Wiz utomhuslampa med kamera samt Wiz Smart Bulb Filamentljuskälla

Av i i Recensioner, 2 Mer

Wiz utomhuslampa med kamera samt Wiz Smart Bulb Filamentljuskälla

Wiz har många smarta ljuskällor i sitt sortiment. Wiz Smart Bulb Filamentljuskälla är en. På sistone har Wiz även börjat fokusera på övervakningsprodukter.

Wiz utomhuslampa med kamera

Wiz övervakningsprodukter började med ett unikt system för rörelsedetektering kallat Spacesense. I stället för detektorer används wifi tillsammans med Wiz lampor för rörelsedetektering. Förra året släppte Wiz en övervakningskamera för inomhusbruk. Wiz har nu även släppt en utomhuskamera med en vägglampa inbyggd.

Design

Jag vet fortfarande inte vad jag tycker om Wiz utomhuslampa med kamera design. Den svarta, rektangulära lampan känns stor. Den kan lysa i miljontals färger men jag hade gärna sett att den vore lite starkare än 1 250 lm. När lampan går sönder går den tyvärr inte att byta ut. Då har du valet att antingen byta hela kameralampan eller köra med enbart övervakningskamera. Under lampan finns en kamera som är ledad och därmed kan riktas i valfri riktning. Wiz utomhuslampa med kamera kopplas in till elnätet och saknar batteri helt.

Installation

Att installera Wiz utomhuslampa med kamera innebär att man måste vara kunnig i elinstallationer. Vid minsta tvekan, kontakta en elektriker. Kameralampan monteras på en vägg och en strömkabel måste dras till produkten. Lamphuset är stabilt och gjort av aluminium. Det finns ingen gummipackning mellan kamerahuset och bakdelen som skruvas mot väggen. Det har fått mig att tveka lite gällande vattentätheten men kommit fram till att det inte borde vara några problem. Wiz utomhuslampa med kamera är märkt IP44 vilket innebär att den tål kraftigt regn och en del damm.

Monteringen på väggen är väl beskriven med bilder. Tyvärr är resten lite knepigare, exempelvis att man ska ladda ner en Wizz-app. En del av information hittar man nämligen i minimal text i en säkerhetsmanual.

Väl monterad på väggen sker installationen via Wiz-appen. Här är de engelska instruktionerna enkla att förstå. Du kan logga in i appen med lösenord, Google eller Facebook. Wiz utomhuslampa med kamera kopplas upp mot ditt wifi (2,4 GHz) och sedan upp mot Wiz moln. Processen tar några minuter och gick helt smärtfritt för mig.

Wiz-appen är enkel. Alternativen är inte avancerade utan snarare avskalade. Om du är van vid Philip Hue (även den från Signify precis som Wiz) kommer du att upptäcka att Wiz-appen inte är lika omfattande. I appen finns två delar – en för kameran och en för lampan.

Lampdelen

Lampdelen fungerar i princip som vilken dimbar färglampa som helst från Wiz förutom att den har inbyggd möjlighet att tändas om kameran upptäcker en rörelse. Den kan lysa i all världens färger. Tyvärr är programmeringsmöjligheterna av färger begränsade. Det finns statiska (exempelvis blå, röd, vit) och dynamiska, färgskiftande profiler. Vissa av de dynamiska ljusprofilerna är tråkiga men det finns även mysiga sådana om man vill ha det trevligt i trädgården. Tyvärr går det inte att skapa egna dynamiska ljusprofiler.

Alla Wiz ljuskällor kan programmeras att tändas och släckas vid fasta tidpunkter. Här finns givetvis möjligheten att själv programmera schema och rytm för lamporna.

Övervakningskameran

Övervakningskameran hänger nedanför lampan. Den kan vridas såväl i sid- som höjdled vilket gör det lätt att täcka önskat område.

Kameran är inte den mest avancerade jag testat men gör sitt jobb. Den har full HD (1080p) vilket borde räcka för de flesta användare. Uppdateringsfrekvensen är 30 FPS vilket är i minsta laget men jag tycker inte att det är störande. Inspelning kan ske både manuellt och vid rörelse eller ljud.

Bildkvaliteten är fullt okej för prislappen, likaså mörkerseendet med IR-ljus. Synfältet är 120 grader. Mindre än hos flera konkurrenter, men okej. Kameran saknar zoom. Den har dock mikrofon och högtalare vilket gör att man kan kommunicera via kameran.

Kameran har rörelsedetektorer för såväl ljud som rörelse. Det fungerar bra och det är extra bra att inspelningen startar 3 sekunder före kameran detekterade ljudet eller rörelsen. Inspelningen sker sedan på endera av två ställen – på ett mikro-SD-kort eller i molnet (prenumeration). Ur säkerhetssynpunkt är det toppen att man kan lagra lokalt men enligt Wiz förblir filmer i molnet privata (skam vore annars). Tyvärr finns inget ljudlarm, bara ljus vilket är en klar nackdel.

Det går i många fall alldeles utmärkt att använda kameran utan någon prenumeration. Det medföljer 1 månads prenumeration vilket är snålt. Utan prenumeration kan du lagra filmer under 10 dagar mot 30 dagar med. Prenumerationen ger även 30 dagars molnlagring. Det finns en situation som en prenumeration är absolut nödvändig. Du får enligt lag inte filma exempelvis ut på gatan. Då behöver du maskera gatan så att den inte syns. Det kräver en prenumeration.

Många kameror har avkänning av olika objekt såsom paket, människa, djur och fordon. Det saknas hos denna övervakningskamera från Wiz.

Omdöme

Betyg
 • 7/10
Positivt
 • Wiz utomhuslampa med kamera fungerar även som mysig lampa
 • Prisvärd
 • Lokal inspelning (mikro-SD)
 • Inte säkert att man behöver en prenumeration
 • Färgglatt ljus
Negativt
 • Snålt med enbart en månads gratis prenumeration
 • Ljudlarm saknas
 • Lampan kunde ha varit starkare (1 250 lm)
 • Ser klumpig ut
 • Ingen avkänning av olika objekt såsom paket, människa, djur och fordon
 • Anlita elektriker vid minsta tvekan över montering
 • Appen har begränsningar

Wiz Smart Bulb Filamentljuskälla

Wiz Smart Bulb är en filamentljuskälla formad som äldre tiders glödlampor. Den finns i tre olika former med 6,3 W effekt och 470 lm ljusstyrka (motsvarar en gammeldags 40 W-lampa). Glaset är klart vilket gör att man ser in i lampan. Filamentet i lampan är spiralformad och riktigt dekorativt, speciellt med olika färger och färgprofiler. Lampan är dimbar, kan styras med rösten, är kompatibel med Matter och har olika scheman. Wiz Smart Bulb Filamentljuskälla fungerar på samma sätt som ljuskällan till övervakningskameran då appen är densamma.

Omdöme

Betyg
 • 8/10
Positivt
 • Snyggt med genomskinlig lampa och lysande spiral
 • Färgrikt ljus
 • Matter-kompatibel
Negativt
 • Appen har begränsningar

Skriven av: Mats Ernofsson