The Walking Dead: Survival Instinct

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Walking Dead: Survival Instinct

The Walking Dead: Survival Instinct baseras på en TV-serie som i sin tur bygger på en serietidning. Det fanns en potential till ett riktigt bra spel men vad hände?

The Walking Dead är en av de häftigare berättelser jag vet. Jag följer både serietidningen och TV-serien så när jag fick vetskap om att det skulle komma ett spel som utspelar sig före serien blev jag genast nyfiken. Spelet handlar om de två bröderna Merles och Daryls överlevnad före de slöt upp med den grupp som man får följa i serien. Båda skådespelarna från TV-serien gör rösterna till sina respektive karaktärer och de gör ett bra jobb med detta. Tyvärr är detta det enda positiva jag kunde hitta i The Walking Dead: Survival Instinct, för resten är en hög med bra idéer som utförs på ett dåligt sätt.

Det är svårt att förstå hur utvecklaren Terminal Reality kunde misslyckas så här mycket med ett spel som hade sådan potential. The Walking Dead: Survival Instinct är ett första persons skjutarspel där man spelar som Daryl som tillsammans med sin bror försöker överleva i en värld fylld av zombies. I jakten på ett säkert ställe reser de över USA och på vägen får man hagelgevär, pistoler och naturligtvis Daryls berömda armborst från TV-serien. Det ligger ett stort fokus på smygande och att man tyst dödar zombies med sin kniv för att ta sig framåt. Tyvärr gör spelets dåliga design det svårt att hålla sig till dessa regler. Jag märkte rätt tidigt att man egentligen bara kunde springa ifrån fienderna, för de tappar till slut intresse, och sedan bara hoppa upp på en bil och hugga ihjäl de får som var kvar. De är helt enkelt för dumma för att försöka nå en på ett biltak.

Det är viktigt att man rör sig tyst – alltså är skjutvapen sällan någon bra idé eftersom det lockar till sig zombies. Det är också viktigt att man går hukandes. Intressant nog ser zombies inte en om man lyser dem rakt i ansiktet med ficklampan. Lyckas man smyga sig in bakom en zombie får man upp en bild som visar att man kan göra en ljudlös attack som dödar direkt. Detta är något man tvingas göra ofta ifall man väljer att smyga sig fram och animationen för detta ledsnar man rätt snabbt på. Varför kan man inte utföra denna attack framifrån och varför i hela friden stannar min karaktär ståendes så att alla zombies kan se mig när jag utfört attacken?

Man samlar olika resurser under sin resa. Det är en bra idé som tyvärr utförts riktigt dåligt. Det finns ingen egentligen story mer än att man försöker ta sig från plats till plats och hur och vart man skall åka är upp till dig som spelar. Det låter som ett häftigt koncept men i verkligheten är det inte alls det eftersom i princip varenda bana är den andra lik. Ibland går ens bil sönder och man behöver då leta reservdelar på banan. Än en gång ett häftigt koncept, men denna gång får man bara spela på små banor med en magisk kompass som lika magiskt pekar ut precis den reservdel du behöver.

Under resans gång stöter man även på andra överlevare som ansluter till gruppen. Dessa kan man ge vapen och skicka ut för att leta ammunition, bränsle och dylikt. Överlevarna är dock totalt utan personlighet och man bryr sig därför inte heller ifall de dör. Det påverkar inte spelet det minsta och du har till med valet att sparka ut dem ur gruppen, ett beslut som ingen ens ifrågasätter.

The Walking Dead: Survival Instinct underpresterar även såväl grafiskt och ljudmässigt. Grafiken i sig känns väldigt daterad med fula texturer, kass bandesign och fula karaktärer. Förutom rösterna på de två bröderna så finns det inget i ljudet som står ut förutom det faktum att det är helt omöjligt att höra varifrån fienderna kommer.

The Walking Dead: Survival Instinct kunde ha varit så mycket mer. Man har använt skådespelarna från TV-serien vilket de gör bra och i spelet finns många smarta idéer. Tyvärr gör man inget av dem utan allt känns bara som ett förhastat och halvhjärtat försök att inkassera pengar på ett redan känt varumärke. Håll er till serietidningen eller TV-serien ifall ni gillar The Walking Dead och vill ni spela zombiespel så finns det gott om andra, mycket bättre spel att spela.

Det Bra

  • Rösterna för Daryl och Merle

Det Dåliga

  • Dålig grafik och ljud
  • Ingen story
  • Repetitivt och dålig bandesign
2

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...