The Spiderwick Chronicles

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Spiderwick Chronicles

The Spiderwick Chronicles är ursprungligen en bokserie för de yngre som nyligen blivit biofilm. Och som vanligt när en film som är baserad på något som sålt i närheten av bra, utvecklas det även ett spel som släpps lagom till biopremiären. Min uppfattning av sådana spel är att de oftast är dåliga men Spiderwick Chronicles kan vara ett spel att titta lite närmare på.

The Spiderwick Chronicles handlar om tvillingbröderna Simon och Jared och deras äldre syster Mallory i deras äventyr med det övernaturliga. Syskonen och deras mor har precis flyttat till ett gammalt hus vars ägare Arthur Spiderwick spårlöst försvunnit. Inte långt därefter börjar Jared höra konstiga ljud i väggarna och i sin jakt på ljudets källa upptäcker han ett gömt rum högst uppe i huset.

I det gömda rummet finner han en bok som Arthur Spiderwick lämnat efter sig som öppnar upp en helt ny värld fylld med vackra alver och andra intressanta varelser. Allt är dock inte frid och fröjd när den nya intressanta världen också innehåller onda troll och varelser som vill åt boken.

Värt att nämna är att The Spiderwick Chronicles är ett spel för den yngre skaran.
I spelet kommer man få spela som de tre syskonen, som alla innehar olika egenskaper, och med dem upptäcka både herrgården, skogen kring den, lösa pussel och slåss mot onda troll. Världen man kan springa runt i är tämligen stor och innehåller mängder av saker man kan plocka upp och titta på.

När man löser pussel handlar det oftast om att leta reda på saker som senare kan byggas ihop till något som kan hjälpa en i kampen mot trollen. Pusslen är väldigt enkla till en början men mot slutet höjs utmaningen lite. Skulle det bli för svårt har man sin trofasta fältguide till sin hjälp.

När spelet inte ger en många ledtrådar på vart man kan hitta saker är fältguiden ett måste och man tvingas många gånger trycka på startknappen och kolla i den. Det riktiga problemet ligger dock i de senare partierna av spelet då fältguiden helt plötsligt inte ger en den information man behöver för att klara av vissa uppdrag. Det kan bli väldigt frustrerande att tidvis måsta mållöst springa omkring i hopp om att hitta rätt för att komma vidare i spelet.

I skogen och runt omkring Spiderwicks herrgård finns det olika alver man kan fånga med håv och sedan måla av. Genom att göra detta får man olika sorters krafter som bl.a. hjälper en att slåss mot trollen.

Att slåss mot trollen är inte någon avancerad historia när man bara behöver trycka på en knapp för ha ihjäl dem. När de dör tappar de tänder som låser upp nya attacker, men även dessa innebär oftast bara ytterligare ett tryck på A-knappen. Enformigheten i att slåss infinner sig efter inte allt för lång tid.

Spelets story förs till största delen framåt av sekvenser ur filmen vilket fungerar helt okej tills man märker av olikheter i de klipp som visas och i vad som händer i spelet. Det händer ibland att personer som är med i klippet inte alls varit med i spelet vilket kan ge ett osammanhängande intryck.

Mitt kanske största problem med The Spiderwick Chronicles är att det är på engelska. Spelet är riktat till barn och i länder där engelska är första språk är detta inget problem men här blir det lite knepigare. Som jag skrev tidigare måste man ständigt läsa i sin fältguide och jag tror att det i Sverige kan visa sig svårt för den åldersgrupp spelet är riktat till.

Trots alla klagomål är The Spiderwick Chronicles ändå rätt underhållande och variationen mellan de olika pusslen och karaktärerna man kontrollerar håller spelet fräscht och minskar chansen att man lessnar innan man nått slutet.

Det Bra

  • Det finns mycket att utforska
  • Syskonen har olika egenskaper
  • Håller intresset vid liv

Det Dåliga

  • Ständig läsning i fältguiden
  • Kan bli svårt för de yngre p.g.a. engelskan
  • Enformiga fighter
6

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi