Splatterhouse

Av i i Recensioner, 2 Mer

Splatterhouse

Splatterhouse är en remake av en gammal arkadklassiker från 1988 som karaktäriserades av ett brutalt övervåld som chockade många av dåtidens spelare.

Spelet, med sin ymniga mängd blod, groteska fiender och otäcka vapen fick en hög åldersgräns och förkastades av många. 22 år senare är remaken inte alls lika kontroversiell men icke desto mindre brutal. Handlingen kretsar kring Rick vars flickvän blivit kallad till den excentriske Dr. Wests villa. Det visar sig dock snart att Dr. West har ett fruktansvärt öde planerat för Ricks stackars flickvän och snart är hon kidnappad och Rick är ensam i villan, dödligt sårad med en hord av fiender som vill dräpa honom. I sista sekunden får han dock tag på en mystisk mask som kallar på honom. Han tar på sig den och förvandlas till en hulkliknande varelse med övernaturliga förmågor. En slaktfest utan sin like tar vid. Ricks övermänskliga styrka kombinerat med att han kan förlora kroppsdelar utan att höja på ögonbrynen gör honom till en perfekt mördarmaskin som vildsint plöjer sig genom villan i jakten på sin flickvän.

Upplägget är perfekt men Splatterhouse saknar den finslipning och elegans som det skulle mått bra av. Formeln i detta beat-em-up kommer inte med några nyheter. Man har lätta attacker, tunga attacker och kast. Genom att kombinera ihop olika knapptryck utförman kombinationsattacker. Under spelets gång får man tillgång till fler och fler kombinationsattacker som låses upp med jämna mellanrum. Det är simpelt men effektivt. Det som drar ned betyget är att striderna inte alls har det flyt som man känner igen hos genrens bättre spel. Fienderna får ofta in riktigt fula träffar som man inte känner alls att man har någon möjlighet att undkomma. Kameran, som är väldigt viktig i ett sådant här spel, lägger sig ofta i märkliga vinklar som gör att man lätt kan missa avgörande delar av striderna. Det finns även gott om buggar och kombinerat med många sekvenser då spelet hackar så höjs ens irritationsnivå ibland till olidliga höjder.

Grafiken är riktigt snygg och designen är stilren och fräsch men bristen på variation i miljöerna gör att det snabbt blir väldigt enformigt. Ibland övergår spelet från sitt tredjepersonsläge till ett plattformsläge i ett sidoperspektiv. Idén är bra och flirtar friskt med originalet men en undermåligt utförd spelkontroll gör att även dessa sekvenser blir en stor besvikelse. Man försöker undvika pendlande yxblad och hoppa över avgrunder men man måste ha näst intill perfekt timing för att klara av alla hinder och stundtals känns det som att spelet motverkar en på ett väldigt orättvist sätt.

Splatterhouse flirtar friskt med alla retrofans men förvaltar inte den härliga känslan som fanns i originalet. Visst, buggar och kameraproblem skulle man kunna leva med om det inte vore för att spelet ibland känns så himla orättvist.

Det Bra

  • Snygg grafik
  • Cool story
  • Retroflirt

Det Dåliga

  • Orättvist!
  • Repetitivt
  • Buggigt
6

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi