WWE Smackdown vs Raw 2008

Av i i Recensioner, 3 Mer

WWE Smackdown vs Raw 2008

Sist jag verkligen satte mig in i ett wrestlingspel var spelet Pro Wrestling till Nintendo 8-bit som släpptes 1986, så man kan lugnt säga att det hänt en hel del sedan dess. Wrestling som sport (om man nu kan kalla det sport) är väldigt populärt i USA och drar mängder av åskådare. Hur detta kan komma sig är för mig ett mysterium när alla matcherna är uppgjorda. Visst, brottarna är i imponerande form och det krävs faktiskt en hel del skicklighet för dem att utföra deras grepp och kast utan att skada varandra. Det ser oftast barnsligt ut när brottarna överspelar sin smärta och slag/sparkar missar motståndaren. Som tur är, så är spelet verkligare än verkligheten.

WWE Smackdown vs Raw 2008 är den senaste upplagan i denna serie och innehåller hela 50 superstjärnor från de olika wrestling showerna Raw, Smackdown och ECW. Det märks att det handlar om show när man spelar det nya läget 24/7. Här väljer du mellan att spela som general manager eller superstjärna. Som GM är det ditt jobb att ta ut ett lag med brottare och sedan se till att träning sköts, skador hanteras, löneförhandla, sköta fejderna samt hyra in folk som skriver handling till deras liv som superstjärnor i wrestlingvärlden. Inför showerna kommer du att få äran att välja vilka som ska slåss mot vilka och vilken typ av match de ska gå.

Väljer du istället att spela som superstjärna i 24/7 kommer du att göra ditt bästa för att vinna de matcher din manager ger dig på din väg emot att bli den ultimata mästaren. Mellan matchdagarna väljer man ifall man vill träna, marknadsföra sig själv genom att gå på events eller helt enkelt vila.

I det stora hela är 24/7 ett läge där du får uppleva hur det känns att vara involverad i wrestlingens värld. Om det är så det bedrivs på riktigt vet jag inte men det känns verkligt. Under hela säsongen finns det även utmaningar som man ska försöka slutföra men frågan är om man orkar spela en hel säsong när det blir väldigt enformigt en bit in. Spelet börjar till och med återanvända mellansekvenser man redan sett tidigare under säsongen. Matcherna tenderar även att ta rätt lång tid, allra helst när man är på väg att förlora eftersom datorn har stora problem med att förstå när det är dags att lägga in nådastöten. Datorn är överlag väldigt ointelligent.

Som tur är finns det gott om annat att göra i WWE Smackdown vs Raw 2008.
Det första som borde göras innan man ens tänker tanken på att testa 24/7 läget är att försöka lära sig kontrollerna. Det finns nämligen inte någon bra beskrivning över hur du ska gå tillväga för att vinna dina matcher. Du måste därför testa dig fram för att förstå kontrollerna för de olika sorters brottare som finns.

Det lättaste sättet att lära sig måste nog vara att spela mot en vän i spelets Quick-Play-läge och där helt ostressat turas om att testa tekniker mot varandra. När man väl kan med kontrollerna är tillfredställelsen över ett lyckat kast eller grepp enorm, för att inte tala om häftigt. För det ser rätt vilt ut när en person lyfter upp en annan som väger över hundra kg, snurrar honom ett varv och slänger honom i mattan.

När man känner sig duktig nog kan det vara dags att gå online och testa lyckan mot någon annan i världen för där finns det definitivt motstånd. Väl online finns det ett flertal typer av matcher man kan spela t.ex. match i bur, en mot en, en mot två, en mot tre. Fast allra roligast är det nog att spela fyra personer alla mot alla och att sedan tillåta vapen. Rotar man runt på sidorna om ringen finner man att det där under finns en gömma fylld med olika vapen. Allt från stolar till stora påkar med taggtråd runt kan man hitta och med hjälp av dessa orsaka stor skada. En negativ sak är att man endast kan spela en person online från en Xbox.

Det finns ett läge även för de mer inbitna wrestlingfansen kallat Hall of fame. Där beskrivs matcher som gått till historien och det är din uppgift att försöka spela om dessa matcher under samma omständigheter. Huruvida du väljer att låta matchen sluta som den gjorde då eller om du väljer att ändra historien är helt upp till dig.

Självklart kan man precis som i så många andra sportspel även här skapa sin egen stjärna. Det finns en hel hög med valmöjligheter på hur du vill att din brottare ska se ut. När du känner dig nöjd med utseendet kan du även skapa en entréscen för honom eller henne. Olika poser och danser kan appliceras men kanske den roligaste detaljen är att man kan lägga in egen musik från hårddisken på sin Xbox och använda denna som entrémusik.

Grafiskt sett håller WWE Smackdown vs Raw 2008 god klass och alla uppumpade muskelberg till superstjärnor ser väldigt detaljerade ut. Man kan till och med se svettdroppar på brottarnas kroppar. Sättet stjärnorna rör sig på ser väldigt verkligt ut, men tyvärr har inte tyngden av när kämparna kolliderar fångats lika bra.

Det som tyvärr tar mest ur behållning ur matcherna är ljudet. Publiken känns inte alls med i matchen så som de borde och kommentatorerna är dåliga och väldigt upprepande. Jag försökte räkna gångerna de sa ordet superstar under en match men tappade räkningen. Ibland säger de saker som inte ens händer i matchen utan är helt påhittade.

Jag tyckte till en början att WWE Smackdown vs Raw 2008 var ett väldigt svårt spel men det var för att det inte fanns några instruktioner på hur man skulle slåss. Men så fort jag lärt mig kontrollerna blev spelet riktigt kul. Tyvärr höll inte det roliga i sig speciellt länge eftersom man efter ett tag lessnar på de repetitiva matcherna och mellansekvenserna, speciellt i 24/7 läget. Gillar man att spela online eller mot en vän håller spelet betydligt längre. Ett av de större minusen i spelet är att man inte kan spela online två samtidigt från samma Xbox. Det plus det faktum att kommentatorerna inte fungerar som de ska och att publiken inte känns med i matchen drar ner betyget rejält. För den inbitne wrestling fantasten finns det mycket att hämta och teknikerna är identiska dem man brukar se på TV-showerna. Bara mer verkliga för i spelet tar de på riktigt!

Det Bra

  • Grafiska detaljer
  • Bra kontroll
  • Häftiga tekniker

Det Dåliga

  • Dåliga instruktioner
  • Återanvända mellansekvenser
  • Ointelligent dator
7

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi