Shifu Orboot Earth

Av i i Recensioner, 2 Mer

Shifu Orboot Earth

En jordglob. En app till mobilen. Förstärkt verklighet. Det är komponenterna i Shifu Orboot Earth.

Jag har tillsammans med en 9-åring testat Shifu Orboot Earth som är en jordglob som i kombination med en app i pekplatta eller mobil blir interaktiv med förstärkt verklighet (augmented reality, AR). Appen finns både till iOS och Android.

Jag testade på en Samsung S10e med Android 11.

I förpackningen finns det till att börja med en jordglob. Den har färgglada illustrationer som passar bra till målgruppen.  Det följer även med ett häfte med klistermärken som föreställer biljetter, namn på städer samt länders flaggor. Det följer också med ett pass som man kan fylla i för ett barn, och en stämpel att stämpla med. Slutligen medföljer det en bruksanvisning. Klistermärkena, passet och bruksanvisningen är alla på engelska.

När man har packat upp allting är det dags för att installera appen, vilken jag lätt hittade på Google Play. Efter att ha installerat appen och man startar den första gången börjar den med en konfiguration. Man får välja språk och jag började med att välja svenska. Sedan får man välja om man vill logga in med ett konto eller fortsätta som gäst.

Det skedde dock ingen epost-verifiering, och man fick inte mata in något lösenord, så troligen kan man komma åt inställningarna hos vilken användare som helst så länge man vet deras e-postadress.

Därefter stötte jag på problem. Appen vill att man ska skanna stjärnan som är vid Eiffeltornet med mobilkameran för att gå vidare, men när vi hade provat det så stod appen bara och snurrade, och ingenting hände. Jag testade en ominstallation, men det hjälpte inte.

Då testade jag att göra en ny ominstallation, och denna gång valde jag engelska som språk. Då lyckades vi komma vidare efter att ha skannat Eiffeltornet.

Det första vi provade, och det som uppskattades mest av 9-åringen, var Mystery-uppdragen. Uppdragen består av att man först får ett scenario presenterat för sig, exempelvis att det finns en låst hemlig dörr som man vill komma in i. Man får en bild-ledtråd som man ska leta upp på jordgloben (exempelvis ett djur eller en byggnad, eller en shejk) och skanna den. Då presenteras man med information om det som man har skannat och man får en ny ledtråd som man ska leta upp. Så fortsätter det några gånger tills man hittat nyckeln till dörren och därmed löst uppdraget.

AR Explore är nästa funktion vi testade. Man för kameran över jordytan och AR-objekt presenteras på enhetsskärmen över kamerabilden på globen. Vid olika ställen kommer det upp olika kategorier man kan titta på (exempelvis Animals, Cultures, Cuisines, Inventions, Maps, Monuments). På vissa ställen finns bara “Animals” tillgängligt, på andra finns det fler kategorier. AR-funktionen fungerade utmärkt under testandet.

Om man tittar på Europa med “Maps” valt märker man att utvecklarna kanske inte har lagt ner jättemycket jobb på området runt Sverige. Finska flaggan hamnar en bit in i Ryssland, och svenska flaggan med sin tillhörande viking verkar bo i närheten av treriksröset

Om man i stället väljer “Culture” och är intresserad av att se vad som händer i Sverige så verkar de flesta sjöar ha svämmat över sina bräddar och Vincent van Gogh målar sin utsikt från rummet i Saint-Rémy-de-Provence med fötterna placerade någonstans i Hälsingland.

Omdöme

Den fysiska produkten fungerar bra, och med hjälp av en engelsktalande vuxen var det spännande att följa mysterieledtrådarna. AR-funktionaliteten fungerade väl.

Det som drar ner betyget är dels det tekniska problemet att det inte fungerade att köra appen på svenska. Mycket av informationen är i antingen talad engelska eller engelsk text vilket gör att det i längden inte blir så roligt att leka på egen hand som barn.

Den andra delen som drar ner betyget är att det för vårt hörn av världen finns en hel del utrymme för innehållsförbättringar.

Systemkrav

  • iPad 5e generationen och högre
  • iPad Air alla modeller
  • iPad Pro alla modeller
  • iPad Mini 2 och högre
  • iPhone 6 och högre
  • Android-enhet med minst 3 GB RAM
  • Amazon Fire Tablets stöds inte

Skriven av: Gustaf Palmqvist

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi