Speedlink Kudos Z-9 Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 3 Mer

Speedlink Kudos Z-9 Gaming Mouse

Speedlinks senaste gamingmus, Kudo Z-9, är snygg, ligger bra i handen och har bland annat lasersensor, ställbar DPI upp till 8200 och makron.

Speedlink har ett flertal möss på sin meny. Flera har en läcker röd färg kombinerat med svart vilket är urtjusigt. Detta gäller även Kudos Z-9. Den är riktigt snygg. Den ligger dessutom näst intill perfekt i handen, men eftersom den är formad efter handen passar den bara högerhänta.

Idag är det mycket vanligt med belysning på musen. Så har även Kudos Z-9, fast det finns mycket begränsade möjligheter att själv välja färg. Mushjulet pulserar alltid i rött och på vänster sida finns upp till fyra röda streck. Dessa visar vilket DPI som ställts in vilket är mycket praktiskt. Den enda belysningen som kan ändras är den tvärsgående som pulserar. Den visar profil. En färg för varje av de fem profilerna närmare bestämt. Här kan du själv välja bland 64 färger.

För dig som inte är insatt i spelmössens terminologi så är DPI en förkortning för dots per inch. Ett högt DPI gör att muspekaren rör sig snabbt över skärmen medan ett lågt innebär det motsatta – pekaren rör sig långsamt. Kudos Z-9 har mycket generösa inställningsmöjligheter gällande DPI. Den går att justera fritt från 50 upp till 8200 DPI. Musens rörelser är mycket följsamma upp till ungefär 3000-3500 DPI. Därunder fungerar alltså Kudos Z-9 näst intill perfekt. Över 3500 blir dock precisionen allt sämre vilket ger hackigare rörelser. Man kan stega genom fyra valbara DPI. Det går emellertid inte att stänga av något steg utan det finns alltid fyra steg. Man kan även ha olika DPI i X- och Y-led.

På knappsidan finns några spännande saker. Givetvis finns standardknapparna, hjulet, hjulknappen och dessutom två tumknappar. Hjulet kan dessutom vickas i sidled vilket ger två extra funktioner. Bakom mushjulet finns fyra knappar. Två sitter rakt bakom mushjulet och gällande dessa knappar har Speedlink inte tänkt till alls. Av någon mystisk anledning går dessa inte att programmera. Med den knapp som sitter främst byter man profil och med den bakre DPI. Detta är för mig ren idioti. Jag byter sällan profil, men ofta DPI. Varför ska jag då böja fingret jättemycket för att komma åt DPI-knappen som sitter väl långt från hjulet? Och varför kan jag inte välja funktion själv? Jag skulle gärna vilja stega uppåt respektive neråt i DPI med dessa två knappar.

De två andra knapparna sitter placerade på var sin sida om den främre knappen (profilknappen). Den är som tur var programmerbara och används som standard till att höja respektive sänka volymen men funktionerna på dessa kan ändras till exempelvis att ändra DPI uppåt och nedåt.

En lite ovanlig funktion är att det finns en styrapp där man kan ändra funktion på knapparna, DPI samt profil. Det är en utmärkt tanke då en sådan app kan vara bra om man inte vill öppna styrprogrammet i sin dator utan hellre vill sköta inställningarna från mobilen eller surfplattan. Tyvärr är appen full av buggar som gör den nästan värdelös. Som exempel kan jag nämna att höger knapp kallas hjulknappen och vice versa. Jag har inte kollat alla knappar, men jag har märkt konstigheter på flera knappar som tycktes komma och gå så jag fick inte kläm på vad som egentligen händer. Jag ändrade exempelvis funktion på en knapp men i verkligheten ändrades funktionen på en annan knapp. När jag sedan ändrade funktionen på nytt så ändrade den på rätt knapp. Det är så mystiskt. Vidare så syns det inte i appen när man valt en ny funktion utan det står fortfarande originalfunktionen.

Det medföljande styrprogrammet för datorn är däremot betydligt bättre. Det är ganska enkelt att använda. Bland annat innehåller det en makroredigerare. Ett makro är ett kommando som gör att man snabbt kan utföra en komplex sekvens av tangenttryckningar med ett klick på en enda knapp. Man kan spela in ett makro direkt från drivrutinsprogrammet och det går också att redigera makron om något makro blivit fel eller om man vill snabba upp dem. Det är för det mesta bra att justera tiderna i efterhand eftersom man då kan utföra en tangentkombination betydligt snabbare via makrot än om man skulle göra det manuellt.

Speedlink Kudos Z-9 är en mus med såväl bra som dåliga sidor. Musen är snygg och skön att använda och har god precision i lägre DPI upp till 3000-3500. Belysningen är enkel men funktionell. På minussidan finns en undermålig styrapp, dumma funktioner på knapparna bakom mushjulet och hackiga rörelser vid höga DPI.

Specifikationer

▪ Professionell spelmus
▪ Individuellt programmerbar
▪ Nio programmerbara knappar
▪ DPI- och profilväxlare
▪ Lasersensor med inställbar precision på 50-8 200 DPI
▪ Lättanvänd konfigurationsmjukvara
▪ Internt minne för profiler och makron
▪ Knappar med noll responstid för direktöverföring
▪ 64 inställbara färger för profilindikatorfältet
▪ Mushjul med röd belysning
▪ Mushjul med 4-vägsläge
▪ Flexibel, 1,8 m lång mantlad USB-kabel

Det Bra

  • Riktigt snygg
  • Mushjulet kan vickas i sidled
  • Bra precision upp till ungefär 3000-3500 DPI
  • Ljus visar inställd DPI och profil
  • Makron

Det Dåliga

  • Appen är full av buggar
  • Idiotiskt att man inte kan ändra funktion på knapparna rakt bakom mushjulet
  • Hackigt vid höga DPI
  • Dåliga möjligheter att ända ljus
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi