Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call

Av i i Recensioner, 2 Mer

Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call

Många associerar Final Fantasy-serien med ljuv musik. Nu kan du som gillar spelmusiken och har rytmen i hjärtat spela dig igenom ett par hundra av seriens låtar.

Redan vid första blicken på fodralet visste jag att Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call skulle fastna i mitt hjärta. Serien Final Fantasy ligger mig varmt om hjärtat och Final Fantasy IX är ett spel som jag spelar minst en gång per år. Så jag hade förhoppningar om att jag skulle komma att bli förtjust i spelet och jag hade rätt. Jag har haft väldigt svårt att lägga mig från spelet och ofta så kommer min inre Alfons Åberg fram och säger: Jag ska bara spela en bana till… Bara en till och en till och en till… Ja ni kanske förstår var detta slutar.

Jaha, tänker nu ni som inte vet vad Final Fantasy är. Vad är det som är så speciellt med serien och vad är Final Fantasy för något? Om vi börjar med Final Fantasy, så är det japansk rollspelserie som utvecklades av Square, som numera heter Square Enix. Serien är uppe i del 14 och en 15:e är på väg. Del 14 skiljer sig dock en del från de övriga genom att vara ett så kallat MMORPG eller Massively Multiplayer Online Role-Playing Game. Final Fantasy är känt för sina gripande historier och många äldre (?) spelare kan berätta om tårar som fälldes när vissa karaktärer dog. Men utöver detta så är serien känd för sin vackra musik och man har satt upp ett flertal konserer med spelseriens musik. Men även filmer och teveserier har tagit sin utgångspunkt i spelserien.

Detta 3DS-spel fokuserar på musiken och taktkänslan precis som sin föregångare Theatrhythm Final Fantasy. Spelet går ut på att man i takt med musiken ska trycka på rätt knapp. Ni som har spelat Guitar Hero kommer att känna igen layouten. Bland annat står flera karaktärer på rad i klassisk stridsuppställning för Final Fantasy och så kommer en knapp som visar vad man ska göra flygande mot en.

Man kan använda två olika alternativa kontrollsätt. Antingen med sin stylus på den nedre skärmen eller med den vanliga kontrollen vilket är en nyhet för denna version. Båda sätten fungerar relativt bra men personligen så föredrar jag att spela med de vanliga knapparna.

Man spelar med fyra stycken karaktärer som är hämtade från olika Final Fantasy-spel. Dessa levlar man sedan upp genom spelets gång. Genom att spela olika banor och samla ihop poängen så får man olika loot som antingen kan användas i spelet eller så låses nya karaktärer upp samt trophies. Spelet består totalt av över 200 låter och 60 upplåsningsbara karaktärer.

Du kan spela Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call på tre olika sätt, antingen genom ett versusläge (spelare mot spelare), ett låtläge eller ett questläge (uppdrag). Från början är det emellertid bara låtläget som är möjligt att spela och desto fler låtar du klarar av tillsammans med ädelstenarna som du samlar ihop så låses övriga lägen upp.

Låtläget är uppdelat efter spel. Exempelvis är Final Fantasy IX samlat under en rubrik och denna är i sin tur uppdelad i slagfält, världskarta och filmsekvens, vilket betyder att musiken är hämtad från olika delar av spelet i fråga. I slagfältet så spelas musiken från slagsmålen. I världskartan så är det musiken från när man vandrar och filmsekvensen består av filmscenerna ur spelet.

I questläget spelar man på ett mer typiskt rollspelssätt och varje runda avslutas med en bossfajt. I versusläget så går det hela ut på att man möter andra spelare online eller via sitt lokala nätverk. Man kan även spela mot datorn men tanken är främst att man ska möta andra spelare.

Överlag är Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call ett väldigt trevligt spel och jag sitter ofta och bara mysnjuter av att höra musiken vilket min sambo också gjorde och det ledde till diskussioner om spelen. Jag hade ett litet problem i början av spelet och jag vet inte riktigt vad som gick fel. Det har nämligen inte skett igen. Jag var för första gången inne i menyn för mitt valda team och skulle titta runt för att förbättra deras utrustning och krafter. Jag hade dock inte tillräckligt med kraftpoäng för att välja en kraft till en av karaktärerna. Det hela slutade på att jag varken kunde backa ut från menyn eller stänga ner den. Så jag var tvungen att starta om spelet helt och hållet. Men det har än så länge varit min enda negativa upplevelse av spelet.

Vem ska då spela Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call? Gillar du Final Fantasy och soundtracket till dessa spel i kombination med rytmikspel så är detta ett måste-ha-spel. Behöver man vara speciellt duktig då? Nja jag är inte det och jag njuter ändå i fulla muggar av spelet och samlade rätt snabbt ihop 10 timmars speltid.

Det Bra

  • Bra musik
  • Härliga karaktärer
  • Lätt att förstå
  • Nostalgi

Det Dåliga

  • Menyerna kan ibland strula lite
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi