Scribblenauts Unlimited

Av i i Recensioner, 6 Mer

Scribblenauts Unlimited

Har du fantasi nog att hjälpa hjältarna i Scribblenauts Unlimited? Behöver du ett argt lejon för att jaga bort några inkräktare så skriv ”angry lion” på pekskärmen och vips så har du ett sådant.

Scribblenauts Unlimited till Wii U

Scribblenauts uppföljare, Scribblenauts Unlimited, släpptes i november år 2012 på PC och har nu funnits ute i ungefär ett år. Trots det har jag inte testat Scribblenauts Unlimited eller något annat Scribblenautsspel sedan tidigare. Intresset har dock alltid funnits där, det är därför kul att äntligen få se vad denna relativt udda serie har att erbjuda.

Precis som upplägget i tidigare spel kretsar äventyret även denna gång kring det magiska anteckningsblocket och dess förmåga att framkalla objekt ur tomma intet. Storyn är även den oförändrad och går i korta drag ut på att rädda huvudkaraktärens syster från en förbannelse. Sättet man går till väga på för att rädda systern är relativt rätt framt och går egentligen bara ut på en sak. Nämligen att hjälpa diverse människor och djur genom att skriva något i sitt magiska anteckningsblock och på så vis framkalla något som kan vara till hjälp.

När man hjälpt någon får man i sin tur något som kallas för Starites i gengäld, som huvudkaraktären kan använda för att bryta förbannelsen som vilar över systern. Det enda hindret för en som spelare är att de karaktärer som behöver hjälp oftast inte riktigt vet vad det är de behöver. Därför får man som spelare se till att tänka klart och vara lite fantasifull. Utmaningen ligger alltså alltid i att komma på vad man ska skriva i sitt anteckningsblock, vilket inte alls är så krångligt som det kanske låter.

Att skriva ett ord är så enkelt det bara kan bli via den stora pekskärmsförsedda kontrollen på Wii U. Menyerna är även de enkla att förstå och den lilla manövrering som behövs när det kommer till karaktären sköts även den genom att peka på den plats man vill att karaktären ska gå eller springa till. Det går även att nyttja övriga styrspakar och knappar för att styra huvudkaraktären, men då spelet är helt i 2D och man i stort sett alltid skriver något med hjälp av pekskärmen är det likväl smidigast att hålla sig till den.

Skriva är helt klart väldigt simpelt tackvare den stora pekskärmen, men frågan man bör ställa sig är kanske om det är svårt att komma på vad man ska skriva? Och svaret på den frågan varierar nog från person till person. Det beror helt och hållet på hur fantasifull man är. Utvecklarna har dock försett alla pussel med gott om ledtrådar för den som känner sig fantasilös. Speciellt avsedda för de tillfällen man kör fast.

Det är dock i själva skrivandet och orden som Scribblenauts har sin styrka, det finns nämligen en enorm mängd substantiv att använda i Scribblenauts databas och som alla i sin tur kan modifieras med alla tänkbara adjektiv. Risken att det man skriver i sin anteckningsbok inte skulle finnas i databasen är därför rätt liten, vilket gör att variationen kan bli närapå oändlig. Det som dock sätter stop för variationen är miljöerna, som förvisso är väldigt intressanta till sitt utseende och upplägg, men på tok för begränsade och kompakta för att i det stora hela hålla en intresserad under en längre period.

Rent grafiskt finns det inte heller mycket att hämta när det kommer till Scribblenauts. Men med det sagt skulle jag inte vilja säga att spelet saknar ett intressant yttre. Grafikstilen och designen är sannerligen sparsam, men å andra sidan inte ful på något vis, det ser karaktäristiskt ut på ett enkelt vis. Detsamma gäller musiken, som å andra sidan kanske är lite väl spartansk, med sina tystlåtna och väldigt timida melodier.

I korthet är detta allt Scribblenauts Unlimited har att erbjuda, om man bortser från en och annan upplåsbar pryl, vilket kanske inte låter jättespännande för den som inte gillar att skriva. Spelet bjuder inte på något spektakulärt äventyr precis, men det bjuder däremot på ett väldigt intressant upplägg. Ett upplägg som visserligen funnits sedan första titeln släpptes år 2009, men som likväl känns nytt fräscht och framförallt eget.

Betyg: 7

Scribblenauts Unlimited till 3DS

Det finns inte jättemycket att tillägga om Scribblenauts Unlimited till Nintendo 3DS egentligen. Den bärbara versionen är näst intill identisk med den stationära. De enda skillnaderna är grafiken som såklart är mycket skarpare till Wii U samt att den versionen också har en föremålsredigerare som inte den bärbara erbjuder. 3DS-versionen erbjuder istället att spelare byter objekt och utbyter tips med varandra över konsolens StreetPass-funktion.

I de flesta fall så håller jag med Sannie och hans tankar om spelet. Det har en väldigt enkel grundidé som tack vare spelmekaniken blir väldigt underhållande. Det finns gott om hjälpmedel om man råkat fastna med något pussel men spelet kräver att du har ganska bra förståelse för det engelska språket. I övrigt så tycker jag att det är ett riktigt ”må bra spel” som får en att slappna av och sluta stressa för en stund. Dock tycker jag att prislappen är för hög för det man får. I vissa fall känns det som att jag sitter och spelar ett mobilspel, om än ett väldigt välgjort mobilspel.

Jag älskar dock grafiken och musiken trots sin enkelhet och jag tycker helt klart att spelet är värt att inhandlas. Men du kan gott vänta tills det sjunker lite i pris.

Betyg: 7

Det Bra

  • Rolig idé
  • Enkel kontroll
  • Enorm variation på ord

Det Dåliga

  • Ingen direkt variation i övrigt
  • Lite väl sparsam musik
7

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...