Tales of Berseria

Av i i Recensioner, 4 Mer

Tales of Berseria

Den numera mer än 20 år gamla Tales-serien har fått ett nytillskott – Berseria. Än en gång ska vi ut och rädda världen.

Att blanda tvivelaktig moral tillsammans med hjältar är kanske inte det första man funderar på att göra, men i Tales of Berseria får vi uppleva något som kan liknas vid just detta. Ett gäng med minst sagt tvivelaktiga bakgrunder åker ut på en hämndresa utan dess like. Japanska äventyr som går ut på att rädda världen har vi sett både en och tolv gånger redan men i Tales of Berseria så är allting med en twist. Bandai Namco har än en gång gett oss en del i Tales-serien, denna gång Berseria till Playstation 4 och PC.

I sedvanlig ordning så börjar sagan glatt och underbart. Vi möts av Velvet, en flicka någonstans i tonåren som bor i en liten by tillsammans med sin lillebror Laphicet. Han har en förkärlek till upptäckter och tillsammans med sin syster så lever han ett fridfullt liv i den lilla byn. Men en dag så kidnappas Laphicet och mördas under rituella former framför ögonen på sin syster.

Denna fasansfulla upplevelse gör att Velvet förvandlas till något av en demon som svär att hämnas sin brors död. Det tar några år men sedan börjar Velvets jakt på mördaren som förstörde både hennes och hennes brors liv.

Trots de moraliskt tvivelaktiga valen genom spelets gång som jag skrev om i början så är spelet välgjort och genomtänkt. Längs med resans gång så träffar Velvet ett antal olika karaktärer, bland annat finner vi en otursförföljd pirat, en samurajdemon med lillebrorskomplex, en psykotisk tonårshäxa och en liten pojke vars känslor har förseglats. Det är ett förvånansvärt färgglatt gäng i förhållande till den becksvarta handlingen, men allt balanseras väl av välskrivet manus, dolda agendor samt kittlande bakgrundshistorier.

När det kommer till systemet med strider måste jag erkänna att jag aldrig varit ett fan av detta i Tales-serien. De tredimensionella slagfälten har alltid känts lite för trånga. Valmöjligheterna har varit onödigt röriga jämfört med renodlade actionspel, men på samma gång för begränsade för att ge tillfredsställande strategiskt djup. Berseria bjuder inte på några enorma förändringar, men det finns hopp om utveckling i rätt riktning.

Grafiken känns lite mossig, tempot hade kunnat vridas upp ett par snäpp och storyn tar överhand från själva spelet. Storyn är bitvis gripande men känns tillgjord. Mycket av detta beror dock på att rösterna till främst de yngre karaktärerna är riktigt dåliga.

Som sammanfattning kan man säga att det är ett lyckat japanskt rollspel för den som har tid över att djupdyka i ett spännande äventyr. Spelet har lyckats inte riktigt nå fram till att bli en 10 poängare för mig. Men trots detta kan jag varmt rekommendera spelet.

Det Bra

  • Berättelsen är ett stort plus
  • Karaktärerna

Det Dåliga

  • Rösterna
  • Grafiken
7

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi