Yoku’s Island Express

Av i i Recensioner, 7 Mer

Yoku’s Island Express

Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man hamnar på ett flipperbord.

Hur ska man beskriva Yoku’s Island Express på bästa sätt? Jo, det är ett uppiggande indiespel som genremässigt kan stoppas i lite olika fack – pusselbaserat, Metroidvaniainspirerat och äventyrligt flipperspel blir nog bra. Hängde du med?

Som plattformsspel har Yoku’s Island Express något som jag tror är ganska unikt – en huvudrollsinnehavare som inte kan hoppa. Det är en illröd, hyperenergisk skalbagge som får uppdraget som brevbärare på Mokumana Island. Fast hur kul vore det om huvudpersonen enbart vore en brevbärare? Självklart slängs en liten knorr in i form av att Yoku måste rädda ön och dess något udda invånare.

Eftersom hela spelvärlden är uppbyggt som ett plattformsspel är det ju konstigt att Yoku inte kan hoppa. Det har dock utvecklarna, Villa Gorilla löst på ett strålande sätt – med en flipperkula. Yoku släpar runt på den överallt och när du slår till kulan med en flipper har Yoku inget val mer än att hänga med vilket ser ganska festligt ut.

Flipperdelen är allstå en mycket väsentlig del av Yoku’s Island Express. Den för Yoku mellan plattformarna. Än viktigare. Det finns flipperbord placerade på flera ställen i spelvärlden. De är visserligen förenklade, men har element som hämtats från riktiga bord. Här finns bumpers som får kulan att studsa, ramper att skjuta kulan i och mycket mera.

Flipperspelen har olika uppdrag, eller mål som gör att man kommer vidare i spelet. Man kan exempelvis skjuta kulan på en geggaklump som slungar ut en explosiv snigel. Skjut mot snigeln och sug upp den. Nu är kulan en bomb. Skjut bomben mot ett hinder som exploderar och frisläpper några ädelstenar. Samla dessa och du kan ta dig vidare. Som du säkert förstår innebär det en del prickskytte, precis som sig bör, för att klara av flipperbanorna.

Allt eftersom man spelar låser man dessutom upp några fler egenskaper. En av de första är förmågan att dyka. Det i sin tur gör det möjligt att spela fler delar av den härliga spelvärlden. Banorna är nämligen mycket fantasifulla och fyllda av små detaljer. Allt är finurligt ihopkopplat. Flipperspelen vävs samman med mer traditionellt plattformshoppande och när spelvärlden börjar kännas stor att röra sig i låses ett sinnrikt transportsystem upp där man skjuts från bikupa till bikupa.

Yoku’s Island Express är som en frisk sommarbris. Högt tempo och underbar bandesign blandas med förtjusande detaljer och härlig musik. Visst blev vissa partier enformiga och invånarnas behov av hjälp negativt, men jag kan trots det varmt rekommendera Yoku’s Island Express.

Det Bra

  • Urgulligt
  • Bandesignen
  • Detaljrikt
  • Musiken
  • Flipperdelen

Det Dåliga

  • Vissa partier är enformiga
  • Lite väl mycket sidouppdrag
9

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi