Steelseries Arctis Pro + GameDAC

Av i i Recensioner, 5 Mer

Steelseries Arctis Pro + GameDAC

Arctis Pro + GameDAC är ett paket bestående av Steelseries bästa trådade headset och en flexibel DAC kallad GameDAC.

Arctis Pro är Steelseries toppmodell bland headset. Det är ett högupplöst headset med ett frekvensomfång om 10-40 000 Hz och har stöd för högupplöstljud upp till 96 kHz, 24 bit. Det är specifikationer som kan få audiofiler att överväga ett köp av detta gamingheadset. I detta paket ingår även en digital-analog konverterare (DAC) med extra finesser.

Design

Det helsvarta Arctis Pro skiljer sig designmässigt från många gamingheadset på så sätt att den är ganska sober och inte lika flashig som många andra headset. Headsetet inger ett mycket bra kvalitetsintryck med en aluminiumbåge över huvudet.

Bågen har försetts med ett avtagbart gummiband som kan justeras för att ge rätt stöd över huvudet. Detta gummibands spänns och fästes med ett kadborrefäste. Det är en väl fungerande mekanism som har en begränsning – det är krångligt att snabbt justera spänningen om man flyttar headsetet mellan två personer.

Kåporna är ovala och har skumförsedda muffar som är tygbeklädda, alltså inte av kostläder. Det gör dem, enligt mig, skönare. Samtidigt är detta material inte lika lätt att rengöra som konstläder. Kåporna kan vridas fritt i 90 grader. Det gör att headsetet kan hängas skönt runt halsen när det inte används.

Headsetet sitter skönt mycket tack vare att kåporna ledas på ett mycket bra sätt. Det gick bra att spela längre sessioner utan att lurarna kändes obekväma. Kanske att de satt något hårt åt, men inte mycket.

Samtliga reglage samt mikrofon sitter på vänster kåpa. Här finns volymkontroll, brytare för mikrofon samt två ljudingångar – från GameDAC samt analog 3,5 mm. Dessutom kan mikrofonen fällas helt in i kåpan vilket ser snyggt ut.

Ljus och specialanpassning

Belysningen hos Arctis Pro är ganska diskret, men den är dock riktigt snygg. Det finns en ljusrand på båda kåpornas utsidor. Den kan ändras med GameDAC. Regnbåge gillar jag bäst, men det finns även åtta fasta färger. Micken har också belysning som indikerar om den är på eller inte.

Headsetet kan anpassas på ytterligare två sätt. Ytterplåtarna på kåporna är utbytbara, likaså bandet över huvudet (ski goggle).

GameDAC

GameDAC är en mycket flexibel DAC (digital to analogue converter). Alla hörlurar kräver en DAC. Den kan vara inbyggd i ljudkortet eller i mobilen. Digitala headset har ofta DAC:n inbyggd i själva hörlurarna. Arctis Pro + GameDAC har en separat DAC med lite extra funktioner.

Det finns flera in- och utgångar på GameDAC. Ljudet kan anslutas via USB eller optisk kabel (medföljer). En mobil kan också anslutas och det finns en 3,5 mm ljudutgång samt headsetets speciella ljudutgång.

På ovansidan finns en lågupplöst OLED-skärm, en actionknapp och en stor volymkontroll. Ett långt tryck på volymkontrollen gör så att man kommer in i en överskådlig och lättnavigerad meny. Här kan man bland annat justera ljudet, ingångskällan och headsetets belysning.

Det finns en equalizer med fyra förinställda värden och möjlighet att ställa in en egen kurva. Här tror jag att många gamers vill höja basen eftersom den inte är speciellt markerad hos Arctis Pro.

Det gick utmärkt att använda GameDAC till såväl PC som PS4. Det uppstod dock ett problem hos PS4. Kablarna är korta. Det gjorde att jag hade två kablar (optisk samt USB) till GameDAC genom en meter av rummet samt en kabel (den till headsetet) genom resten. Kablarna räckte precis för mig, men det kan bli problem för den som sitter längre ifrån teven. Inte speciellt kul och definitivt inte praktiskt.

Ljud och mikrofon

Jag har provat Artic Pro med såväl 3,5 mm analog ljudingång som GameDAC till dator, mobil och Playstation 4 samt med musik av olika stilar och gaming.

Ljudet hos Steelseries Arctis Pro är riktigt bra. Ljudet är klart och bra över alla register. Speciellt imponerar högupplöst musik där närvarokänslan är mycket uttalad. Toner, cymbaler, pukor, allt hördes distinkt.

Nu är det inte bara det högupplösta ljudet som imponerar utan Arctic Pro är bra allroundhörlurar för såväl gaming som musik. Exempelvis blev ljudet mycket bättre på PS4 med GameDAC än med den inte allför imponerande ljudutgången på handkontrollen.

På datorn märkte jag ingen större skillnad när jag spelade icke-högupplöst musik/spel via ljudkortets analoga utgång och GameDAC. Däremot gjorde de bra inställningsmöjligheterna att GameDAC blev överlägsen 3,5 mm utgången. Man får dock tänka på att kvaliteten hos ljudkortets 3,5 mm utgång är beroende på vilket ljudkort man har.

Om jag ska klaga så tror jag att många gamers kommer att bli besviken över basen hos Artic Pro. Den är ganska återhållsam och tar därför inte över musiken. Mycket beror säkert på att man valt ett 40 mm element och inte ett på 50 mm. Jag är övertygad om att många gamers gärna vill ha lite extra basgång. Det går att ordna via equalizern, men basen blir ändå aldrig överväldigande.

Mikrofonen imponerar. Den ger rent och klart ljud. Mycket av bakgrundsljudet filtreras bort Dessutom kan man med hjälp av GameDAC ändra mixen av spelljud och mikrofon på ett bra sätt.

Omdöme

Steelseries Arctis Pro är ett mycket bra allroundheadset med kristallklart ljud. Basgången är headsetets svagaste punkt. Den är okej för de flesta ändamål, men i gaming skulle jag gärna se bättre bas. GameDAC är mycket väl genomtänkt och ger många möjligheter. Sådana inställningar sker i många andra fall via ett styrprogram i datorn men är både enklare och snabbare med GameDAC.

Specifikationer

Speaker Drivers

 • Neodymium Drivers: 40mm
 • Headphone Frequency Response: 10-40,000 Hz
 • Headphone Sensitivity: 102 dBSPL
 • Headphone Impedance: 32 Ohm
 • Headphone Total Harmonic Distortion: <1%

Microphone

 • Microphone Type: Retractable Boom
 • Microphone Polar Pattern: Bidirectional Noise-Canceling
 • Microphone Frequency Response: 100 – 10,000 Hz
 • Microphone Sensitivity: -38 dBV/Pa
 • Microphone Impedance: 2200 Ohm
 • Microphone Noise Cancellation: Yes

GameDAC

 • Frequency Response: 5-40,000 Hz
 • Audio Formats: Up to 96 kHz, 24 bit
 • THD + N: <0.0032%

Det Bra

 • Imponerande högupplöst ljud
 • GameDAC är väl genomtänkt
 • Går att ansluta till vanlig analog kontakt
 • Mikrofonen

Det Dåliga

 • Korta sladdar till GameDAC
 • Basen är något klen
 • Justeringen av bandet över huvudet
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi