Satellite Reign

Av i i Recensioner, 2 Mer

Satellite Reign

Satellite Reign är ett indiespel inom strategigenren. Trots en låg budget har man lyckats skapa ett relativt öppet spel med flera alternativa möjligheter att klara banorna på.

Cyberpunk är en genre som har fått ett välkommet uppsving. Shadowrun-serien har rönt stora framgångar, Deus Ex-serien har kommit igång igen och skaparna bakom The Witcher utkommer snart med sin egen regnpiskade dystopi. Ett flaggskepp i genren är Syndicate-spelen som släpptes under cyberpunkens förra storhetsperiod på 90-talet. Den första installationen släpptes 1993 och Syndicate Wars utkom fyra år senare. I det sistnämnda kunde spelaren jämna hela staden med marken med sprängladdningar eller det ökända supervapnet Satellite Reign. Detta är även namnet på den andliga uppföljaren till Syndicate-serien. Många gamla fans har länge kunnat sätta tänderna i Satellite Reign eftersom det varit tillgängligt som Early Access-spel på Steam en längre tid, men nu har den färdiga utgåvan äntligen släppts.

Precis som tidigare spel är det ett taktiskt realtids-strategispel (RTS) där spelaren kontrollerar fyra agenter i dystopisk stadsmiljö. Vyn är isometrisk och upplevelsen påminner till viss del om genrekollegan Commandos. Till killnad från Syndicate-spelen har nämligen varje agent sina egna unika förmågor. De krigiska support- och soldatagenterna har förmågor inriktade på strid medan hackern och infiltratören har mer subtila förmågor. Under spelets gång utvecklas teamet genom erfarenhet och ny forskning som specialiserar karaktärerna ytterligare och överbygger de mer handikappande skillnaderna.

Uppdragen går ofta ut på att bryta sig in på olika paramilitära anläggningar, på banker, fängelser och dylikt, men bortsett från den premissen är Satellite Reign ett mycket öppet spel. Det är helt upp till spelaren att välja hur ett problem ska tacklas och de dilemman man ställs inför är inte lätta. Det finns alltid många alternativa lösningar för hur man ska ta sig in på en viss plats, och det är svårt att utröna vilken som är mest effektiv. Att smyga in innebär perfekt timing förbi patrullerande vakter och övervakningskameror, men att skjuta sig in innebär att ens agenter kan dö, och återfödas som svagare kloner.

Satellite Reigns smala budget märks på flera sätt. Den första versionen innehöll fortfarande många buggar. Grafiken är tämligen enkel och utvecklarna verkar inte haft råd eller intresse av att lägga särskilt mycket pengar på berättandet i spelet. Dessa faktorer kombinerat med att många uppdrag är varandra lika gör att Satellite Reign inte känns helt färdigt. Mer energi borde dessutom lagts på att göra staden mer varierad. Det är emellertid ett synnerligen underhållande spel som erbjuder en frihet som datorspelare älskar att njuta av. Även om Satellite Reign kanske inte för en tillbaka på nostalgins vingar till 1993 så är det i alla fall en fin kärleksförklaring till en legendarisk spelserie.

Det Bra

  • Frihet att ta sig an uppdragen på olika sätt
  • Häftig cyberpunkvärld

Det Dåliga

  • Repetitiva miljöer
  • Enkel grafik
8

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi