Borderlands: The Handsome Collection

Av i i Recensioner, 3 Mer

Borderlands: The Handsome Collection

Förra året släpptes Borderlands: The Pre-Sequel! till PlayStation 3, Xbox 360 samt till PC och redan då spekulerades det om portningar till nya generationens konsoler. Det visade sig vara en helt korrekt gissning och 2K Games passar på att slänga in Borderlands 2 med allt DLC på samma skiva. En mustig samling helt enkelt.

Den första frågan jag ställer mig är om ett spel som Borderlands behöver någon direkt uppfräschning då det fortfarande håller riktigt bra till de äldre konsolerna men det är såklart inte därför samlingen släpps. För det första så är nog portningen snabbt fixad då de nya konsolerna är lättare att konvertera till och för det andra så tror jag att 2K Games vill bygga upp hype för ett Borderlands 3-avslöjande på årets E3-mässa. Ren spekulation från min sida men inte helt omöjligt om jag får säga det själv.

Personligen så såg jag fram emot att få spela Borderlands 2 igen då jag tyckte att det var ett riktigt bra spel redan när det släpptes 2012. Pre-Sequel! hade jag däremot aldrig provat. Serien kan beskrivas som en ”öppen värld-shooter” med rollspelsinslag där loot är en stor del av spelet. Looten består till stor del av olika vapen och andra hjälpmedel så att leta igenom utrensade fiendetillhåll bjuder ibland på fina överraskningar om man har turen med sig.

Till denna samling har både grafik och bilduppdatering förbättrats till bägge titlarna (1080p och 60 fps) samt att man nu kan ta sig an spelen med upp till tre polare i samma soffa till skillnad från tvåspelarläget i förra generationen. Man får också med all DLC som släppts till båda titlarna vilket gör att en regnig sommar är att föredra om man vill hinna med allt. Du kan också föra över dina spardata från dina gamla konsoler, PS3 och Vita till PS4 och Xbox 360 till Xbox One.

Borderlands: The Pre-Sequel! utspelar sig mellan första spelet och uppföljaren där vi får lära oss mer om Handsome Jack som också är antagonisten i Borderlands 2. Här leder han en grupp karaktärer för att återta kontrollen över den förlorade rymdstationen Helios och dess nya innehavare Lost Legion. Du spelar som en av de fyra karaktärerna och utför uppdrag på Jacks begäran samtidigt som sidouppdrag kastas på dig. Den största skillnaden mellan detta och Borderlands 2 är att Pre-Sequel! utspelar på månen och rymdstationer till skillnad från den sandiga planeten Pandora. Detta är också spelets största brist då 2K Australia valt att ha lägre gravitation vilket gör att varje hopp man gör tar evigheter på sig att landa. Det gör också att eldstriderna blir olidligt sega och ibland känns det nästan som att de går i slow-motion. Valet att ha en syrgasmätare påverkar också utforskarglädjen negativt då man ständigt måste hålla koll på hur mycket luft man har kvar innan man måste bege sig till närmaste bas eller minikrater som sprutar ut luft. Denna kombinationen gjorde spelet otroligt segt och tråkigt enligt mig och jag ska erkänna att jag inte ens spelade klart spelet. Det är mycket möjligt att man får tillbehör som underlättar gravitationen längre in i spelet men att inleda ett spel på detta sätt gjorde mig otrolig uttråkad och jag förstår inte hur utvecklarna tänkte. Detta spel skulle kunna ha släppts som ett DLC till Borderlands 2 känns det som då alla menyer ser precis likadana ut som i tvåan. Till och med sekvensen när man respawnar efter man har dött är likadan. Det känns tråkigt och gammalt på ett sätt. Visst får man lite nya funktioner som en ny attack som man utför från luften och lite nya vapen men det räcker inte. Spelet innehåller inte heller så många minnesvärda karaktärer och humorn känns inte alls lika genomtänkt som i Borderlands 2. Därför går jag nu över till titeln som ni borde köpa The Handsome Collection för.

Borderlands 2 är på alla sätt ett mycket mer genomtänkt spel än The Pre-Sequel!. Det är mer lättspelat, mer underhållande och har minnesvärda karaktärer som bidrar till den underbara stämningen på planeten Pandora. Handsome Jack är nu diktator och gör livet allmänt tufft invånarna. Här spelar du en vault-hunter i jakt på en stor skatt som påstås befinna sig på Pandora. Karaktärerna du får välja på skiljer sig en hel del från varandra men de flesta klasser känns igen från andra spel. Du har den skjutglade, den magiska, den smygande och så vidare. Alla har sina specialkrafter och egna erfarenhetsträd att slänga poäng på. Jag gillar de flesta av karaktärerna då de skiljer sig mycket i utseende från varandra och de har alla olika personligheter som speglar deras karaktärer väl. Dock är det inga djupingar till karaktärer så förvänta er inget spektakulärt. Storyn utvecklas under spelets gång och snart är det Handsome Jack som är ditt primära mål. Mycket av det som gör Borderlands 2 så bra är dock alla bikaraktärer som man stöter på och får sidouppdrag av. Den första du stöter på är den ensamme och lite tragiske roboten Claptrap. Han hjälper dig på vägen och underhåller på bästa sätt. Humorn känns precis sådär ostig som passar perfekt i ett spel som detta.

Vapnen är det som utvecklarna alltid har skrutit mest om när det gäller Borderlands och själva hävdar de att man kan få oändligt med olika vapen under spelets gång. Visst finns det otroligt många vapenkombinationer men för att vara ärlig så är skillnaden mellan många av vapnen mest kosmetisk och gör varken mer eller mindre skada. Det är dock superkul att pilla runt i menyn och försöka få ihop den ultimata arsenalen att ha med sig på uppdragen. Menyerna är smidiga och du kan jämföra dina vapen mot det du hittar innan du väljer om du vill ha det eller inte.

Grafiken i de båda titlarna bygger på samma motor och ser i princip identiska ut. Det är en speciell grafikstil kallad cel-shading vilket gör att spelet ser ritat och målat ut. Den är färgglad och vacker att titta på. Dock är det ingen större skillnad mellan den nya versionen och de gamla förutom bättre draw distance (man ser längre och mer av miljöerna på avstånd) samt att det känns en aning skarpare. Spel med cel-shading åldras inte på samma sätt som annan grafik vilket gör att äldre spel oftast ser riktigt bra ut även efter ett par år. Borderlands är fortfarande väldigt vackert att titta på och dess stil är fortfarande rätt unik. Dock har spelen fortfarande svårt att hålla bilduppdateringen stabil ibland vilket visar sig mest i Pre-Sequel!. Detta borde inte vara något problem för dagens konsoler, speciellt när det rör sig om äldre spel som dessa.

Hur som helst så rekommenderar jag verkligen Borderlands: The Handsome Collection, enbart för Borderlands 2. Det håller fortfarande väldigt hög kvalité och tillsammans med några vänner så har man många många tråkiga dagar räddade. Att besöka Pandora och dess invånare känns lika speciellt idag som det gjorde för några år sedan och man har sällan en tråkig stund. Jag måste dock tillägga att man lika gärna kan plocka upp Borderlands 2 för en billig slant till de äldre konsolerna och få nästan samma upplevelse. Personligen så tycker jag faktiskt att man kan hoppa över The Pre-Sequel då det är en sämre upplevelse av det som gör Borderlands så bra.

Det Bra

  • Fyrspelarläge i soffan
  • Underbara karaktärer
  • Härlig humor
  • Alla DLC ingår

Det Dåliga

  • The Pre-Sequel är en besvikelse
  • Ostabil bilduppdatering ibland
8

Skriven av: Roger Nilsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...