Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Av i i Recensioner, 2 Mer

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Två spel i ett. Wii U-spelet Super Mario 3D World dammas av och får sällskap av det nya spelet Bowser’s Fury.

Super Mario 3D World

Wii U är definitivt inte Nintendos starkaste konsol fast den hade flera uppmärksammade spel i sin portfölj. Ett av dem var Super Mario 3D World. Spelet har nu dammats av och försetts med uppdaterad grafik och annat som hör en återutgivning till. Super Mario 3D World är långt ifrån Super Mario-seriens första 3D-spel utan är det sjätte spelet i en lång serie. 3D-eran av Super Mario hade sin premiär som lanseringstiteln Super Mario 64 till Nintendo 64.

Super Mario 3D World har fått en ganska rejäl ansiktslyftning och om man inte visste bättre skulle man kunna tro att spelet är en originaltitel till Nintendo Switch. Spelet flyter bra och ser bra ut i såväl dockat läge som handhållet. Originalspelet släpptes 2013, alltså för åtta år sedan. Det är alltså inte lastgammalt vilket gör att spelet fortfarande borde hålla. Och visst gör Super Mario 3D World det. Det är samma spel som till Wii U men givetvis tekniskt förbättrat.

Att det är helt samma spel är inte sant till 100%. Wii U hade ju en pekplatta. Det saknas hos Switch i dockat läge. Detta har man löst genom att man använder tilt-funktionen i stället. Det är dock inte ofta denna funktion används och ska jag vara ärlig, vilket man måste i en recension, så tycker jag tilt-spelet är överflödigt.

Bandesignen är mycket bra och här känner man igen de karakteristiska Super Mario-dragen. Man kan spela som fyra välkända karaktärer – Mario, Luigi, Prinsessan Peach och Toad. Därtill kommer en femte karaktär, Rosalina, som måste låsas upp. Alla har lite olika egenskaper och passar olika bra på olika banor. Över lag gillar jag kultfiguren Mario bäst då han är bäst balanserad.

I vanligt Super Mario-anda kan karaktärerna klä sig i olika dräkter som alla har olika egenskaper. I originalversionen av Super Mario 3D World introducerades en dy dräkt, en kattdräkt. Det är den roligaste dräkten av alla. Man kan piska till fienden med svansen och klättra på väggarna.

Man kan spela upp till fyra personer samtidigt, antingen lokalt via wi-fi eller online. Fast online-spelet är bara med vänner. Att samarbeta två är en riktigt bra spelupplevelse. Jag har inte provat att spela fyra åt gången men jag kan tänka mig att det blir smått kaotiskt att så många ska ta sig igenom banorna samtidigt.

Bowser´s Fury

Detta är ett helt nytt spel. Kanske är det en förhandstitt på framtida Super Mario-spel. Om du spelat The Legend of Zelda: Breath of the Wild minns du säkert att spelet utspelade sig i en öppen värld. På samma sätt utspelar sig Bowser’s Fury i en öppen värld, en sjövärld närmare bestämt. I motsatts till Super Mario 3D World är Bowser´s Fury ett spel du spelar ensam.

Borta är alla banor. I stället får man utforska världen efter eget huvud. Det gör att spelet inte blir så förutbestämt. Givetvis är inte allt upplåst med en gång utan mer och mer låses upp vid varje bosskamp.

Bowser har blivit galen, som om han inte vore det innan. Av och till förvandlar han Marios värld till en svart, geggig värld. Bowser har nämligen förgiftats av en svart gegga som gör honom ännu mer ond än vanligt. Till och med Bowser Jr förfäras över sin pappa. Nu slår Mario och Bowser Jr sina huvuden ihop. Bowser Jr blir Marios sidekick och här kommer en, vad jag tycker, finurlig detalj in. Beroende på hur duktig du är kan du låta Bowser Jr hjälpa dig olika mycket. I det mest hjälpsamma läget hjälper han dig bland annat med att besegra fiender.

Bowser har inte enbart en svart gegga till sitt förfogande, han är även superstor. Vad gör man då när man öga mot öga ställs inför en så pass stor fiende i bosstrider? Jo, man blir stor själv. Det blir man av myntliknande föremål kallade ”Cat Shine”. Det är just det här som det mesta den största delen av spelet handlar om. Att samla kattmynt. Det finns en hel del utspridda i världen. Vissa är finurligt gömda medan andra är lätt synliga.

Bandesignen är inte lika upplyftande som den i Super Mario 3D World utan känns lite mer återhållsam. Jag vet inte riktigt vad det är men det känns som om lite av Super Mario-spelens finurlighet gått förlorad, eller är det återanvända bandelar från tidigare Super Mario-spel. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men det försämrar mitt helhetsintryck av spelet.

Bowser gör sig inte enbart påmind i bossfighterna utan då och då dyker han upp och sprutar gegga och eldklot över hela spelvärlden. Den här delen hade utvecklarna kunnat utveckla betydligt. Som det är nu känns det mest som en parentes i spelet som mer känns störande än roligt.

Omdöme

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury ska bedömas varje spel för sig. De är helt olika. Super Mario 3D World är ett underbart plattformsspel i 3D-miljö. Jag hittar inget inte mycket negativt är säga om spelet. Betyg: en stark nia. Bowser’s Fury är helt olikt Super Mario 3D World. Spelet känns som ett experiment som delvis gått snett. Exempelvis är delen där Bowser kastar gegga underutvecklad. Banorna (ja, jag kallar dem banor) känns inte lika fantasifulla som i Super Mario 3D World. Betyg: en sexa.

Det Bra

  • Super Mario 3D World är riktigt, riktigt bra
  • Kul att man vågat experimentera i Bowser’s Fury
  • Bandesignen i Super Mario 3D World

Det Dåliga

  • Bowser’s Fury är svagare än Super Mario-spelen
  • Bowsers gegga
  • Bandesignen i Bowser’s Fury
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi