WWE Smackdown vs Raw 2010

Av i i Recensioner, 3 Mer

WWE Smackdown vs Raw 2010

Enligt Ola vore WWE Smackdown vs Raw 2010 ingenting utan en vällevererad spelmekanik. Spelets största nyheter ligger dock i möjligheterna att skapa egna filmberättelser.

En ständig fråga när det gäller sportspelsserier som släpper en ny installation varje år är om det senaste spelet tillför något nytt till serien eller om de bara är en något förbättrad version av förra årets version. När det gäller WWE Smackdown vs Raw 2010 har utvecklarna lyckats undvika detta problem genom att inte tillföra särskilt mycket till själva spelmekaniken utan istället uppgraderat alla detaljer runt omkring.

Något som fått en rejäl uppgradering är kanske det som fans av serien älskar mest, nämligen de kreativa skaparlägena där man kan skräddarsy en brottare in i minsta detalj. Detta läge har funnits ända sedan spelets debut på Playstation men är finslipat till det yttersta med oändligt mycket kläder att välja på och möjligheten att rita sina egna tatueringar och klädmotiv.

Andra skaparlägen som man känner igen sen tidigare är det där man får skapa brottarnas entréer och justera vilka moves de kan utföra. Även om dessa inte har fått fullt lika många uppgraderingar som skapa-en-brottare så är de fortfarande lika välutvecklade som tidigare och en mycket fin ingrediens i denna babyoljeinsmorda brottarsoppa.

Den kanske roligaste nyheten är det spelläge där man får möjligheten att skapa sin egen storyline. Här får man komponera egna scener och skriva undertexter så att karaktärerna säger exakt det man vill. Man väljer själv vart i storyn som matcher ska uppstå, vilka som ska slåss och om någon avbryter. Man har helt enkelt full kontroll. På det här sättet kan man skapa berättelser som pågår under flera säsonger och där man själv är den som står bakom all drama och intriger.

Detta känns som det slutgiltiga steget för spelserien som alltid strävat efter att vara helt interaktiv. Om man inte själv känner att man har tid eller energi till att skapa egna berättelser så kan man tack vare ett kanonbra onlineläge ladda hem och dela med sig av skapade alster till andra entusiaster.

Spelet vore dock ingenting utan en vällevererad spelmekanik. Samma formula som lärt oss känna igen och uppskatta under åren finns intakt bevarad utan några särskilda förändringar. Det fungerar riktigt bra och har ett stort djup men man börjar ändå längta lite efter något nytt och fräscht. I längden kommer nog utvecklarna inte kunna hålla oss intresserade om inte spelserien får en rejäl uppgradering i hur kontrollerna fungerar. Än så länge känns det dock fortfarande roligt trots ett fåtal brister.

Något många nog kommer att störa sig på är hur spelet fungerar i matcher med fyra eller fler brottare. Det är nämligen väldigt svårt att veta vilken motståndare som ens karaktär är låst på. Ofta leder detta till att man anfaller helt fel mål eller helt enkelt bara står och viftar i luften eftersom ens avsedda mål står på andra sidan ringen. I tidigare spel har varje karaktär tilldelats en egen färg och en pil som byter färg beroende på vilken motståndarens färg är. Detta har dock tagits bort och nu finns det inget som helst sätt att veta vem man är låst på. Mycket frustrerande i vissa fall.

Ett till problem är något som följt med serien mycket länge, nämligen det att man väldigt lätt blir paralyserad, utan möjlighet att röra sig när man tagit en viss mängd med stryk. Ofta får man sitta och titta på i flera minuter medan ens karaktär får stryk utan att man har möjlighet att göra någonting. Det gör att tempot dras ned lite väl mycket och skulle nog kunna justeras en aning utan att spelkänslan skulle förstöras.

Årets installation av Smackdown vs Raw har verkligen blivit snyggare än tidigare. Särskilt de i förhand skapade superstjärnorna är riktigt välgjorda med snygga animationer. Även om spelet inte på långa vägar ser lika bra ut som andra fightingspel såsom Soul Calibur IV och Tekken 6 så når det ändå upp till en god nivå och lämnar nog få besvikna. Den svagaste punkten är, som i många sportspel, publiken som ser sorgligt livlös och stel ut.

För er som inte gillar råamerikansk musik såsom new-metal och hip-hop är WWE Smackdown vs Raw 2010 ett spel som verkligen kommer att göra er irriterade. Det ylas på ordentligt med testosteronstinna elgitarrsslingor varvat med blingbling-rap. Det passar definitivt stämningen men kan vara väl påträngande ibland, särskilt när man spenderar tid i skaparlägena. Givetvis går dock musiken att stänga av, vilket är tur.

Spelserien har aldrig vänt sig till en mainstreampublik. Kontrollerna är ganska avancerade och tempot är ganska lågt. Det finns en tydligt strategisk dimension i spelserien som man måste lära sig att uppskatta om man ska få något ut av spelupplevelsen. Om man dock verkligen sätter sig in i alla rörelser man kan utföra och hur matcherna går till så finns det en ändlös källa av underhållning att ösa ur. Spelet blir förstås särskilt roligt när man har tre kompisar hemma i TV-soffan som alla fått skapa en karaktär i sin egen avbild. Kombinerat med några folköl kan kvällen omöjligt gå fel!

Det Bra

  • Enorma skaparlägen
  • Djup spelupplevelse
  • Trogen wrestlingsporten

Det Dåliga

  • I behov av innovation
8

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi