Crash Team Racing Nitro-Fueled

Av i i Recensioner, 4 Mer

Crash Team Racing Nitro-Fueled

Crash Team Racing får nytt liv. Nittiotalsspelet återuppstår till dagens konsoler.

Nu är det inte bara Crash Team Racing från 1999 som återupplivats utan uppföljaren Crash Nitro Cart från 2003 återfinns också i Crash Team Racing Nitro-Fueled som titeln så fyndigt visar. Hädanefter kommer jag att kalla Crash Team Racing Nitro-Fueled för den bekväma förkortningen CTR.

Om du har spelat något Mario Mart-spel så kommer du att hitta en hel del likheter med CTR men också olikheter. Skrapar man på ytan upptäcker man snart att spelen skiljer sig åt en hel del. Den största skillnaden är svårighetsgraden. CTR liknar till mångt och mycket ett ”vanligt” racingspel som influerats av kartspel.

Hur kan jag säga så? Jo, CTR förlitar sig på att du kan racing och inte enbart gladeligen sitter och håller gaspedalen i botten hela tiden. Det håller inte, speciellt inte på den svåraste svårighetsgraden. Jag tror att det är ytterst få spelare som kan hoppa in i den svåraste svårighetsgraden och vinna lopp direkt. Snarare lär man få storstryk.

CTR har en grundläggande filosofi – tillfälliga fartökningar. Utan dessa är du körd. Jag vill gå så långt att jag säger att det är svårt att vinna vissa banor även på den lägsta svårighetsgraden om man inte bemästrar fartökningar. Det gör att det kan bli svårt för yngre barn att klara av CTR.

Fartökningar får man genom precisa knapptryckningar på några olika sätt. Hoppa i rätt ögonblick på stora gupp. Ju längre du är i luften desto högre fartökning när du landar. Slira elegant genom kurvorna så får du en fartökning i utgången av kurvan. Slutligen, bromsa på rätt sätt i trånga partier och du blir belönad.

Huvudläget i CTR är ett läge kallat ”Adventure”. I detta äventyrsläge kör man runt i en värld och spelar igenom fyra banor och en bossbana åt gången. Klarar man att knipa förstaplatsen i alla race låses nästa uppsättning banor upp. Dessutom låses specialbanor upp. Racing på dessa kan exempelvis vara att komma på första plats samtidigt som man samlar in bokstäverna C, T och R. Att klara specialbanorna är nödvändigt för att låsa upp bonusbanor.

Bossbanorna liknar vanliga racingbanor men det är bara du och bossen. Den senare har tillgång till obegränsat med vapen (power ups) såsom TNT-lådor som han regelbundet kastar bakom sig. Det gör att man hela tiden måste se upp.

Nu är det inte bara TNT-lådor man ska se upp med. Banorna i CTR är livligt utsmyckade med inte enbart stillsamma hinder utan här finns också farliga hinder såsom eldkastare och racingslukande växter.

Även om CTR är livligt utsmyckad så är spelet mycket lågupplöst. Jag har hört att detta enbart gäller Switch-versionen. Spelar du på Xbox One eller Playstation 4 ska detta inte vara något problem. Därför ger jag inte den låga upplösningen någon stor vikt vid mitt slutomdöme.

Tillbaka till de så kallade power ups. Det är, precis som i andra kartspel, föremål som man erövrar på banan. De kan indelas i tre kategorier. Vapen som man skjuter mot motståndarna. Vapen som man kastar bakåt och som ligger kvart tills någon kör på dem. Slutligen finns försvarsgrejer som skyddar mot vapnen jag nyss nämnt. Dessa power sups är inte speciellt fantasifulla men ger ändå en krydda åt spelandet. En missriktad missil i slutet av ett race kan exempelvis göra att man förlorar en given förstaplats.

CTR består också av multiplayer. Dels lokal och dels online. Den lokala multiplayern är ganska omfattande med flera olika spellägen. Här finns olika sorters race men också ”Battle” med bland annat ”Capture the Flag”. Onlineläget består av vanlig racing och ”Battle”. ”Battle”-läget har jag inte kunnat testa då det inte funnit några tävlanden när jag försökt. Den vanliga racingen fungerar smärtfritt.

Kontrollen är inte den smartaste. Man gasar med B-knappen samtidigt som man ska använda power ups med A-knappen. Varför använder man inte Z-knapparna att gasa med? För att fortsätta klaga så är laddningstiderna alltför långa – 40-50 sekunder och ibland ännu mer är inget ovanligt.

Vad ska jag då ge Crash Team Racing Nitro-Fueled för omdöme? Det beror egentligen på vad man har för förväntningar. Barn kan få svårt på grund av svårighetsgraden. Är du däremot sugen på utmanande racing i kartstil så är CTR perfekt.

Det Bra

  • Livfulla banor
  • Utmanande
  • Fyllt till bredden med innehåll

Det Dåliga

  • Svårt för yngre barn
  • Låg upplösning (Nintendo Switch)
  • Långa laddningstider (ibland upp mot en minut)
  • Kontrollen
  • Inga spelare på ”Battle”-läget när jag testade
7

Skriven av: Mats Ernofsson