The Crew Motorfest

Av i i Recensioner, 5 Mer

The Crew Motorfest

Efter två spel med stora breda vägar genom gigantiska USA är det nu dags för The Crew att fokusera på den mindre men desto mysigare ön Hawaii. Med bil, båt och flygplan skiljer det sig från andra spel i genren och frågan jag ställt mig själv är om det verkligen behövs?

Ubisoft bjuder in till racingfest och varenda maskintokig influencer verka vara inbjuden för att delta. Budskapet är klart redan från början. Det är coolt att köra bil. Bilarna är coola, musiken skall dunka coolt och det skall peppas med en energisk kommentator inför varje race. Det är inget ovanligt att bilspel inleds på detta sätt men personligen tycker jag det börjar bli lite tjatigt. Kan vara så att min ålder inte är målgruppen för dessa spel utan riktar sig till lite yngre förmågor som inte behöver gå och lägga sig innan kl 22 varje kväll för att överleva morgondagen. Jag tar det dock med ro och inleder spelet med att skapa min egna förare. Här får jag ge ett plus till Motorfest för karaktärseditorn är avancerad och erbjuder många val för att vara till ett bilspel där bilarna oftast brukar stå i centrum. Dock slutar det alltid med att karaktären jag skapar liknar en läskigare version av mig själv.

Det går inte att komma ifrån att Ubisoft här har, milt uttryckt, sneglat på Microsofts bilspelsserie Forza Horizon. Inledningen till Motorfest kunde lika gärna varit med i valfritt spel av Horizon-serien. Inte mig emot då jag håller Forza Horizon väldigt högt upp på min lista över favoritspel. Det innebär dock att jag oundvikligt jämför spelen med varandra på många punkter vilket ni får leva med då spelen är så lika varandra. Det som är positivt är att det nu finns ett alternativ på Sonys konsoler vilket jag tycker har saknats i deras racinguppställning av bilspel.

Hawaii är som sagt spelplanen i denna racingfest och det tycker jag är ett perfekt val då det inbjuder till fantastiska miljöer att bränna runt i. Här bjuds det på underbara solnedgångar, regniga nätter med blixtar som lyser upp himlen och stränder med klarblått vatten. The Crew Motorfest är verkligen otroligt vackert och äger man en tv som stöder HDR så får man sig lite extra lök på laxen. Neonljus som speglar sig i nattens blöta vägar är något utöver det vanliga. Där tycker jag att utvecklarna har gjort ett mycket bra jobb och det tillför mycket till spelets karaktär. Det vill vara den där coola, ungdomliga klubbmiljön där feta beats och neon är det som betyder mest. Jag tycker dock att grafiken är en aning ojämn då den ibland också känns väldigt platt och livlös. Speciellt himlen som i vissa fall får Hawaii att kännas som en platt kuliss. För det mesta njuter jag dock av utsikten där både miljö och bilmodeller glänser precis som man förväntar sig. Däremot är jag lite besviken på musikvalen som är lite för anonyma. Jag hade gärna sett en bättre blandning av artister och något man kan sjunga med till medan man driftar sig igenom en kurva.

I Motorfest är man som spelare fri att utforska hela den öppna världen. Runt varje krök bjuds det på små utmaningar som kan innebär allt från att köra slalom till att fly så långt bort man kan från mörkrets skugga på en viss tid. Det är festival och hela ön är anpassad till att kunna köras runt i utan större problem. Dock hade jag gärna efterlyst lite mer liv och rörelse då det hela känns lite sparsmakat. Än en gång lite av en kuliss.

Då spelet är online ser man också andra spelare som glider runt och letar tävlingar. Något som stört mig är dock att man också ser bilar som redan är i tävling. Dessa bilar är något genomskinliga och går ej att krocka med men det är väldigt svårt att ibland tyda om det är en civil bil som jag kan krocka med som kommer rakt emot mig eller om det är en tävlingsbil som jag kan köra rakt igenom. Det bidrar till att jag många gånger svänger i panik för att inte krocka för att sedan inse att det var en spökbil. Jag förstår tanken med att det skall kännas levande men för mig kändes det mest som ett störningsmoment.

Det erbjuds däremot massor av olika tävlingar i alla dess klasser. Varje tävling inleds med en snygg film som förklarar vilka sorts fordon man tävlar med och vad som är unikt med dem. Ibland är det någon känd motorsportsinfluencer som guidar dig igenom de olika momenten i en tävling och på så sätt får spelet att ännu en gång kännas enhetligt. Jag har givetvis ingen aning om vilka dessa personer är men de verkar veta vad de pratar om och det det räcker för mig. En sak som sticker ut i kampanjen är att man i varje tävling blir låst vid det fordon som utvecklarna har valt.

Man kan alltså inte välja vilken bil som helst inför tävlingarna utan allt är redan förberett. Det gör att jag som oftast spelar dessa spel för kampanjernas skull inte riktigt bryr mig om att köpa nya bilar utan spelet leder mig noga genom varje tävling. Eftersom spelet innehåller över 600 fordon så känns det rätt tomt i mitt garage där jag just nu har 26 stycken. De använder jag endast för att ta mig runt i värden och vidare till nästa tävling.

En sak som gör att The Crew-serien sticker ut är att man, utöver bil, kan ta sig fram och tävla med både båt och flygplan. Detta fanns med redan i del två och uppskattades säkert av vissa. Personligen känner jag ingen vidare entusiasm över att tävla i varken hav eller i luften. Jag tycker helt enkelt inte att tävlingarna blir speciellt spännande. Det blir också ett problem för mig som numera har införskaffat mig en ratt. Att köra bil och båt funkar bra men att styra ett flygplan är näst intill omöjligt vilket gör att en handkontroll är att föredra när det gäller kontrollmetod. Speciellt eftersom detta är mer än bara ett racingspel. Att navigera i menyer och kolla världkartan görs bäst med en handkontroll vilket gjorde att jag oftast spelade Motorfest med en sådan istället för ratt.

Systemet runt själva bilarna skiljer sig ganska mycket från till exempel Forza Horizon där både bilar och pengar kastades i mängder på dig både i tävlingar och mellan lopp. I Motorfest är allt lite mer sparsmakat och att tjäna ihop till en ny bil kan ta ett bra tag. I tävlingar vinner man nya delar till sin bil som gör att de kan uppgraderas men eftersom jag i tävlingarna blir tilldelad en bil så finner jag ingen vidare mening med att uppgradera mina bilar. Spelet är inte heller lika inbjudande när det gäller att byta färg, hjul eller utseende på sitt fordon då allt kostar pengar.

Jag kände aldrig att jag ville lägga mina surt förvärvade vinnarpengar på sånt utan valde hellre att vara ekonomisk och spara. För mig fråntar det lite av charmen med ett sånt här bilspel där allt skall vara lättillgängligt och roligt. Kanske jämför jag det ännu en gång för mycket med Forza Horizon för där älskade jag att modifiera mina bilar och ta snygga bilder. I Motorfest känns allt lite mer tillrättalagt och stelt. Men vill man så finns det mängder med saker man kan pilla med när det gäller modifiering.

Jag finner menyerna otroligt röriga. Det är svårt att få en ordentlig överblick över vad som finns tillgängligt och vad jag behöver betala för. Givetvis dinglas det med coola bilar framför ögonen som man verkligen skulle vilja glida runt i. Men glädjen blir kortvarig genom att man dirigeras till att köpa in-gamevaluta för riktiga pengar. Jag kom aldrig riktigt överrens med menyerna under min speltid och det slutade oftast med att jag köpte spelets navigator vidare till nästa tävling. Utforskarglädjen infinner sig aldrig riktigt trots att det finns en hel del gömda artifakter att hitta. Jag vill dock ge ett plus till spelets guide-linje som i klassisk The Crew-anda befinner sig ovanför vägen och tillför en egen snygg designfeature till spelet.

Det finns som sagt massor att uppleva i Motorfest och i tävlingarna är där jag har som roligast. De är varierande och man får möjlighet att prova på många olika sorters fordon med helt olika preferenser och körstil. Jag hade dock önskat att Ubisoft vågat flippa ut lite extra ibland. Vanliga race i all ära men har man Hawaii som lekplats så hade det varit roligt att blanda in lite galenskap också. När det gäller just tävlingar så saknar jag det dynamiska som gör att varje lopp känns olika. I Motorfest kan jag på sekunden säga när datormotståndarna använder sin boost eftersom det sker på samma ställe i varje lopp. Det gör att spelet tappar en dynamik som hade gjort varje lopp unikt på sitt eget sätt. Detta gäller såklart bara när man kör kampanjen. När man spelar online kan vad som helst hända och det finns gott om tävlingar även på den fronten. Nu är jag dock ingen vidare onlinemänniska utan håller mig gärna till kampanjer där jag kan spola tillbaka om något går snett.

The Crew Motorfest är definitivt ett roligt och kompetent bilspel. Ubisoft är inga nybörjare när det gäller att ge spelarna vad de vill ha. Det kan se ordenligt vackert ut och rent tekniskt så briljerar det verkligen på sina ställen. Motorfest erbjuder också varierande och roliga tävlingar med massvis av olika bil, båt och flygplansmodeller. Jag klickar dock aldrig med det som händer mellan tävlingarna. Min utforskarglädje infinner sig aldrig och jag känner aldrig det där riktiga behovet att skaffa nya fordon. Jag har dock väldigt roligt med spelet när det väl gäller och tack vare mängden olika tävlingar så håller det mig intresserad ett bra tag. Ett plus är att det nu för Playstationägare finns ett värdigt alternativ om man sneglat lite extra åt Forza Horizon-serien.

Det Bra

  • HDR briljerar
  • Roliga tävlingar
  • Hawaii är vackert

Det Dåliga

  • Röriga menyer
  • Kan kännas lite platt.
  • Saknar utforskarglädjen
7

Skriven av: Roger Nilsson