Viva Piñata: Trouble in Paradise

Av i i Recensioner, 3 Mer

Viva Piñata: Trouble in Paradise

De färglada och godisfyllda djuren från Viva Piñata är tillbaka i uppföljaren Trouble in Paradise, som är om möjligt ännu sötare än sin föregångare.

Jag kan tänka mig att det finns en stor grupp människor som förbisett Viva Piñata på grund av dess utseende. Båda Viva Piñata spelen är gjorda av Rare som tidigare släppt spel som Golden Eye, Donkey Kong Country och det våldsamma spelet Killer Instinct. Att de skulle utveckla ett spel som borde ha medföljande diabetesvarning var inget någon förväntade sig. Trouble in Paradise ser ut och känns riktat till yngre barn, men bara efter en stunds spelande upptäcker man ett djup som faktiskt kan få en att fundera på om spelet riktar sig till rätt målgrupp.

Målet i Viva Piñata: Trouble in Paradise är att skapa en Piñatafylld trädgård. I början har man inte mycket mer än en spade och en vattenkanna som hjälpmedel men allt eftersom får man tillgång till fler verktyg. På Piñata Island bor det massvis med godisfyllda Piñator. Genom att plantera olika frön, växter, grönsaker och ändra terrängen lockar man till sig olika Piñator som kräver att vissa mål uppfylls för att de ska vilja bli permanenta gäster.

När två av samma sort flyttat in i trädgården kan de föröka sig om ytterligare mål uppfylls. Det låter väldigt enkelt men det är i själva verket en riktig utmaning att få dem att stanna, helst när vissa Piñator inte kommer vidare bra överens. Det finns även en chans att man råkar locka till sig sura Piñator som kan göra livet surt för både din trädgård och de som bor i den. Även den onda Professor Pester och hans gäng Ruffianer är tillbaka för att ställa till med oreda.

För de som spelat det första spelet kan jag tänka mig att Trouble in Paradise låter väldigt likt sin föregångare och det är det. Detta behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt när Viva Piñata hade många saker som talade för sig och de har förts över till Trouble in Paradise. Det tråkiga är även några av de dåliga sakerna också följt med. Menyerna i originalet var alltid väldigt klumpiga och även om de blivit uppgraderade här känns de fortfarande grötiga. Kameran är svår att få i rätt vinkel och man är fortfarande låst inom sin trädgårds gränser. Det hade varit roligt om man kunnat påverka miljön kring trädgården mer. Ingen av dessa problem är stora nog för att få en att ogilla spelet, men visst är det tråkigt när något som inte fungerade vidare bra i föregångaren inte åtgärdats.

Viva Piñata: Trouble in Paradise är som tur är, även om det på ytan kan verka så, inte helt lik sin föregångare. Det finns väldigt trevliga nyheter i det här spelet. Den första är att det finns 32 nya Piñator att upptäcka på Piñata Island. Dessa finns utspridda på två helt nya zoner som kallas Dessert Desert och Icy Piñartic. För att få dessa Piñator till ens egen trädgård måste man först fånga dem. Detta gör man genom att locka dem med godsaker till fällor man köpt i byns affär. Kruxet är dock att en del av djuren tycker om flera sorters godis så de måste man vilseleda dem så man inte får fel Piñata i fällan. Om man fångar ett djur till ens trädgård är det viktigt att se till att det känner sig som hemma och därför kan man nu ”hälla” sand eller is över sin jord.

Bland tillskotten i Viva Piñata: Trouble in Paradise är nog spellägena Just for Fun och Multiplayer de som kommer stå mest i fokus. Dessa kommer definitivt att förlänga spelets livslängd. I läget Just for Fun får spelaren helt fria tyglar över en fullstor trädgård, saker den kan fyllas med, fullt uppgraderade verktyg och man får till och med oändligt med pengar. Tanken är att man bara ska kunna sätta sig ner och ha roligt. Ett perfekt läge för dem som vill slippa pressen av att hela tiden få sin trädgård förstörd av Sura Piñator. För att man inte ska ta allt för mycket från själva huvudläget i spelet finns det inga prestationspoäng att erhålla i Just for Fun läget och det verkar också som att man inte heller kan upptäcka alla sorters Piñator.

Multiplayerläget i Viva Piñata är ett väldigt välkommet tillskott. För det första kan två personer spela med varandra offline och tillsammans arbeta med samma trädgård. Skulle man vilja spela fler finns det möjlighet att gå online och bjuda in tre personer till din trädgård. Det är dock diskuterbart huruvida spelarna kommer utnyttja det läget till fullo. Människor brukar sällan vara villiga att dela med sig av sin kreativa makt, ännu mindre om det är mellan fyra personer. Som tur är kan trädgårdens ägare sätta upp vilka rättigheter de andra spelarna har i sin trädgård.

De som köper Viva Piñata:Trouble in Paradise i tron om att de kommer få en fullfjädrad uppföljare på det första spelet kommer nog bli besvikna. Likheterna är många. Man kanske ska se det som en mer definitiv version av det första spelet. Som jag skrev tidigare är detta inget som gör spelet sämre när de flesta likheterna aldrig var dåliga till att börja med. Det finns otaliga timmar av trevligt trädgårdsarbete att göra i det här spelet oavsett hur likt föregångaren det är. Skulle man ledsna kan man försöka tämja de Sura Piñatorna. Eller varför inte leka gud och para ihop två olika arter i hopp om att få fram ett nytt roligt godisdjur. Är du beroende av Piñator? I så fall är Trouble in Paradise ett givet köp oavsett om du spelat det första spelet. Trouble in Paradise är också utan tvekan det bättre av de två.

Det Bra

  • Nya djur från nya miljöer.
  • Nya spellägen.
  • Fortfarande lika sockersött som tidigare.

Det Dåliga

  • Problem från första spelet finns kvar.
8

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi