Rocket League

Av i i Recensioner, 6 Mer

Rocket League

Psyonix släpper det ultrapopulära bil-/fotbollspelet till Nintendo Switch. Frågan är dock om spelet fungerar lika bra i den portabla Nintendokonsolen och om det är värt att köpa för de som redan äger det till en annan konsol?

Jag tror ingen har missat Rocket League vid det här laget. Spelet som är en mix av racing och fotboll släpptes till PC 2015 och har sedan dess hunnit släppas både till Playstation 4, Xbox One och nu till Nintendo Switch. Rocket League är ett av de få spelen som tillåter att spelare från de olika plattformarna möter varandra i matcherna. Spelet har fler än 34 miljoner spelare så oavsett vilken plattform du köper spelet till finns det alltid spelare att spela mot.

I Rocket League styr du bilar i en arena med väggar och tak samt två mål på vardera sidan om planen. Målet är precis som i så många andra bollsporter att göra mål i sin motståndares mål. Genom att köra sin bil på planen, vilket inkluderar både mark och väggar, smäller man in i bollen i hopp om det perfekta inlägget eller skottet i mål. Det går att hoppa med bilen och rent tekniskt kan man flyga om man plockat upp nog med boost runt spelplanen.

Spelmekaniken är väldigt enkel att lära sig, samtidigt som det alltid finns utrymme att bli bättre. När man väl lärt sig spelet är det svårt att inte se likheterna med ett Fifa-spel. Känslan av att perfekt tajma en flygning för att sedan träffa bollen i exakt rätt vinkel i luften och få bollen att gå i mål är väldigt jämförbar med den där perfekta nicken efter en lagd hörna i ett Fifa-spel.

Det är en väldigt knasig spelidé. Så knasig att det är halvt omöjligt att få någon ny att köpa spelet, men likt som så många andra fastnar de lätt när de väl testat spelet. Idén var faktiskt så konstig att Electronic Arts tackade nej till att publicera spelet vilket de nog ångrar med tanke på dess popularitet.

Jag har själv över 1000 spelade timmar loggade i Rocket League till PC. Det har aldrig funnits något intresse för spelet till vare sig PS4 eller Xbox One men Nintendo Switch är intressant då konsolen är portabel. Frågan är bara om en Nintendo Switch kan erbjuda samma snabba spel som på andra plattformar. Svaret på den frågan är tyvärr nej.

Rent grafiskt är det rätt tydligt att Nintendo Switch inte kan mata ut samma grafik. I portabelt läge blir spelet i sina snabbaste stunder rätt pixligt. Om man kopplar upp sin Switch till TV blir dock bilden bättre. Switchens Joy-cons är inte riktigt är gjorda för bilspel generellt. Switchens L och R knappar är till skillnad från PS4 och Xbox One inte analoga. Detta innebär att kontrollen inte känner av om du vill köra sakta genom att bara trycka in knappen lite och det blir också väldigt svårt att tajma sin körning i takt med bollen. Lösningen är naturligtvis att köpa Nintendos Pro Controller.

Ett annat problem är att det finns en märkbar fördröjning mellan att du trycker på handkontrollen och att bilen rör sig. Detta går att vänja sig vid men för en som spelat Rocket League på någon annan plattform blir det snudd på outhärdligt. Teorin är att spelet visas med Vertical Sync på vilket brukar kunna bidra till liknande fördröjningar på PC. Detta är nog ett av de större problemen för spelet. För mig som fortfarande spelar spelet på PC med 144 Hz skärm och 300 FPS snudd på ingen fördröjning blir det svårt att se fram emot att spela på Nintendo Switch trots att den är portabel.

Psyonix har själva uttalat att de kommer arbeta med att förbättra spelet och förhoppningsvis får de bukt på problemen med fördröjningen i framtiden. Det är i dagsläget ett svårt spel att rekommendera. Det innehåller alla ingredienserna som gjort spelet så populärt på andra plattformar. Att spelet flyter på så mycket sämre i portabelt läge är en besvikelse. Om jag ändå måste koppla upp Switchen på TV:n för att spelet ska flyta på bra hade jag hellre köpt spelet till en annan konsol eller fortsatt spela på PC. För tidigare ägare av spelet finns det med andra ord ingen anledning att köpa spelet i dagsläget. För de som aldrig spelat tidigare kan det vara intressant att köpa. Det är fortfarande ett roligt spel även om det är den sämsta versionen av spelet just nu.

Det Bra

  • Samma innehåll som till de andra plattformarna
  • Möjligheten att spela mot PC, Xbox One och PS4
  • Portabelt

Det Dåliga

  • Flyter inte på bra nog i portabelt läge
  • Svårspelat med Joy-cons
  • Fördröjningen
5

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi