Samsung Galaxy Watch 5

Av i i Recensioner, 2 Mer

Samsung Galaxy Watch 5

Samsung Galaxy Watch 5 har lite färre funktioner och är enklare byggd än pro-versionen.

För några veckor sedan testade jag Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Den har något större batteri än Watch 5. Det mindre batteriet gör dock Watch 5 tunnare. Watch 5 känns inte lika lyxig som Watch 5 Pro utan har snarare ett något sportigare utseende. Sidorna hos Watch 5 är av aluminium i stället för pro-versionens titan. Klockorna har olika typer av safirglas där pro-versionens glas är mer reptåligt. Batteritiden är betydligt bättre hos pro.

Watch 5 finns i storlekarna 40 och 44 millimeter medan Watch 5 Pro enbart finns i 45 millimeters storlek. Om du köper klockan på Samsungs hemsida finns ett flertal armband och färger att välja mellan.

Det skiljer inte mycket mellan klockorna funktionsmässigt, men GPS-funktionen är mer avancerad hos Watch 5 Pro då den inte kan användas för att spåra hur du exempelvis cyklat.

Precis som Watch 5 Pro fungerar Watch 5 inte till iPhone. Dessutom fungerar några funktioner enbart tillsammans med Samsung-mobiler.

Känslan i design och materialval är som sagt inte lika lyxig hos Watch 5 som hos storasyskonet. Personligen tycker jag att skillnaden är ganska stor. Den runda designen är, på gott och ont, enkel utan krusiduller. Jag vill faktiskt påstå att klockans utseende är på gränsen till tråkig. Glaset är helt platt och av safirglas som ska vara ganska reptåligt. Kanterna är av aluminium medan det finns olika materialval på armbandet. På höger sida finns två lågt utstående knappar som tillsammans med sveprörelser styr klockans funktioner. Att klockan är relativt tunn fullbordar den enkla designen.

Super-AMOLED-skärmen är antingen 1,4 tum (44 millimeter) eller 1,2 tum (40 millimeter). Båda har samma pixeltäthet (330 PPI) och en upplösning om antingen 450 x 450 eller 396 x 396 punkter. Skärmen har klara färger och är definitivt tillräckligt ljusstark för utomhusbruk under en solig vinterdag. Under simulerat sommarljus var det heller inga som helst problem att se skärmens innehåll.

Jag testade en klocka med 44 millimeters skärm och den var tillräckligt stor för att olika mätvärden med mera kunde visas på ett tillfredställande sätt.

Batteriet är på 410 respektive 284 milliamperetimmar (mAh) beroende på klockans storlek. Klockan laddas enkelt med en trådlös platta som fästs med en magnet på klockans baksida. Jag behövde ladda batteriet på min klocka (44 millimeter) en gång per dygn, eller i bästa fall varannan dag då batteritiden varierade mellan 36 och 48 timmar vid blandad användning. Jag testade aldrig GPS:ens inverkan på batteritiden.

Watch 5 är vattentät – klockan har faktiskt två olika certifieringar. Enligt den svårtolkade klockstandarden klarar klockan 5ATM (50 meter). Gällande elektronik används ofta IP-certifiering. Watch 5 klarar IP68. Sammantaget betyder detta att du kan simma med klockan och den tål dessutom damm.

Watch 5 parkopplas och ansluts via Galaxy Wearable-appen på telefonen. Mestadels av installationen sker via denna app som har instruktioner som är lätta att tyda och förstå. Enda momentet som jag fann lite otydligt var installationen av ett plugin/tillägg kallat Watch 5 Manager som sker via Google Play. Konstigt att denna uppdatering av Galaxy Wearable inte sker direkt i appen.

Under installationens gång kan man logga in på Samsung Health, Säkerhetskopiering, Bixby och Hitta min klocka. Detta är dock frivilligt. Det är även frivillig att installera olika appar på klockan. För att öka säkerheten finns möjlighet att säkerhetskopiera data en gång per dygn.

Samsung använder numera Googles operativsystem WearOS. Det är ett lättanvänt OS fyllt med bra möjligheter. En fördel med WearOS är att du, förutom Samsungs egna funktioner, även får alla Googles appar, såväl egenutvecklade som från tredje part. Givetvis finns enkla standardappar såsom miniräknare, alarm, kalender och stoppur, men även mer avancerade. Ett exempel på lite tyngre appar är Google Maps som fungerar förvånansvärt bra med tanke på den begränsade skärmen. Den är bra för bland annat träning. Andra appar inkluderar Spotify och Youtube Music. Vill du betala med klockan finns Samsung Pay och Google Pay.

Förutom appar finns även ett flertal urtavlor för dig som vill göra klockan mer personlig eller som vill visa olika typer av mätvärden på urtavlan.

Galaxy Watch 5 kan röststyras via Google Assistent och Samsungs egna Bixby. Genom SmartThings kan du sedan koppla samman din klocka med kompatibla, smarta saker i hemmet. Du kan exempelvis påverka ljuset eller smarta kontakter i ditt hem med hjälp av klockan.

Samsungs klocka kan bland annat ta emot meddelanden från exempelvis SMS. Praktiskt då du slipper ta mobilen ur fickan. Du kan även svara på meddelanden, men att skriva längre meddelanden blir bökigt med tanke på den lilla skärmen. Du kan också diktera med din röst eller svara med standardsvar.

Galaxy Watch 5 finns med eller utan stöd för 4G (LTE). Klockan med 4G-stöd har ett eSIM vilket innebär ett elektroniskt SIM-kort. Du måste därför ha ett mobilabonnemang med stöd för eSIM. När du väl är uppkopplad mot din mobil behöver du inte ta med dig den utan du kan i stället svara i klockan.

Det finns ganska många sensorer och funktioner relaterade till hälsa och träning. Med dem kan du exempelvis mäta en så grundläggande funktioner som puls och syrgasmättnad. De olika sensorernas mätvärden analyseras sedan på olika sätt beroende på funktion.

Sömnanalysen är ett exempel på en avancerad funktion. Den analyserar hur du sover såsom sömnstadier och tider. Man får sedan råd över hur man kan förbättra sin sömn.

BioActive Sensor är en avancerad sensor där du bland annat får ett mått på hur din kropp är sammansatt. Har du för mycket underhudsfett? Det går också att mäta EKG och blodtryck med denna sensor, men dessa mätvärden är endast tillgängliga i Samsungs mobiler.

Många funktioner i Watch 5 är relaterade till träning. Det finns många mätvärden som används och presenteras på olika sätt beroende på sport. Puls, antal steg, tid, kalorier. Ja, det finns som sagt en hel del mätvärden. Det finns även många sporter att välja mellan. Totalt fler än 90 övningar.

Samsung Galaxy Watch 5 är en välförsedd klocka med en enkel, på gränsen till tråkig, design. Den sitter skönt på armen. Det är inte någon stor skillnad i funktioner mellan Watch 5 och Watch 5 Pro (mer avancerad GPS). Pro-versionen är lyxigare utseendemässigt och batteriet räcker längre.

Specifikationer

Material & Color

 • Armor Aluminum case with Sport Band
 • 44mm: Graphite, Sapphire, Sliver
 • 40mm: Graphite, Pink Gold, Sliver

Dimensions & Weight

 • 44mm: 43.3 x 44.4 x 9.8 mm, 33.5g
 • 40mm: 39.3 x 40.4 x 9.8 mm, 28.7g

Display

 • Sapphire Crystal
 • 44mm: 1.4″ (34.6mm) 450×450 Super AMOLED, Full Color Always On Display
 • 40mm: 1.2″ (30.4mm) 396×396 Super AMOLED, Full Color Always On Display

Processor

 • Exynos W920 Dual-Core 1.18GHz

Memory

 • 5GB RAM + 16GB internal storage

Battery (typical)

 • 44mm: 410mAh
 • 40mm: 284mAh

Charging

 • Faster Charging (WPC-based wireless charging)

OS

 • Wear OS Powered by Samsung (Wear OS 3.5)

UI

 • One UI Watch4.5

Sensors

 • Samsung BioActive Sensor (Optical Heart Rate + Electrical Heart Signal + Bioelectrical Impedance Analysis), Temperature Sensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor

Connectivity

 • LTE (endast LTE-modeller), Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2.4+5GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo

Durability

 • 5ATM + IP68 / MIL-STD-810H

Compatibility

 • Android 8.0 or higher and with more than 1.5GB of RAM

 

Det Bra

 • Funktionsrik
 • Bra skärm
 • Sitter bra på handleden
 • Två storlekar

Det Dåliga

 • På gränsen till tråkigt utseende
 • Batteritiden
 • Passar inte iOS
 • Vissa funktioner fungerar bara på Samsungmobiler
7

Skriven av: Mats Ernofsson