Sniper Elite 4

Av i i Recensioner, 4 Mer

Sniper Elite 4

Dags att ställa in siktet på nazister igen. Plocka fram krypskyttegeväret och bege dig till andra världskrigets Italien.

Sniper Elite-serien har hängt med sedan 2005 och när väl 2:an släpptes kändes det nytt och fräscht med röntgenvyn som gör att du får följa en kulas bana genom den mänskliga anatomin. Nu när vi är inne på fjärde spelet i serien så känns det inte lika fräscht och nytt längre med att se skallar och organ explodera i slow motion. Trots att den delen har fått lite mer detaljer under årens gång, så har serien stått still i många andra aspekter. Utvecklarna har förbättrat ett av de viktigare områdena, kartdesignen, som fått sig ett lyft från tredje delen i spelserien. Den tröttnade jag verkligen snabbt på just på grund av sina väldigt tråkiga miljöer. Nu har vi dock fått en roligare miljö som utspelar sig i Italien och den känns större än sina föregångare. Det känns även som att man har fler valmöjligheter över hur man tacklar sina uppdrag.

Jag hade gärna sett lite mer innovation och någon form av vidareutveckling av hela konceptet än bara förbättrade kartor, för det är det du får om du spelat denna serie sedan tidigare. Men nu har man bara valt att slänga in ett fåtal nyheter som att du kan gömma explosiva fällor på döda kroppar. Det kan vara väldigt användbart emellanåt beroende på ens spelstil. För den som inte spelat något spel i denna serie kan jag säga att jag må låta hård i mina ord, men det är för att jag gillar serien och gärna vill se den ta nästa steg istället för att stå på samma ruta och stampa. Det är absolut inte ett dåligt spel trots min tidigare kritik för trots detta har man riktigt kul när man smyger runt och försöker klara av de åtta uppdragen spelet erbjuder. Så för dig som spelat de tidigare spelen och är ute efter innovation kommer inte hitta det i denna utgåva. Mer än roligare och större kartor med förbättrad AI på motståndarna. Man kan nu dra nytta utav mörker genom att skjuta ut lampor för att synas mindre.

Jag kan inte säga hur någon av de tre co-op-spellägena ändrar saker och ting, men vanligtvis höjer det de flesta spel. Är du däremot ny i serien vill jag varmt rekommendera det ifall man har en fetisch för att smyga runt i buskar och skjuta folk i skrevet och se kulor explodera i slow motion. Enligt min mening är Sniper Elite 4 ett av de bättre krypskytteinriktade spelen ute på marknaden. Kul att det även finns så mycket sidouppdrag under banorna ifall man vill ge sig på annat än huvudmålen.

Kontrollen är fortfarande smidig och skön och jag upplevde aldrig några problem mer än med det automatiska coversystemet där din karaktär per automatik tar skydd bakom olika objekt när man pressar sig emot dessa. Ibland kan den ställa till problem för dig i lite mer stressiga situationer, men det är inget som är något större bekymmer i det stora hela.

Om du inte känner dig tillräckligt utmanad så kan du skräddarsy din egen svårighetsnivå genom att gå in i en meny och ändra olika variabler såsom vind, gravitation och hur aggressiva fienderna ska vara. Då kan du verkligen få en utmaning med de 15 inställningarna.

Det finns inte så mycket att nämna kring storyn då fokuset ligger på ett annat håll i spelet. Är du ute efter en djup involverande handling kommer du omöjligen hitta den i Sniper Elite-serien. Sniper Elite 4 har en väldigt ytlig och ointressant story som man inte riktigt bryr sig om. Karaktärerna är rätt platta i många avseenden och man bryr sig väldigt lite om varför man gör uppdragen. Du får kontrollera Karl Fairburne som blir stationerad i Italien under 1943 för att döda nazister under åtta uppdrag som borde ta dig runt 8-10 timmar. Mer än så finns det inte att säga om det tyvärr.

Som tidigare spel i serien så finns det även multiplayer. Den fungerade smärtfritt under mitt snabba test. Dock var det aldrig mer än 2-3 personer inne på servern under tiden jag spelade så en rättvis bedömning går inte riktigt att göra. Jag upptäckte varken lagg eller andra problem under den tiden i flerspelarläget. Det är väldigt tillfredsställande att skjuta ett huvudskott på en motståndare och samtidigt lite nervöst under dessa krypskyttestrider online där varje skott mot dig känns som det sista.

För att summera min upplevelse så är Sniper Elite 4 i grund och botten ett bra spel, men det erbjuder inte så mycket nytt mer än förbättringar på sina tidigare grundpelare. Spelet kanske kan locka in en ny skara människor i serien som erbjuder en väldigt underhållande upplevelse för den som gillar att se sina fienders inre. Men storyn lämnar dessvärre mycket att önska.

Det Bra

  • Röntgenvyn
  • Att försöka hålla sig oupptäckt
  • Kartorna
  • Co-op

Det Dåliga

  • För lite nyheter
  • Själlösa karaktärer
  • Ointressant story
7

Skriven av: Toni Thörnqvist

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi