Hur mycket snabbare blir din PS4 eller Xbox One med en SSD, hårddisk eller SSHD?

Av i i Recensioner, 5 Mer

Test av tre hårddiskkabinett

Vi har testat tre hårddiskkabinett tillsammans med SSD-disken Sandisk Ultra II 480 GB.

För att se hur väl en intern SSD-disk fungerar externt med hjälp av ett hårddiskkabinett monterade vi SSD-disken Sandisk Ultra II 480 GB i tre olika hårddiskkabinett. Testet utfördes på PS4 där två starttider per spel mättes i fem spel. För att se om kabinettet gav någon negativ effekt på överföringshastigheten jämfördes tiderna med när Sandisk Ultra II användes som intern SSD i PS4:an. Dessutom användes benchmarktestet CrystalDiskMark 5 på PC och tiden mättes för att läsa respektive skriva filer på en PC – dels med en stor fil och dels med 2755 små filer. I båda fallen var den sammanlagda storleken på filerna 3,26 GB.

Allmänt

Följande tre hårddiskkabinett testades:

– Deltaco MAP-HL45U3


– Sandberg 133-62


– Icy Box IB-273

Samtliga 2,5” med USB 3.0 och maximal överföringshastighet på 5 Gbit/sek. Icy Box IB-273 och Deltaco MAP-HL45U3 har valt samma typ av standardkabel med 40-50 cm långa kablar.

Sandberg 133-62 utmärker sig på så sätt att den har två USB-anslutningar. På moderna datorer med USB 3.x behövs enbart en USB-anslutning . Disken får ström via detta uttag. Vissa äldre datorer klarar inte att leverera tillräckligt med ström via en USB-anslutning utan det krävs extra strömförsörjning. Då sladden är lång (1 m) och har en extra USB blir det klumpigt att bära med sig disken.

Ett enkelt fodral medföljer samtliga tre kabinett.

Montering

Monteringen av SSD:n i Icy Box IB-273 var väldigt enkelt. Kabinettet öppnades snabbt och installationen av SSD:n gick snabbt och smärtfritt. Visserligen krävdes skruvmejsel för att slutföra monteringen, men en sådan följde med.

För Sandberg 133-62 krävdes också skruvmejsel (medföljer). Dessutom krävdes ett specialverktyg (medföljer) för att skilja elektronikdelen från övriga höljet vilket gjorde öppnandet onödigt krångligt. Om du vill byta disk i framtiden gör du bäst i att komma ihåg var du lägger detta specialverktyg. Klarar du det?

Deltaco har en verktygsfri konstruktion. Monteringen var krångligare jämfört med framför allt Icy Box IB-273. Det var enkelt att öppna kabinettet när det inte satt någon disk i. Att montera själva disken var sedan lite krångligt. Med disk blev kabinettet mycket svårt att öppna. Jag fick använda en kniv för att lirka upp skalet.

Testresultat

Jag redovisar inte enskilda mätresultat utan väljer att göra en sammanfattning. Detta då skillnaderna mellan Deltaco MAP-HL45U3, Sandberg 133-62 och Icy Box IB-273 var marginella och omätbara med min testmetod.

PC – CrystalDiskMark 5

Sekventiell läsning låg i medeltal på 523 MB/s medan slumpmässig var 512 MB/s. Motsvarande för att skriva låg på 257 respektive 259 MB/s. Det fanns inga skillnader mellan de tre kabinetten var försumbara.

PC – Överföring av filer

En stor fil tog i genomsnitt 10,2 s att läsa (motsvarar 327 MB/s) och 10,4 s (321 MB/s) att skriva till SSD:n och skillnaderna mellan kabinetten var även här obefintliga. Motsvarande tider för 2755 små filer var 22,4 s (149 MB/s) och 26,1 s (128 MB/s).

PS4

Precis som för CrystalDiskMark 5 var skillnaden mellan kabinetten extremt små och kan lika gärna bero på slumpen. Kabinetten hade mycket liten effekt på laddningstiderna. De blev ungefär 1 s längre när SSD-disken Sandisk Ultra II anslöts till USB-porten via ett kabinett jämfört med när Sandisk Ultra II installerades som en intern SSD. Noterbart är att laddningstiderna ökade något i samtliga spel (0,6-2,2 s). Det är osäkert om de något längre laddningstiderna beror på kabinetten eller något annat.

Sammanfattning

Testet visar inga mätbara skillnader i prestanda mellan Deltaco MAP-HL45U3, Sandberg 133-62 och Icy Box IB-273. De ger dessutom enbart marginellt försämrad överföringshastighet på PS4:an. Därför fungerar alla kabinetten utmärkt till såväl hårddiskar som SSD. Dock gillade jag inte den verktygsfria konstruktion som Deltaco MAP-HL45U3 har eller att man måste använda ett specialverktyg till Sandberg 133-62. Det försvårar installationen. Sandberg 133-62 är, på grund av sladden, dessutom klumpig att bära med sig. Av dessa tre kabinett är mitt val enkelt. Icy Box IB-273 är smidigast att använda och bästa köp.

Navigering

Introduktion
Test av externa SSD-diskar
Test av externa hårddiskar
Test av interna SSD och SSHD
Test av hårddiskkabinett
Sammanfattning
Att ansluta en extern disk till Xbox One
Att ansluta en extern disk till Playstation 4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi