TP-Link TL-WPA8630 Kit

Av i i Recensioner, 4 Mer

TP-Link TL-WPA8630 Kit

Att använda elledningarna som nätverkskablar är enkelt och flexibelt. TP-Link TL-WPA8630 utnyttjar såväl elledningarna som wifi.

Att få wifi i ett stort hem kan ske på olika sätt. Wifi med en eventuell extender är smidigt medan kablar är bökigare. En annan lösning är så kallade powerline-adaptrar, även kallade homeplugs. Idén är snudd på genial då väggarna är fulla av koppartrådar som leder ström. De kan även användas för datatrafik. De blir alltså fasta nätverkskablar. Tekniken har dock haft en del brister.

Tidigare i år testade jag powerline från Devolo (Devolo kallar tekniken dLAN). Deras teknik fungerade riktigt bra även om jag inte fick ut utlovad hastighet. Nu är det TP-Link TL-WPA8630 Kit som testas.

TP-Link TL-WPA8630 Kit är ett kit bestående av en powerline-adapter som ansluts till routern samt en extender som placeras på valfritt ställe i huset. Extendern är välutrustad. Den har tre gigabit-Ethernet-portar och en wifi-accesspunkt. På så sätt kan du förlänga såväl det fasta nätverket som wifi till platser i huset där bra nätverkstäckning saknas.

Installation

Både adaptern och extendern är ganska stora och tar i princip upp ett dubbelt eluttag trots att den bara använder en kontakt. Det är inga problem på adaptern eftersom den har ett genomgående eluttag vilket gör att man kan ansluta kontakter på adaptern.

Det finns inget genomgående uttag på extendern. Eftersom den ska kopplas in i väggen, inte i ett grenuttag, ställde det till problem för mig. Jag hade ingen möjlighet att placera extendern i ett annat vägguttag utan tvingades dra en 7,5 m lång förlängningssladd från ett annat vägguttag för datorn och annan utrustning.

TP-Link TL-WPA8630 Kit var mycket enkelt att installera. Det finns en parningsknapp på vardera adapter och extender. Parningen gick snabbt och smärtfritt. Om man har en router med WPS-stöd kan man även enkelt kopiera routerns SSID och lösenord till powerline-nätverket.

Appen tpPLC

Man kan använda appen tpPLC för att ändra powerlinenätverkets inställningar. Appen är riktigt smidig med hyfsat omfattande inställningsmöjligheter. Det finns såväl 2,4 som 5 GHz band och dessutom dubbla gästnätverk (2,4 och 5 GHz). Gästnätverket kan stängas av automatiskt efter exempelvis 30 minuters användning. Appen täcker inte alla funktioner utan för vissa behöver man istället använda den webbaserade hemsidan. Hur man kommer åt den framgår dock inte av manualen som är väl knapphändig.

Testresultat

Maxhastigheten för TP-Link TL-WPA8630 är 1200 Mbps. Det gäller både i väggen och via wifi. Nu är alltid tillverkarnas siffror bättre än i verkligheten utan det är vad hela nätverket klarar av. Jag uppmätte upp till ungefär 500 Mbps mellan två datorer (5 GHz). Det räckte gott och väl till att strömma 4K-video utan problem. Det anser jag vara bra siffror. Täckningen var bra på wifin i ett rum, men sjönk i angränsande. Därför kan det vara bra att investera i flera homeplugs om huset är stort.

Omdöme och sammanfattning

TP-Link TL-WPA8630 Kit är ett bra val om du vill förlänga ditt nätverk. Det är enkelt att installera och handha. Den är snabb och funktionsrik. Man slipper wifi-extendrar eller sladdar. Fast det sista kan vara en sanning med modifikation. Extendern tar upp plats för två uttag vilket gör att man kan få problem om det behöver kopplas in fler grejer i vägguttaget.

Det Bra

  • Enkel att använda
  • Snabb
  • Funktionsrik
  • Kan täcka ett stort hus om man köper flera enheter
  • Slipper kablar (?)

Det Dåliga

  • Inget strömuttag på extendern
  • Ganska fula
  • Manualen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi