljud
  • Bra mikrofon

Det Dåliga

  • Ljudet är av naturliga skäl inte lika bra som med over-ear hörlurar
  • Skrapljud i mikrofon om den glider emot kläder
  • Något onyanserat ljud
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...