Skylanders Imaginators

Av i i Recensioner, 8 Mer

Skylanders Imaginators startpaket (Switch)

Ta dina imaginators med dig vart du än går. Detta genom att skanna in figurerna in i spelet. Du kan skapa din imaginator från grunden.

Skylanders Imaginators är inget nytt spel utan det gavs ut i höstas till bland annat Playstation 4 och Xbox One. Spelet består av en mängd plastfigurer – skylanders. Man köper ett startpaket som utöver spelet även innehåller två figurer och portalen. Därutöver kan man köpa separata skylanders och imaginatorer. Gällande portalen så syftar jag på Xbox One och Playstation 4, inte Nintendo Switch.

Det skulle inte direkt vara smidigt att bära med sig en portal och olika figurer vart man än går. För att slippa det har man i Switch-spelet slopat portalen. I stället ”läser man in” figuren via NFC-läsaren på konsolen eller Joy-Con. Sedan finns den för alltid i spelet. Man kan för den skull inte ställa figuren i skrubben utan den behövs skannas in ibland vid användning, fast inte på portalen. Varför har man inte någon portal? Att byta figurer på portalen är ju en stor del av det roliga med Skylanders. Det är en del av spelets själ. Givetvis kan man inte ta med sig portalen, men den hade varit jättekul att ha när man spelar på teven. Som plåster på såren är startpaketet i de flesta butiker 50 kr billigare till Switch än till PS4 och Xbox One. När alla skylanders man äger finns inskannade i spelet så borde det i alla fall bli smidigare att byta skylander? Nej, glöm det. Det är betydligt bökigare att gå in i menysystemet än att snabbt byta plastfigur på portalen.

Det första som slog mig när jag spelade nya Skylanders-spelet i höstas var hur likt Imaginators är sina föregångare. Grundupplägget är exakt detsamma med tillägg av en del nyheter och borttagande av andra såsom fordonen i Superchargers. Switch-versionen av Imaginators är i grund och botten samma spel som till Playstation 4 och Xbox One, fast givetvis med undantag för hur skylanders hanteras.

Vad är då Skylanders? Jo, det är ett spel där plastleksaker får liv i spelet. Banorna är plattformsinspirerade med en hel del action och de utgår från en hubbvärld. Plastfigurerna placerar man på NFC-området på konsolen eller Joy-Con. Då skannas de in i spelet och får sedan magiskt nog liv i spelet. Nu är det inga slarvigt gjorda figurer eller ett budgetspel. Nej, allt är välgjort. Figurerna är mycket snygga med många detaljer. I spelet blir de minst lika bra. Minsta detalj känns alltså väl genomtänkt. Ja, inte helt. Man behöver ju enbart använda skylandern en gång – när den skannas in.

Alla Skylanders har olika egenskaper och slåss på olika sätt vilket ger en god variation. Fast, smakar det så kostar det. Skylanders-figurerna är inte billiga och barnen lär vilja ha fler än de två som följer med startpaketet. Activision har nämligen lagt in en hel del lockrop att köpa figurer och andra saker i spelet. Man kan exempelvis inte spela vissa banor utan att ha rätt sorts skylander. Det finns juveler som förbättrar en specifik skylanders egenskaper och den har kanske inte ditt barn. De här, och andra lockelserna gillar jag verkligen inte.

Olika skylanders har alltså olika egenskaper. Stridsegenskaperna har jag nämnt. En annan är vilken grundtyp av din skylander är. En nyhet i Imaginators är de nya skylanders som kallas senseier. Vissa banor kan bara spelas med senseier. Varje skylander har också ett eget element. Vissa kan vara av typen liv eller mörker medan andra kanske är odöd eller jord. Beroende på vilket element skylandern har så är de olika starka på olika delar av banorna. Det stimulerar till att byta skylander lite då och då, men samtidigt lockar det till köp av nya skylanders med nya element.

Som om element inte vore nog är senseierna och imaginatorerna indelade i klasser; bågskytt, sprängare, mosare och snabbskytt är några. Här kan det bli lite förvirrande eftersom en magiker nödvändigtvis inte är av elementet magi utan kan ha jord istället.

Den största nyheten i Imaginators är imaginatorerna. De tränas av senseierna och finns i en sorts kristaller. Läser man in en kristall via NFC växer en genomskinlig, glittrig figur fram på teveskärmen. Det är en imaginator. Nu kan du med tankekraft skapa din egen imaginator. Först bestämmer du en klass till din imaginator. Därefter har du en extrem frihet att utforma din imaginator som du vill. Vilket huvud vill du ha? Ska den ha en tunn eller tjock svans? Vilken rustning? Ska den prata med dov eller gäll röst? Vad ska den säga?

När du spelar stöter du på kistor med kristaller. Dessa kristaller omvandlas till olika attribut, egenskaper, utrustningar med mera till din imaginator. Du kan med andra ord ändra din imaginator mer och mer allt eftersom du hittar och vinner kistor. Många kistor känns emellertid mest som utfyllnad och som samlarföremål. För vem vill använda ett vanligt axelskydd som knappt ger något skydd när man redan har hittat ett mycket coolare som har väldigt mycket bättre egenskaper? En rolig sak är att man kan ändra på allt när man vill. Ena stunden kan imaginatorn vara en småväxt kille som är aningen mesig för att i nästa stund förvandlas till en stor, stark tjej med pondus. Allt kan ändras förutom klassen. En bågskytt förblir alltid en bågskytt.

Du kan spela med en kompis under förutsättning att du spelar framför teven eller har konsolen som skärm. Spelar du på Switch som en bärbar konsol får du spela ensam.

Nya Skylanders Imaginators är lite väl likt föregångarna. Att forma och skapa unika imaginatorer är väldigt kul och spelet är precis lika välgjort som föregångarna. Kul att gamla skylanders fortfarande kan användas i Skylanders Imaginators. Spelet är för övrigt helt på svenska, vilket borde vara en självklarhet i barnspel. Men, så till ett stort men. Det finns ingen portal till Switch-versionen av Imaginators. Det förtar en hel del av glädjen när man spelar framför teven.

Det Bra

  • Imaginatorerna är otroligt flexibla
  • Välgjort
  • Underhållande
  • Svenska
  • Kan spela när man vill, vart man vill, hur man vill

Det Dåliga

  • Ingen portal
  • Bökigare att byta skylanders
  • Man använder bara skylanderfiguren en gång
  • För likt föregångarna
  • Lockelser att köpa för riktiga pengar
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi