The Elder Scrolls V: Skyrim

Av i i Recensioner, 4 Mer

The Elder Scrolls V är älskat av många. Nu har det släppts en specialutgåva med vassare grafik och alla expansioner.

Skyrim är ett spel som de flesta med ett spelintresse har hört talas om då Skyrim har vunnit flera game of the year-priser. Det var även ett spel som jag personligen lagt flera hundra timmar på i flera omgångar. Därför visste jag att jag ville testa denna nyutgåva. Jag har spelat Skyrim på både Xbox 360 och PS3/PS4. Jag upplevde ingen större skillnad mellan versionerna utan det handlade för mig enbart om vilken konsol som jag generellt spelade mest på vid tillfället. För den som inte spelade Skyrim när det först släpptes är Skyrim ett västerländskt role playing game som har hämtat mycket av sin historia från High Fantasy och därmed nordisk mytologi. Spelet är producerat av Bethesda.

the_elder_scrolls_v_skyrim_special_edition01Det är ett öppen värld spel, vilket innebär att efter den första timmens spelande så kan du vandra omkring hur du vill i världen. Och ack vilken värld det är. Spelet har sen tidigare haft ett gäng DLC (extra material till en mindre kostnad) som gjort spelet ännu större. DLC-erna är: Dawnguard, Hearthfire och Dragonborn. Alla gav tillgång till nya bossar, ny rustning och nya områden att upptäcka. Jag personligen kom aldrig till att spela dessa DLC av någon orsak, trots den mängden tid som jag hade lagt på spelet. Därför uppskattar jag extra mycket att dessa ingår i denna specialutgåva. En annan nyhet för den som planerar att spela utgåvan på Xbox One eller PS4 är att man nu kan lägga till mods. Jag kom aldrig så långt i mitt testande att jag la till några mods av orsaker som jag kommer att återkomma till. Men generellt sett är Skyrim samma spel som vi lämnade 2011, men i en lite vackrare version.

the_elder_scrolls_v_skyrim_special_edition07Denna specialutgåva spelar jag på Xbox One, något som har fungerat sådär om jag ska vara ärlig.
Spelat har periodvis laggat väldigt mycket. Detta har tyvärr påverkat min förmåga att testa spelet fullt ut. Jag har som tidigare nämnt inte lagt till några mods, då jag kände att om spelet laggade så här mycket utan mods så skulle spelet förmodligen inte flyta på bättre med mods.
De första 15 timmarna i spelet flöt på smärtfritt och jag njöt verkligen av att återigen få besöka Skyrim. Jag njöt av att få se de otroliga vyerna och landskapen igen. Att få se den första draken förstöra Helgen igen. Att få vandra omkring i bergslandskap, i träsk, i kustområden, ja av allt. Det var en trevlig upplevelse att få göra mig bekant med de olika städernas vakter, jarlar och bara utseende. Att få fundera över vilken sida som jag skulle stå på i kriget. Skulle jag bli en bard denna gång? Eller skulle jag satsa på att gå med i The dark brotherhood? Eller var det mitt öde att bli en blodtörstig vampyr? Men också glädjen i att få upptäcka de för mig nya DLC-erna, även om jag bara hann skrapa på ytan.

Men denna glädje förstördes efter ca 15 timmars spelande. Spelet började lagga något enormt. Först var det hanterbart men efter varje nytt försök blev det bara värre och värre. Antingen rörde sig min kvinna så långsamt att det blev komiskt. Eller så reagerade kontrollen så mycket på mina knapptryck att jag sålde av saker som jag inte ville eller så stängdes menyerna av och på lite hur som helst. Jag kunde knappt gå omkring i normalt läge att försöka smyga var inte ens att tänka på.

the_elder_scrolls_v_skyrim_special_edition02

Tyvärr ledde detta laggande till att jag blev smått åksjuk med, vilket gjorde att mina spelperioder blev kortare och kortare med.

Det som mina sökningar på nätet gett mig tyder på att Bethesda fortfarande har lite nytt-spel problematik och har släppt patches för att rätta till problemen. Jag hoppas att en patch kan rätta till min problematik utan att jag ska behöva slänga min sparfil och börja om på nytt.

För trots alla problem som jag har haft denna gång med Skyrim så tillhör det en av mina favoritspel genom tiderna. Och denna specialutgåva lever upp till mina förväntningar. Däremot så kan jag förstå att vissa spelare som redan har spelat genom alla DLC och de önskade modsen känner att utgåvan inte tillför något nytt. Men för mig som inte spelat genom allt så är specialutgåvan perfekt.

Det Bra

  • Tillgång till all DLC
  • Tillgång till mods på konsol
  • Det är Skyrim!

Det Dåliga

  • Laggandet
  • Att så lite nytt tillkommit
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi