Galaxy S25 Ultra har anlänt. Med ännu smartare AI samt snabbare processor håller Samsung jämna steg med konkurrenternas senaste flaggskeppsmodeller.
Design
Galaxy S25 Ultra är som förväntat en väldigt snygg och välbyggd telefon. Redan vid första kontakt osar det kvalitet om hela bygget som består av ultrastarkt Gorilla Armor 2 på både fram och baksida. En snygg tunn titanram kapslar in mobilen och gör att hållbarheten känns stabil.
Samsung har frångått förra årets kantiga design och valt det lite mer rundare alternativet även till toppmodellen. Jag uppskattade verkligen de raka snygga linjerna med S24 Ultra men påpekade också att den blev jobbig att hålla i under längre sessioner. Trots en mer kompakt design och rundade hörn så tycker jag att långsidorna på S25 Ultra känns en aning vassa efter en tids användande då de inte är kurvade som på föregångaren.
Framsidan består av en helt plan skärm som bidrar till den lyxiga känslan. Även baksidan är helt platt vilket gör att telefonen känns mer kompakt än sin föregångare. Baksidan består även av en näst intill identisk kamerauppsättning som förra året med tre stora linser samt två små som sticker ut några millimeter.
Ett skal är givetvis något att föredra om man vill slippa repor. Lika identiskt är volym och sleep-knappen på högerkanten. På undersidan finner vi det sedvanliga USB C-uttaget för laddning, lucka för SIM-kort, ingång för extra lagring samt förvaring för Samsungs egna penna kallad S-Pen. Den är också vattentät och har IP-klass IP68.
Galaxy S25 Ultra är överlag en riktigt läcker telefon även om den påminner väldigt mycket om föregångaren på många punkter. Största skillnaden är de rundade hörnen som får den att se mer kompakt ut. Jag tycker dock att bekvämligheten har fått stå tillbaka ännu mer denna gång.
Skärm
Förra året utnämnde jag skärmen på S24 Ultra som den bästa skärmen på marknaden när det gäller färger, HDR och ljusstyrka. I S25 Ultra får vi i princip samma skärm igen vilket i sig inte är något negativt. Det är en stor AMOLED-skärm på 6,9 tum med en uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz. Den är fortfarande lysande och gör sitt jobb otroligt väl. Den har även denna gång ett skydd som stöter bort reflektioner vilket fungerar väldigt bra i de flesta fall. Jag tycker också Samsung gjort ett bra val när de valde en helt flat skärm. Den känns fantastisk att både titta och swipea runt på. Inte mycket nytt men fortfarande i toppklass.
Kamera
Även här kommer jag att behöva upprepa mig från min recension på S24 Ultra. Kameran är näst intill identisk från förra året förutom en uppgraderad vidvinkellins som presterar bättre när det gäller detaljer och upplösning (50 Mp). Helt klart ett bra steg framåt men det är inte på hårdvarufronten som de stora ändringarna sker just nu. Det är nämligen mjukvaran som gör mycket av jobbet. Även en lite suddig bild i dåligt ljus kan visa sig bli en helt okej bild tack vare all efterbehandling som Samsungs egna Galaxy AI bidrar med.
Oftast gör AI:n ett oerhört bra jobb vilket gör att man slipper må dåligt när man tror sig missat det där speciella tillfället där allt måste ske snabbt. En överexponerad bild behandlas automatiskt snabbt och smidigt genom bildprogrammet, likaså en mörk och underexponerad. Det är helt enkelt mycket smidigare att knäppa bra bilder nuförtiden och även om det alltid är spännande med nya kameror så är man inte lika beroende av det nu efter intåget från AI.
Vi finner även möjligheten att lägga till eller ta bort saker från bilderna genom att ringa in dem. Detta fungerar fortfarande ganska ojämnt. Ibland blir resultatet precis så bra som man hoppats på men lika ofta så blir man besviken. Det kräver att man lägger ner energi för att få det så bra som möjligt. Alla funktioner är inte så lätta att hitta så det gäller att man utforskar både galleri och kamera-appen för att få ut det mesta. Här tycker jag att Samsung kunde varit tydligare med vart funktionerna befinner sig. Vissa ligger under AI-fliken medan andra kräver att man behöver gräva djupare i själva galleriet för att hitta.
När det gäller videoinspelning så tycker jag att Samsung väljer att fokusera på rätt saker. Det är enklare än någonsin att få en video att se proffsig ut. Här har givetvis också AI en hand med i spelet vilket underlättar både vid att fokusera på objektet i fråga, vare sig det rör sig eller ej, samt när det gäller efterproduktionen. Överlag så är dock mycket sig likt från förra årets modell även här.
Prestanda
Under huven har S25 Ultra utrustats med sin egen tweakade version av Snapdragon 8 Elite for Galaxy. Processorn är givetvis en av de vassaste på marknaden och hanterar i princip allt man kan utsätta den för utan några större problem. Den är ruskigt rapp i menyer och hopp mellan appar. Den presterar bra i de mest krävande mobilspelen. Dock upplever jag att den blir rätt varm efter en stund både vid spelande eller annat krävande. Inte brännhet men märkbart varm.
Ska jag jämföra snabbhet med OnePlus 13 så tycker jag dock att Samsungs egna processor känns aningen långsammare. Detta är absolut ingenting man tänker på om man nu inte råkar ha båda framför sig men ändå värt att ha i åtanke då OnePlus 13 kostar flera tusenlappar mindre. Med det sagt så är jag ändå väldigt nöjd med vad S25 Ultra kan prestera. Den är blixtsnabb när det gäller redigering och den är en fröjd att både spela och arbeta på.
Batteriet på 5 000 mAh håller oftast dagen igenom och även där är mjukvaran duktig på att fördela kraften så att krävande appar och funktioner endast drar den kraft som behövs.
Telefonerna i S25-serien är också först ut med Samsungs nya UI i kallat One UI 7. En pigg och fräsch uppgradering av telefonens hjärta om ni frågar mig. Det flesta appar känns ordentligt sammansvetsade och allt innehåll följer i princip en röd tråd vilket gör det smidigt att hitta det man ska samtidigt som telefonen känns snabb och följsam. Google spelar såklart en stor roll här och binder ihop sitt egna spindelnät smidigt med Samsungs egna. Det mesta har också nu fått svenskt språkstöd vilket underlättar något enormt både i samtal på utlänska språk men även vid översättning av hemsidor. Jag gillar också utseendet överlag. Ikonerna är stora och allting känns väldigt tydligt.
Det introduceras också något som kallas Now Bar vilket snabbt kan översättas till en personlig sammanfattning av din dag i stort. Här kan du få info om dagens möten, kalenderhändelser, dagens väder och mer smånyttiga saker innan du startar din dag. När dagen närmar sig sitt slut så får du också en sammanfattning om dagen i stort. Den lär sig också dina mönster, vilka serier och podcast du lyssnar på och kan därefter komma med egna förslag som den tror att du skulle gilla. All denna data finns såklart redan tillgänglig i diverse appar men känner man att man vill ha allt samlat på samma ställe så är faktiskt Now Bar väldigt användbar.
Som vanligt medföljer Samsungs egna penna S-pen som skall underlätta vid både arbete och nöje. Den största nyheten är dock att den numera inte begåvats med Bluetooth och kan därmed inte användas som till exempel extern avtryckare till kameran. Samsung själva säger att det beror på att fåtal ens använde sig av just såna funktioner och av egen erfarenhet tror jag faktiskt att de har en poäng där. Numera är pennan enbart ett skriv och pekdon.
Personligen uppskattar jag pennan väldigt mycket då jag tycker att det underlättar vid till exempel redigering av bilder. Det blir alltid mer precist även om skärmen är stor nog att klara av ett pekfinger. Att skriva blir också otroligt mycket enklare och med hjälp av den artificiella intelligensen så kan både små anteckningar och större uppsatser översättas från din egen handstil till text i realtid. Behöver man anteckna ned något snabbt så ploppar man bara ut pennan och antecknar direkt på skärmen. En väldigt smidig manick som är ett välkommet tillbehör.
Sammanfattning
Galaxy S25 Ultra innehåller egentligen ganska få nyheter och mycket känns igen från föregångaren. Det mesta som presenteras som nyheter här rent mjukvarumässigt är också sånt som tidigare modeller kommer att utrustas med i en kommande uppdatering. Samsung har spelat försiktigt och fortsätter på sitt vinnande koncept med sina fantastiska skärmar, bra kameror och välbyggda telefoner. Rent hårdvarumässigt finns här inte mycket nytt att hämta vilket kan vara bra att veta för ägare av till exempel S24 Ultra. Processorn har uppgraderats vilket gör att den håller jämna steg med samtliga flaggskepp och mer än så behövs egentligen inte. Dock är det en otroligt dyr telefon sett till vilka nyheter som presenteras. Äger man inte en S24 Ultra och vill ha en alldeles lysande telefon som levererar toppprestanda, fantastisk skärm och grym mjukvara så bör man ta sig en titt på S25 Ultra. Man ska dock ha i åtanke att det finns betydligt billigare mobiltelefoner som bidrar nästan exakt lika mycket i både prestanda och kamerafunktion.
Vi har fått produkten från tillverkaren som inte kunnat påverka recensionens innehåll (läs mer).
Hitta fler bra deals här »
Det Bra
- Prestanda på topp
- Användbar AI och mjukvara
- Marknadens bästa skärm, fortfarande
Det Dåliga
- Få nyheter i hårdvara
- Kan kännas Prisetobekväm att hålla