Shiftlings

Av i i Recensioner, 5 Mer

Shiftlings

Att man får gaser i magen av Black Hola Cola kan ställa till problem. Speciellt om man är ute i rymden sammankopplad med en kompis via en slang.

Shiftlings inleds med en kaxig programledare som leder en tv-show någonstans i en främmande galax. Han är faktiskt ganska irriterande när han kommer med klämkäcka kommentarer om tävlingen. De två tävlanden – två färgglada zorker som är helt omedvetna om att de är med i tv – måste givetvis ha på sig rymddräkt för att kunna ta sig ut i rymden. Den ena zorken får dock syn på en flaska Black Hola Cola och trots idoga varningar kan han inte motstå colan. Nu börjar det roliga (åtminstone om man har prutthumor). Zorken fiser nämligen så mycket av läskeblaskan att hela rymddräkten fylls och han blir en stor boll. Fast, om han (eller rättare sagt du) vill så kan han överföra fisen till sin kompis som då blir en ballong. De båda kompisarna tvingas nämligen vara sammanbundna med varandra via en slang. Programledaren skriker nu av förtjusning för nu kan äntligen hans show börja. Hans plan om en bollformad zork har slått igenom.

Som du kanske anar är det just detta Shiftlings handlar om – att föra över gasen från en zork till den andra och tillbaka igen. Det gäller att utnyttja detta på rätt sätt i de labyrintformade och problembaserade banorna. En stor zork kan inte ta sig igenom trånga utrymmen. Den stora zorken kan dra den lilla. En liten zork kan studsa på en stor och så vidare. Till en början är variationen på hinder mycket liten, men efterhand så introduceras nya såsom vindar som tar tag i zorkarna och som kan stängas av eller på med hjälp av spakar. Trots det blir Shiftlings ändå enformigt, men det är något som de flesta pusselspel av den här typen lider av.

Kontrollen är verkligen enkel, men trots det är det ibland lätt att hoppa en aning för sent eller att missa den zork man ska studsa på. Till en början hade jag dessutom svårt att flytta båda zorkarna samtidigt. Ingen talade om att jag genom att hålla inne LB (på Xbox One) kunde flytta dem samtidigt. Det kom jag på av en slump och gissa om jag blev irriterad på spelet då.

Locka med dig en kompis på äventyret och spela tillsammans så blir allt än roligare. Då ställs ni inför en utmaning som kräver kommunikation. Ni måste hela tiden prata så att ni för över fjärtgasen i rätt ögonblick och så att kompisen står på precis rätt ställe när du exempelvis ska studsa på denne. Speciellt svårt blir de vid de tillfällen när man är i rörelse och det gäller att tajma bytet av gas i precis rätt ögonblick.

Shiftlings är ett kul pusselspel, om än enformigt, som jag tror att de flesta som gillar pusselspel kommer att tycka om. Man har lyckats skapa kluriga banor som kräver att man tänker noga, fast spelet blir aldrig för svårt. Är då spelet nydanande? Både ja och nej. Jag har aldrig sett ett spel som utnyttjar två sammankopplade bollar på det här sättet – det känns verkligen nytt och fräscht. Samtidigt känns det ändå som om Shiftlings liknar så många andra pusselbaserade spel.

Det Bra

  • Nytt spelkoncept inom pusselspel
  • Färgglatt
  • Utmanande co-op
  • Bitvis riktigt klurigt

Det Dåliga

  • Repetitivt
  • Liknar trots allt många andra pusselspel
  • Irriterande programledare
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi