The Club

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Club

The Club är ett actionspel utvecklat av Bizarre Creations, bland annat kända för spelen Project Gotham Racing och Geometry Wars. Spelet utspelar sig i tredje person och med hjälp av olika skjutvapen ska man springa igenom en bana fylld med fiender. På papperet ser det ut som om Bizarre Creations har tagit sig an en helt ny genre, men när väl spelet är igång står det klart att de tagit sina gamla succéspel, slagit ihop dem och skapat något nytt.

Den lilla handling man får ta del av berättar att du rekryterats till The Club, en organisation som arrangerar turneringar på liv och död. Matcherna går på lite olika ställen, men mest på en mark ägd av The Club. Mycket mer än så får du inte veta innan du efter en liten beskrivning av matchen kastas in i striden.

Spelet känns och ser ut som ett vanligt shooter-spel, men har många likheter med de tidigare spelen Bizarre Creations har gjort. I The Club handlar det precis som i ett racingspel att ta sig från start till mål. Enda skillnaden i det här spelet är du måste skjuta folk för att ta dig dit. Och precis som i Geometry Wars samlar man på sig poäng för varje fiende man skjuter.

Varje turnering är uppdelad i ett antal matcher som du måste prestera bättre i än dina datorstyrda motståndare för att vinna. I de olika matcherna kan det handla om att göra olika saker. Vissa går bara ut på att så fort som möjligt springa i mål, och i andra måste du hålla dig inom vissa gränser och överleva tills klockan räknat ner till noll. Är du bland de tre bästa efter den sista matchen låser du upp en ny turnering.

Det som är gemensamt för alla sorters matcher är att du ska ha så mycket poäng som möjligt i slutet. Poängen du får kan variera beroende på hur du dödar någon, till exempel skjuter någon i huvudet, genom saker, genom små hål eller om du gör något häftigt innan som en rullning på golvet.

För varje person man skjuter fylls en kombomätare som multiplicerar din slutliga poäng. Det svåra är dock inte att skjuta eller springa i mål utan att hålla mätaren fylld. Den töms nämligen successivt ju längre tid du tar på dig mellan varje person du tar ihjäl. Så tiden du tar på dig mellan varje person du skjuter är väldigt dyrbar. Runt om på banorna finns det även skyltar man kan skjuta på som också ökar kombomätaren.

För att bli riktigt bra i The Club måste man lära sig banorna, lära sig precis var varje person står och vilka vapen som är bäst lämpade för olika situationer. Allt detta för att du så snabbt som möjligt ska ta dig från person till person innan du slutligen springer i mål.

Gillar man spel där man måste nöta och träna samma sorts banor om och om igen är The Club ett spel som man kan spela precis hur länge som helst då det alltid går att få mer poäng. Spelet går i ett väldigt högt tempo. Det är en riktig utmaning att ta sig igenom banorna med kulor vinande runt en och samtidigt försöka tänka taktiskt för att få den bästa poängen. The Club bryr sig inte det minsta om de shooter-spel som finns ute på marknaden idag utan kör sitt eget race, och gör det bra.

Men precis som många andra spel finns det brister som hindrar det från att nå toppen. Först och främst känns variationen mellan de olika matcherna för liten. Om man nu ska spela om samma match flera gånger på jakten efter den perfekta poängen hade det i alla fall varit roligt om det varit lite skillnad på de olika matcherna.

Det finns olika sorters matcher som tidigare sagt, men skillnaden mellan dem känns minimal. Exempelvis känns de matcher som går på tid en aning överflödiga då man ändå alltid försöker springa så fort som möjligt för att hålla sin kombomätare fylld.

The Club innehåller även ett flerspelarläge över Xbox Live, men det är inte alls lika roligt att möta andra online. Mest för att hela grundidén i spelet, det vill säga att samla poäng inte existerar. Det verkar inte heller vara många som spelar online och det kan därför tidvis vara svårt att hitta servrar att spela på.

Väljer man att spela offline kan man spela upp till fyra personer med delad skärm. Det finns ett läge med kombomätare, men när man bara är fyra hinner oftast mätaren bli tom innan man hittat sitt nästa offer. Jag saknar ett läge där man kunnat spela tillsammans mot datorn för att få bra poäng.

Grafiskt sett imponerar inte The Club. Alla fiender, och även dina motståndare när du spelar online, är väldigt lågupplösta och när de dör faller de likt människoformade måltavlor i backen. Ett par snygga animationer när de dör hade inte skadat. Miljöerna hade även kunnat vara lite mer varierade.

Gillar man spel där man ska försöka samla på sig poäng som i The Club kommer man att vara villig att bortse från de brister jag just beskrivit då spelet faktiskt är väldigt roligt. Spelet kan bli väldigt beroendeframkallande och man kommer att försöka slå sina tidigare rekord gång på gång. Detta kan också vara spelets akilleshäl om spelaren har lätt för att lessna på att göra likadana saker flera gånger om.

Jag kan inte undgå känslan av hur mycket bättre spelet hade kunnat vara och skulle det komma en uppföljare tror jag de saker jag klagat blivit åtgärdade. Ett spel som är så tävlingsinriktat borde innehålla mer som gör det roligare för flera personer att spela, såväl mot varandra som tillsammans. Men spelet är absolut värt att ge en chans och det är en kul att se något annorlunda i en genre som annars innehåller många lika spel.

Det Bra

  • Jakten på den perfekta rundan
  • Högt tempo

Det Dåliga

  • Odetaljerade gubbar
  • För lite variation i matcherna
  • Dåligt med funktioner för flera spelare
7

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi