Asterix & Obelix XXL2

Av i i Recensioner, 7 Mer

Asterix & Obelix XXL2

De urstarka gallerna har fått det hett om öronen. De flesta druider har tillfångatagits av romarna och Asterix och Obelix måste rädda dem.

Asterix & Obelix XXL2 är en remake av ett 15 år gammalt Playstation 2-spel. Spelet baseras på serietidningarna om Asterix och de tappra galliska krigarna som kämpade mot enorma mängder romerska krigare. Tack vare en trolldryck som gjorde dem superstarka kunde de motstå de romerska anstormningarna.

Det verkar som om druiden Miraculix förrått sina vänner från Gallien. Är det därför som många av druiderna sitter fångna hos Caesars mannar? Asterix och Obelix har svårt att tro på den förklaringen. De ger sig av mot Las Vegum för att frita sina vänner och avslöja sanningen om Miraculix.

Asterix & Obelix XXL2 består i princip av tre spelelement som blandas friskt. Det är problemlösning, plattformshoppande och hack ’n’ slash-action. Med det senare genrebenämningen menas att man slåss mot enorma mängder fiender. Det är precis vad som stundtals sker i Asterix & Obelix XXL2. De romerska krigarna kommer i till synes oändliga mängder och då gäller det att ha tungan rätt i munnen. Att bara banga på fienden är ingen bra taktik utan en bra grej kan vara att knocka en fiende, ta tag i dess fötter och snurra runt – effektivt då det slår ner flera fiender samtidigt.

Andra taktiker inbegriper att använda de olika combos där vissa sekvenser av knapptryckningar är effektiva. En läcker inbegriper att man byter mellan de båda gallerna så att den ena först slår till fienden och den andra sedan slår till ännu en gång uppe i luften. Det finns även trolldryck som gör Asterix oövervinnelig en kort stund. Att slå ner romare på löpande band var mycket tillfredsställande till en början, men blev efter ett tag rejält enformigt. Men för den som inte får nog av striderna finns flera, frivilliga uppdrag som enbart går ut på att slakta romare.

Bosstriderna är i sig bra, men även här enformiga. Det är nämligen en och samma boss som återkommer i olika tappningar.

Problemlösningen är ofta ganska rätt fram och sällan knepig. Ibland ska man använda Asterix och ibland Obelix men ofta får man välja vilken man själv vill. Tyvärr är det ingen stor skillnad mellan Asterix och Obelix. De enda skillnaderna är att Asterix och Obelix kan nå olika plattformar relaterat till deras olika kroppshydda samt att Asterix kan dricka trolldryck. Att skillnaden inte är större är tråkigt.

Asterix & Obelix XXL2 har fått en rejäl ansiktslyftning jämfört med PS2-versionen men är långt ifrån ett AAA-spel. Animationerna är ganska snygga, men grafiken är aningen stel och kantig och hackar dessutom av och till. Det värsta rent tekniskt är dock skådespelarna. Rösterna är långt ifrån bra och stundom överspelade.

En rolig detalj är att Asterix & Obelix XXL2 då och då anspelar på olika spelserier. Här finns exempelvis romerska versioner av Mario, Rayman och Sonic. Marioversionen är för övrigt extremt irriterande där han med en brandspruta på ryggen sprutar vatten på dig som spelare.

Asterix & Obelix XXL2 har många miljöer som jag känner igen från ungdomens läsande av Asterixmagasin. Exempelvis flyger romarna all världens väg när man besegrar dem, men lämnar samtidigt sandalerna i backen. Här finns romerska versioner av städer och länder såsom Paris (komplett med ett Eiffeltorn i trä), Venedig och Egypten.

Om det inte vore för det enformiga kämpandet mot romerska legionärer så hade Asterix & Obelix XXL2 varit en trevlig upplevelse. Problemlösningen är enkel, men kul men att slåss blir alltför fort långtråkigt. Ett plus för de mysiga miljöerna.

Det Bra

  • Mysiga miljöer
  • Enkel, men trevlig problemlösning

Det Dåliga

  • För liten skillnad mellan Asterix och Obelix
  • Monotona strider
  • Dåliga röster
6

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi