The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

The Witcher 2: Assassins of Kings var tidigare ett PC-exklusivt spel. När det nu släpps till Xbox 360 så har spelets utökats och man får lite mer av det goda.

Monsterjägare har länge varit ett yrke med svåra arbetsförhållanden och otacksamma uppgifter. Särskilt utsatt är Geralt of Rivia, den skickligaste men också en av de siste i sitt skrå. Han har blivit falskeligen anklagad för mordet på den kung som han tjänat och måste nu finna den sanne mördaren innan han själv blir arresterad och avrättad för högförräderi och kungamord. Världen som rollspelsserien The Witcher utspelar sig i är mörk förebådande och i sin ursprungsform återfinns den i den polske författaren Andrzej Sapkowskis fantasy noveller och romaner. Det första spelet i serien blev hyllat och omtyckt, uppföljaren The Witcher 2 likaså och när Enhanced Edition nu släpps är det äntligen dags för Xbox-spelare att få sätta tänderna i den rika och osedvanligt mogna upplevelsen som spelet erbjuder.

Världen har designats med med en vilja att distansera sig från de Disneyland-liknande miljöer man blivit van vid i senaste tidens fantasyspel. The Witcher 2 flörtar betydligt mer med Gothic 3 än World of Warcraft till exempel. Stämningen och världsbygget är den punkt där spelskaparna har lyckats allra bäst. Byggnadernas medeltida, murriga arkitektur, de djupa skogarna och mörka grottorna som man ofta får navigera helt utan karta och de många färgstarka men kärva karaktärerna ger spelet en känsla av mognad som får en som TV-spelare att för en gångs skull inte känna sig som ett barn som leker med en leksak. Istället är det en vuxen berättelse som tar plats framför ögonen på en och som man får interagera med. Givetvis är det fyllt av övernaturliga inslag och monster men det är ändå gjort på ett sätt som höjer det över de allra mest klyschiga och barnsliga alster som spelvärlden producerat på sistone Det är definitivt inte en upplevelse för den prydde emellertid, då The Witcher 2 innehåller stora mängder våld, sex och annat som kan uppfattas som stötande. Dessutom gäller det definitivt att hålla huvudet på skaft om man vill följa med i den intrikata handlingen med sina många intressanta vändningar. Det är nog många rollspelare som håller tummarna att dagens spelskapare ska ta tillvara på den trend av allt bättre historieberättande man verkar se i TV-spel på sista tiden. Biowares Mass Effect och Dragon Age är naturligtvis utmärkta exempel och The Witcher 2 följer tätt i deras fotspår. Man ställs inför många vägval med moralisk gråskala snarare än onda och goda beslut. Utöver huvudhandlingen finns det massvis med intressanta och inte sällan överraskande sidouppdrag som är ovanligt väl uttänkta.

Speltekniskt är spelet förfinat jämfört med hur det första The Witcher var. Geralt har blivit mer smidig och kan numera rulla ur vägen för fiendernas hugg över marken och röra sig kvickare än förut genom grupper av fiender. Han kan lägga ut fällor, brygga drycker och använda besvärjelser. Även här känns spelet mer moget än andra rollspel, mycket på grund av sin relativt höga svårighetsgrad som ibland för tankarna till den demoniska mardrömmen Dark Souls. Användargränssnittet är avancerat och tar tid att sätta sig in i och kan definitivt anklagas för att vara lite väl belamrat men å andra sidan är så många aspekter utförda med sådan elegans att en sådan skavank är lätt att förlåta.

Grafiken är något av det bästa man kan krama ur en Xbox 360. PC-versionen ser förstås definitivt mycket bättre ut på en avancerad maskin men för oss som är vana att sitta framför TV:n med en handkontroll kommer att bli mäkta imponerande av hur mycket konsolen fortfarande kan prestera. Ännu bättre blir grafiken förstås om man installerar spelet på sin konsols hårddisk vilket får grafiken att flyta på smidigare.

The Witcher 2 är ett måste för alla som älskar historieberättande. Striderna är inte extremt engagerande men de är intressanta nog för att hålla en underhållen spelet igenom. Framför allt är det handlingen och spelvärlden med sin nedtonade och karga atmosfär som en som spelare att vilja stanna kvar. Det är ett krävande spel men unikt i sitt slag och bör upplevas av alla rollspelsentusiaster, det kommer att dröja innan ett spel överträffar The Witcher 2.

Det Bra

  • Fängslande spelvärld
  • Välskriven handling
  • Vuxet

Det Dåliga

  • Vissa grafikbuggar
9

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi