Yakuza 0

Av i i Recensioner, 4 Mer

Yakuza 0

Den japanska maffian, Yakuza, har sin egen spelserie. Nu är det dags för Yakuza 0 att göra entré i datorn.

Yakuza är en spelserie som sträcker sig många år tillbaka i tiden men det är bara på senare år som spelvärlden utanför Japan har börjat intressera sig för den på allvar. Detta visar sig tydligt eftersom det nu släpps både remakes på de första spelen i serien samt delen som de kallar för Yakuza 0. Som titeln säger så är det alltså en berättelse som utspelar sig före de andra och ska tydligen vara en bra ingång för de som verkligen vill sätta sig in i serien.

Berättelsen utspelar sig under sent 80-tal i ett färgsprakande Tokyo som håller på att explodera av blinkande ljus och regnbågens alla färger syns i vartenda gatuhörn. Det är en mysig plats, det måste jag erkänna. Tyvärr är detta inget som vår käre huvudrollsinnehavare har tid att njuta av i början. Som medlem av Yakuzan lever han ett liv där våld och hot är ett vinnande koncept, iallafall tills han blir felaktigt anklagad för mord och tvingas uteslutas ur sällskapet. Detta är början till en spännande och fartfylld detektivberättelse som blandar allt från gatuslagsmål till grymma karaokesessioner. Man får vara beredd på att det ofta blir väldigt japanskt, och med det menar jag i princip galet och utflippat i många stunder.

Redan i inledningen blev jag kär i spelets estetik och dess rena utstrålning. Rent tekniskt är det väldigt simpelt men all grym design och avbildningen av ett blinkade neon-Tokyo svetsar in sig i mitt hjärta. Trånga gränder avlöser varandra och skumma barer finns överallt. Jag trivs som sagt väldigt bra här. Det märks att spelserien Shenmue har varit en stor förebild då mycket i spelets gameplay och utseende påminner om just detta. Många kallar Yakuza för en spirituell uppföljare till Shenmue och det kan jag verkligen hålla med om.

Spelet hävdar att det erbjuder en öppen värld och till en viss del är väl detta sant. Jag skulle vilja kalla den för semi-öppen då det mesta är väldigt begränsat vad gäller hus som går att besöka och den relativt lilla ytan man har tillgång till på en och samma gång. Men detta tycker jag är rätt beslut då de har fyllt staden med aktiviteter att roa sig med. Här har man inte sparat på krutet och ni skulle ha sett mitt stora leende när spelet introducerade mig för karaokebaren. Inte nog med att man på ett Guitar Hero-vis tar sig igenom sångerna, man får även se karaktärerna förvandlas till rockstjärnor i ett skådespel som slår Idol alla dagar i veckan. Här finns också arkadhallar och annat smått och gott att roa sig med mellan berättelsens huvuduppdrag.

Storyn byggs upp på ett klassiskt överdrivet sätt där karaktärer skriker och tittar på varandra alldeles för länge för att det ska kännas bekvämt. De japanska rösterna sätter stämningen perfekt och jag tänker även berömma spelet för dess otroligt roliga manus i många fall. Har ofta suttit med ett stort leende på läpparna när karaktärerna hamnar i roliga diskussioner eller man blir inkastad i något av spelets många sidouppdrag. Dessa är också otroligt underhållande och rekommenderas starkt.

Rent gameplaymässigt erbjuder spelet inte på några spektakulära nyheter. Då och då hamnar du i gatuslagsmål där dina motståndare presenteras med en tuff låt innan nävarna börjar flyga vilt omkring. Det finns givetvis lite finess i striderna där du väljer fightingstil beroende på vilket motstånd du möter. Dessa stilar går att skräddarsy lite som man vill och du låser upp mer och mer nyttigt ju längre in i spelet du kommer. Trots att striderna inte ger så mycket så fann jag dem ändå så pass underhållande och varierande att jag inte tröttnade en enda gång. Dock tycker jag att det var lite jobbigt att styra karaktären. Det kändes lite som att styra något från förra generationen där kontrollen inte var lika utvecklad som den är nu. Det ska då tilläggas att dessa spel oftast släpps till både PS3 och PS4 vilket förklarar en hel del.

Jag blev väldigt positivt överraskad av Yakuza 0 och dess värld. Spelet erbjuder en underbar miljö, fantastiska karaktärer och en story som är både spännande och överdriven på precis rätt sätt. Är man inte mycket för långa dialoger och överdriven japansk action så ska man nog hålla sig borta men har man varit nyfiken på serien så tycker jag definitivt att man ska spela detta. Det är en bra introduktion på hela serien där man lär känna många av de återkommande karaktärernas ursprung. Ett perfekt spel nu när höstmörkret sakta kryper fram.

Det Bra

  • Miljöerna
  • Bra karaktärer
  • Spännande berättelse

Det Dåliga

  • Svårstyrt
9

Skriven av: Roger Nilsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...