The Darkness 2

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Darkness 2

The Darkness 2 har fått ett mer serietidningsliknade utseende vilket gör att spelet påminner om sitt ursprung i serietidningarnas värld.

Det svenska spelet The Darkness som släpptes 2007 har nu fått en uppföljare. Utvecklarna sitter inte längre i Uppsala utan nu är det den kanadensiska spelstudion Digital Extremes som tagit över istället.

Protagonisten Jackie har kontroll över kraften som kallas the Darkness, en demonisk ondska som ger honom möjligheten att frammana två skuggtentakler med blodtörstiga huvuden som kan slita sönder hans fiender. Med hjälp av sina mörka krafter har han tagit kontroll över den kriminella Franchetti-familjen. Handlingen är mer personlig och intim den här gången och handlar till stor del om Jackies inre konflikt med de mörka krafterna och hans saknad efter sin döda flickvän.
 
Den största överraskningen som fans av första The Darkness kommer lägga märke till är att grafiken numera är cel-shading, alltså alla konturer i spelet har blivit förstärkta och skuggorna gjorts mer tydliga för att skapa en look som påminner om de seriealbum som The Darkness härstammar ifrån. Resultatet blir att spelet inte känns riktigt lika skräckinjagande som den första utgåvan. Cel-shading gör ofta att ett spel upplevs lite barnsligt och The Darkness 2 är inget undantag. Däremot ger det spelet ett stilrent intryck och flirten med seriealbumen är förstås ett trevligt inslag.
 
Jackies krafter har ökat avsevärt sedan förra gången. De båda skuggtentaklerna gör att Jackie effektivt har fyra armar vilket ger honom möjligheten att dels beväpna sig med två vapen men samtidigt möjligheten att hugga tag i motståndare med demonhuvudena och slita dem i stycken. De oerhörda kraften Jackie besitter gör att spelet sällan upplevs särskilt svårt eller utmanande. Utvecklarna verkar vilja förmedla att Jackies stora konflikt inte är de hot som riskerar störta hans maffiaimperium utan snarare hans inre demoner. Därför handlar striderna inte särskilt mycket om överlevnad utan snarare om att lista ut vilket det roligaste sättet att döda fienderna är. Det finns en handfull spel som försöker förmedla den här känslan, Alien vs. Predator är ett exempel, och det går inte att förneka att det är oerhört underhållande. Våldet är extremt grafiskt och ibland tror man inte sina ögon när en av ens skuggtentakler sliter upp en fiendes bröstkorg, sliter ut dess hjärta och slukar det.
 
Online-läget är något som förstärkts. Den här gången samarbetar man i rollen som fyra av Jackies hantlangare som även de har fått mörka krafter. Att få dela sadismen med kompisar förhöjer verkligen upplevelsen samtidigt som man får ytterligare ett perspektiv på spelets handling. Tyvärr kan man dock inte spela offline i split-screen något man verkligen hade kunnat förvänta sig.
 
Sammanfattningsvis är The Darkness 2 ett riktigt underhållande spel som förvisso kanske saknar det djup andra upplevelser kan erbjuda. Det är emellertid väl värt lägga sina vantar på om man är det minsta tilltalad av att vara en mörk superhjälte med omänskliga krafter.
 

Det Bra

  • Intressant handling
  • Spännande superkrafter
  • Roligt flerspelarläge

Det Dåliga

  • Ingen split-screen
  • Cel-shadingen sänker seriositeten
8

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi