Ett år med Xbox Series X

Nu är det snart ett år sedan de nya konsolerna såg dagens ljus. Under ett tungt år då världen stängde igen och många var tvungna stanna hemma från sina jobb tog Sony och Microsoft ändå beslutet att släppa Playstation 5 och Xbox Series X trots att bristen på viktiga komponenter innebar att de fick släppas i mycket begränsad upplaga. Än idag och ett tag framöver kommer båda konsolerna att vara en bristvara ute i butikerna vilket tvingar elektronikkedjor att lotta ut de exemplar de får in. Ryktet säger att bristen kommer att sträcka sig långt in på 2022 vilket säkert kommer att påverka både spelsläpp och utannonseringar. Men vad har egentligen hänt under det senaste året? Vi vet att konsolerna säljer som smör men hur är det egentligen med spelutbud och vad är fördelarna med att äga en sextusenkronors-konsol idag?

Jag vill börja med att skriva att detta inte kommer att bli någon jämförelseartikel mellan Series X och Playstation 5 utan detta handlar om mina personliga tankar kring Series X som spelkonsol och underhållningsmaskin. Innan den kom in i mitt liv ägde jag en Xbox One S som verkligen börjar bli till åren nu.

Rent designmässigt gillar jag verkligen utseendet på Series X. Den tornar upp som en svart monolit på tv-bänken och den ser väldigt hemlig ut. Som alltid är utseendet en vattendelare och det är helt förståeligt om man inte tycker att den passar in i tv-bänken. Den har ett stort utblås på ovansidan där varmluft strömmar ut och ibland känns det som att man kan grilla korv över konsolen. Men tyst är den. Inte ett ljud hörs från konsolen vare sig den är igång eller inte. Efter att ha levt med en PS4 Pro som låter som ett jetplan när den är igång så är detta rena semestern rent ljudmässigt.

En av anledningarna till att jag personligen alltid lutat med åt Microsofts konsoler är deras handkontroll. Jag fullkomligt älskar designen och den ligger perfekt i mina händer. Jag trivs också bäst med asymmetriska styrspakar då jag tycker det känns naturligare för mina tummar. Den nya handkontrollen har inte genomgått några stora förändringar utan håller sig till samma utformning som äldre modeller. Det har tillkommit en dedikerad knapp för screenshots och filminspelning vilket är väldigt uppskattat då jag fotar väldigt mycket när jag spelar. Dock tycker jag fortfarande att det är krångligt när jag ska in i menyn för att dela filmer. Bilder laddas däremot upp automatiskt och har man Xbox-appen i telefonen så är det bara att öppna den och spara bilderna. Smidigt som tusan.

När det gäller kraft så spänner Series X definitivt musklerna. 4K-upplösning i 60fps tillhör nu vanligheterna och spelen flyter på otroligt bra. Det senaste året har det i och för sig varit väldigt vanligt att äldre spel får sig en liten uppgradering då det knappt finns några spel än som utvecklats speciellt för den nya konsolen. Men tar men ett spel som Metro Exodus så märker man otroligt stor skillnad när man installerat uppgraderingen. Spelet är otroligt snyggt och flyter på som smör i en stekpanna. Det skall också tilläggas att laddningstider numera nästan är ett minne blott. Tack vare Microsofts Quick Resume-funktion tar det endast någon sekund innan spelet återupptar där du senast avslutade. Ibland kan denna funktion krångla men jag upplever att för det mesta så fungerar det helt utan problem. Spel som jag ibland låtit ligga i flera veckor ligger redan och väntar på att få återupptas. En funktion som jag gillar skarpt och som faktiskt får mig att vilja hoppa in och spela lite oftare än innan.

Nu till en av de viktigaste punkterna, spelen. Detta första år har verkligen inte levererat något spektakulärt next-genspel som är värt att skriva hem om. Detta beror på att flera spel har skjutits upp en tid just för att vi nu lever i en pandemi och flera utvecklare inte har kunnat vara på sina jobb. Sen också givetvis för att det är brist på konsoler. Nu är hösten här och flera tungviktartitlar kommer att komma ut på marknaden, där ibland Battlefield 2042, Call of Duty: Vanguard och Forza Horizon 5. Där kommer de nya konsolerna att få möjlighet att visa vad de verkligen går för. Men jag tror att vi kommer att få vänta en bit in på 2022 innan man verkligen känner att man kanske borde uppgradera sin nuvarande spelkonsol. För när det kommer till kritan så släpps alla dessa spel också till de äldre konsolerna, säkert riktigt nedbantade men i spelbart skick. Det ska ju också tilläggas att Series X har ett mindre syskon som heter Series S och som är helt kapabel till att få nya och kommande spel att glänsa, till ett mycket lägre pris. Dock saknas vissa funktioner som det större syskonet har. Dock tycker jag att lagringsutrymmet är i minsta laget på bägge konsolerna.

Det är också denna ståndpunkt Microsoft vill ha. De vill nå ut till så många som möjligt och satsar allt på uppgraderingar istället för en helt ny plattform. Microsofts ”Series” kommer att vara synonymt med deras nuvarande och kommande konsoler vilket kan jämföras med en pc-uppgradering. Spelen kommer att funka till samtliga med vissa funktioner och effekter kan limiteras till de senaste konsolsläppen. Icke att förglömma är Microsoft X-Cloud vilket är deras egen molntjänst där spelen streamas till mobiler, surfplattor och datorer. Jag använder det en hel del till min mobil och jag måste erkänna att det har utvecklats enormt mycket det senaste året. Visst, en bra och stabil uppkoppling är ett måste och ibland räcker inte ens det när spelen börjar hacka. Men de har kommit en bra bit på vägen och jag ser verkligen potentialen.

Sist men inte minst måste jag slå ett slag för Microsoft Game Pass. Det är en alldeles fantastisk prenumerationstjänst à la Netflix där nya spel tillkommer varje vecka. Redan nu finns det ett otroligt stort och varierande utbud av titlar samt att alla Microsofts nuvarande och kommande titlar hamnar direkt på tjänsten. En mer prisvärd tjänst finns inte att få enligt mig. För 130 kronor i månaden får man allt man behöver och möjligheten att spela igenom spel man varit lite småsugen på men aldrig köpt. Men än en gång. Denna tjänst finns tillgänglig på samtliga konsoler från Microsoft och även på PC. Detta gör att man gott och väl kan avvakta med att uppgradera sin nuvarande konsol om man känner att spelen fungerar som de ska. Det finns skräckexempel som Cyberpunk 2077 som knappt var spelbart till Xbox One vid release.

Xbox Series X är en alldeles lysande konsol som levererar vad den utlovat. Vill man ha det senaste och kraftfullaste samt känner att man vill undvara runt 6000 kronor så rekommenderar jag ett köp. Är man en person eller familj som kanske inte har användning för alla extra funktioner så skulle jag säga att en Xbox One X eller en Series S tillsammans med Game Pass fungerar minst lika bra. Det finns alltså ingen anledning att stressa till affären riktigt än. Men visst är Series X en fantastisk konsol i mina ögon. Nästa år kommer att bli väldigt spännande om man gillar tv-spel.

Skriven av: Roger Nilsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...