Solar System VR

Av i i Recensioner, 2 Mer

Solar System VR

Följ med ut i vårt solsystem i en upplevelse i virtual reality.

Ända sen jag var ung har jag haft en drömsk idé av vad Virtual Reality kunde vara, vart det kunde ta oss och hur det skulle förändra vår syn på spel och lärande. Idag får jag en försmak på hur framtiden kan arta sig med Solar System för HTC Vive.

Solar System är en kort men intressant upplevelse. Det vore fel att kalla det ett spel då det inte är interaktivt. Det vore dock även fel att bara kalla det en film då den inte är förrenderad. Det faller i kategorin VR-upplevelse. Något som inte riktigt varit aktuellt för tidigare tvådimensionella plattformar då man då lika gärna bara såg på film. Det närmaste man kom kanske var den senare delen av Metal Gear Solid spelserien som kändes som mer cut-scene än gameplay.

Solar System tar dig som tittare genom vårt solsystem utifrån och in. Sittandes i en skyddande bubbla dras du med förbi, och ibland även ner på, våra åtta planeter (och en dvärgplanet). Upplevelsen är hisnande och ger ett intressant perspektiv av något som vi alla känner till från böcker, men har väldigt lite förstahandserfarenheter av. Jag tror att detta är en av VR:s största styrkor, att kunna ge oss en inblick i annars omöjliga erfarenheter. När jag flyter över Mars yta eller landar på månen och ser mig om känner jag mig mer där än jag någonsin gjort tidigare. Det är inte perfekt och jag är inte fullt lurad, men det är närmare än en film eller bok någonsin kunnat ta mig.

Jag upplevde Solar System med min sju-åring som andrepilot (hon tittade dock bara på TV:n, för det såg läskigt ut). Det var ett bra underlag för diskussion för oss och att prata lite om planeterna, rymden och jorden. Jag tror att det här är ett av de områden där VR verkligen kommer att ha en framtid. Jag hade lätt kunnat se Solar System antingen som ett väldigt roligt sätt att lära sig eller en del av en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet. Det är i grund och botten en rolig engångsupplevelse som ger något unikt till tittaren.

Skuggsidan av månen i detta fall är att Solar System inte har något återspelsvärde annat än att låta andra genomföra upplevelsen. Det finns inga interaktiva element och det är samma resa varje gång. Frågan är då om något sådant är värt att betala pengar för. Med det stora utbud av VR-videos som finns tillgängligt gratis är det svårt att motivera att betala även en liten summa för en engångsupplevelse. Jag anser personligen att om du har någon att dela upplevelsen med eller bara är sugen på en högkvalitativ, men kort rymdresa så är €5 ett ganska lågt pris för detta.

Det Bra

  • Unik upplevelse
  • Välskapat
  • Lärorikt

Det Dåliga

  • Icke-interaktivt
  • Inget återspelsvärde
  • Kort upplevelse
7

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...