Serious Sam Double D XXL

Av i i Recensioner, 3 Mer

Serious Sam Double D XXL

Den seriösa Sam har tagit steget över till plattformsgenren. Med galna vapen och möjlighet att spela tillsammans med en kompis försöker Sam ta spelvärlden med storm.

Varken spelarna eller utvecklarna har, trots namnet, någonsin tagit Serious Sam-serien på allvar. Påståendet är kanske självklarare än någonsin i seriens senaste släpp, Serious Sam Double D XXL, där formatet flyttats över från förstapersonsgenren till ett plattformsspel i 2D. Vapnen har blivit galnare, fienderna har blivit konstigare och storyn har blivit, om möjligt ännu sämre.

Även om man kanske inte kan tro det så finns det faktiskt en handling i Serious Sam Double D XXL. Troligtvis har utvecklarna inte varit särskilt intresserade av att göra en bra story, utan den fungerar snarare som ett ramverk att hänga upp dåliga skämt och one-liners på. Jag vet inte vilken typ av person man bör vara för att kunna uppskatta humorn i Serious Sam, men jag antar att man har som störst chans att skratta åt skämten om man varit vaken några dygn i streck.

Trots att man varit van att uppleva Serious Sam-serien ur ett förstapersonsperspektiv röjer den muskulösa actionhjälten alltså numera omkring som en liten tvådimensionell figur i ett landskap fyllt av fiender och plattformar att hoppa omkring emellan. Till sitt förfogande har Sam en stor arsenal vapen att ta till, dessutom kan man bygga ihop de vapen man samlar på sig till enorma högar med seriekopplade bössor som gör monstermördandet ännu mer hysteriskt.

Spelets stora styrka är kontrollen som avviker något från genrens standard. Man styr Sam åt olika håll med vänster styrspak, siktar med höger styrspak, skjuter med R2 och hoppar med L2. Detta gör att man slipper flytta höger tumme fram och tillbaka mellan sin spak och de färgglada knapparna på handkontrollen.

Ett annat positivt inslag är möjligheten att uppleva spelet i soffan tillsammans med en kompis. Det annars ganska repetitiva spelet blir något mer underhållande om man samarbetar med en vän som får axla rollen som Sams irriterande kollega Huff.

I övrigt imponerar Serious Sam Double D XXL inte särskilt mycket. Grafiken är oerhört simpel, spelmekaniken monoton och med tanke på hur många BRA spel det finns i samma genre är det svårt att komma på en god anledning att fortsätta spela i längden. En förmildrande omständighet är förstås det relativt låga priset, men det är trots det svårt att rekommendera någon att slösa någon större mängd tid på den här pubertala mördarcirkusen. Ett något bättre alternativ är istället att göra ett återbesök i något av de tidigare Serious Sam-spelen som är betydligt mer underhållande.

Det Bra

  • Bra kontroller
  • Något roligare med en kompis

Det Dåliga

  • Usel handling
  • Mycket repetitivt
4

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi