Wipeout HD

Av i i Recensioner, 2 Mer

Wipeout HD

Wipeout som spelserie har alltid varit känd för dess snabba farkoster, vapnen och technomusiken. Wipeout HD är inget undantag utan bjuder på extrema farter i full HD-upplösning.

Wipeout HD är det senaste spelet i serien som nyligen släppts för nedladdning över Playstation Network. Spelet är ett utsökt exempel på att ett nedladdningsbart spel kan, om det är gjort rätt, konkurrera med spel som säljs i butik. Även om spelet inte är lika stort som ett spel man köper i butik innehåller det nog för att man skulle betala fullt pris för det. Det som gör det hela så bra är att priset för Wipeout HD är en tredjedel av vad ett spel i butik kostar!

Skulle man förklara spelet för den oinvigda skulle jag nog lättast säga Mario Kart på knark. Du har dina fordon som i detta fall är svävare som körs i vad som kan liknas vid bobbanor. Du har dina power-ups i form av missiler, bomber, minor, sköld, auto-pilot, boost m.m. Lyssnandes på galna technobeats försöker man med hjälp av dessa eliminera motståndet för att komma först i mål, i 400-900 km/h!

Ja, det går verkligen undan. Den viktigaste komponenten i detta är att spelet flyter fram felfritt på bilden. Spelet sägs klara av att konstant visa 60 bilder-per-sekund och det visar sig att spelet, förutom när man spelar med delad bildskärm, aldrig verkar gå under det. Det som imponerar mest är att Wipeout HD lyckas med detta i alla upplösningar, även i 1080p (full HD).

Den följsamma grafiken i kombination med den klockrena kontrollen är det som gör Wipeout HD till ett riktigt höjdarspel. Det tar en stund att vänja sig vid styrningen i svävarna för riktigt likt en bil är det inte, men när man väl vant sig tar det inte lång tid innan man slickar innersta delen av kurvorna i toppfart.

Även om kontrollen är enkel att lära sig så är spelet inte det. Enspelarläget består av ett flertal raceturneringar. Varje turnering är uppbyggd av ett rutnät där varje ruta är ett race. I spelets början är de flesta rutorna rätt simpla, men halvvägs in i spelet blir det riktigt svårt. I tävlingar som Speed Lap och Time Trial kommer tiderna som krävs för att vinna medalj minska avsevärt och man måste verkligen köra perfekt för att komma vidare. I de race med datorstyrda motståndare ökar också svårighetsgraden avsevärt och de andra bilarnas körstil blir mer aggressiv och deras användande av vapen mer träffsäkert.

Spelet blir helt enkelt bara mycket svårare. För att komma vidare från en turnering till en annat måste man få visst antal poäng genom att vinna medaljer. Guld, silver och brons ger olika många poäng och i början kommer man rätt lätt vidare när man för det mesta plockar guldmedaljer. En bit in i spelet blir det svårare och guldmedaljerna färre. Till slut kommer det bli en utmaning att ens placera sig i topp tre.

Kruxet är att samtidigt som svårighetsgraden höjs, höjs även kraven för att komma vidare till nästa turnering. Detta betyder att det inte kommer att räcka med att bara vinna brons, och till slut inte heller silver. Att spelet är så svårt som det är behöver absolut inte vara något negativt även om det kan vara värt att poängtera att spelare kommer att fastna och tvingas köra om samma race gång på gång på gång i hopp att få medalj. Som tur är så är spelet designat så att även om du skulle fastna efter hälften har man ändå hunnit låsa upp de flesta svävarna och banorna. Så man kommer inte känna att man missar allt för mycket av spelet om man fastnar.

Något Wipeout HD gör väldigt bra är att erbjuda ett varierat utbud av olika racetyper. Förutom vanligt race då man först ska komma i mål finns det Speed Lap (bästa varvtiden), Time Trial (bästa tiden för ett helt lopp) och Zone Race där det går ut på att överleva så länge som möjligt på en bana medan ens hastighet ökas kontinuerligt. Utbudet är inte så stort men utvecklarna av har lagt upp det så att det hela tiden känns fräscht och inte upprepande.

Wipeout vore inte Wipeout om det inte vore för vapnen och de finns som tidigare nämnts med även här. De flesta vapnen är väldigt bra men det finns en eller två vapen som man kunnat klara sig utan. Alla sorters raketer fungerar väldigt väl medan maskingeväret är snudd på värdelöst. Som tur är finns det nu möjligheten att absorbera vapen vars energi används för att reparera ens svävare. Den funktionen känns i början överflödig när ens energi nästan aldrig tar slut. Men i senare delar av spelet blir motståndet så pass brutalt att man konstant måste hålla ett öga på energimätaren och lyssna efter ljudet som uppstår när den är låg.

Det som gör det hela intressant att bredvid de vapenplattor som är utplacerade på banorna ligger det oftast också en boostplatta. Valet står mellan ta boostplattan för att försöka sluta på bästa position med risken att någon med vapen skjuter ner dig i slutet eller spela säkert och ta vapnen och löpa risken att bli omkörd av de som valde det snabbare alternativet.

Wipeout HD stödjer spel online för upp till åtta personer. Det är med glädje jag kan rapportera att spelet är precis lika fint online som offline. Grafiken är oförändrad och det flyter på hur bra som helst. Att spela online är så pass likt offline att den enda riktiga skillnaden är man stöter på fler förare som kör som idioter online.

Wipeout HD är ett givet köp för alla som gillar någon sorts racing. Det känns verkligen som ett komplett spel fast det är nedladdningsbart. Hade spelet släppts på skiva och sålts till fullt pris hade det fortfarande varit värt det. Därför känns det extra fint att det kostar en tredjedel av det på PSN. Wipeout innehåller helt otroligt fin grafik och det går fort. Det är ett av de snabbare racingspelen på marknaden och detta i kombination med grafiken gör att man knappt har tid över för att blinka. Värt att nämna kan vara att spelet blir riktigt svårt halvvägs in och om det inte är din grej kanske spelet inte är för dig. För de som gillar en utmaning finns det dock mycket att hämta här.

Det Bra

  • 60 bilder per sekund i HD!
  • Går otroligt fort
  • Utmanande

Det Dåliga

  • Utmanande
9

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi