Fitbit Charge 5

Av i i Recensioner, 5 Mer

Fitbit Charge 5 Watch

Fitbits senaste och mest påkostade aktivitetsarmband har mängder av funktioner.

Fitbit Charge 5 är ett aktivitetsarmband för dig som vill ha bättre koll på hälsan. Armbandet kan liknas vid en nedbantad version av en smartklocka utan möjlighet till tredjepartsappar.

Klockan ger ett snyggt intryck med mjukt avrundade hörn på den snygga amoled-skärmen. Klockan är tunnare än många klockor som finns på marknaden. Armbandet är mjukt och gjort av silikon. Det följer med två längder vilket gör att Charge 5 passar de flesta. Allt som allt sitter Charge 5 skönt vid handleden. På undersidan av boetten finns några sensorer för de funktioner som jag kommer att gå igenom framöver.

Som sagt finns inga tredjepartsappar men Fitbit skickar med några egna appar såsom exempelvis EKG. Alla appar är i dagsläget installerade från start. Det finns dock en hel del urtavlor att välja mellan. De har inte enbart olika utseende utan visar även flera av Charge 5:s funktioner på olika sätt vilket gör att du kan framhäva just de funktioner du oftast använder.

Charge 5 är lätt att installera. Armbandet har stöd för Googles Pair. Det är en funktion som gör att din Android-telefon snabbt känner av Charge 5 utan att man behöver gå in i Bluetooth-inställningarna. Fitbits app var också lätt att installera. Det krävs en del tid för att sätta sig in i appens alla funktioner men när man väl kommit igång så är appen lätt att använda då funktionerna presenteras på ett logiskt sätt.

Charge 5 baseras på Wear OS, Googles operativsystem för bland annat klockor. Google satsar hårt på Wear OS men det är ett operativsystem som hittills inte rönt några gigantiska framgångar.

Batteritiden är upp till sju dagar beroende på vilka funktioner som är påslagna. Det är betydligt bättre än de flesta klockor. Det finns emellertid flera aktivitetsarmband med betydligt bättre batteritid. Jag tycker dock att Charge 5 har en acceptabel batteritid med tanke på mängden funktioner. Sju dagar gäller om skärmen släcks mellan användningarna. Använder man ”always on”-läget sjunker tiden till två dagar. Då är skärmen alltid aktiverad men i en något reducerad form.

Klockan styrs helt och hållet via svepgester. Det finns alltså ingen knapp. Det ställer tyvärr till vissa problem. Styrningen fungerar nämligen inte perfekt. Främst är det problem med dubbeltryck. De registreras inte alltid utan inte alltför sällan blir det ett enkeltryck i stället vilket kan starta någon funktion. Svepfunktionerna fungerar bättre, men det händer även här att en sveprörelse inte registreras. Man sveper åt olika håll för olika funktioner. Uppåt finner du hälsodata, nedåt olika inställningar och i sidled skiftar du mellan armbandets olika funktioner.

Charge 5 har mängder av funktioner. Här finns grundläggande funktioner som finns i de allra flesta aktivitetsarmband. Det gäller exempelvis pulsmätning, saturation (mängd syre i blodet), stegräkning, alarm, aviseringar från mobilen och sömnmätning.

Det finns även en hel del avancerade funktioner. Inbyggd GPS är en sådan. Den ger en mycket god precision över hur man rört sig och hur långt man gått/sprungit/cyklat. Detta illustreras sedan på en karta där rutten är färgmärkt på olika sätt beroende på hur pulsen varierat. Charge 5 registrerar flera olika träningsformer såsom cykling, intervallträning, spinning, pilates, simning med flera. Charge 5 tål ett dopp och den är dessutom dammtät (IP 68). All träning loggas för analys.

Det finns en funktion som jag inte förstår varför den är med. Den känns mest som slöseri med pengar. Jag tänker på EKG. Det är ingen vanlig EKG som mäts inom sjukvården. Nej, mätningen känner av om du har normal hjärtrytm (sinus) eller hjärtflimmer (förmaksflimmer närmare bestämt). Givetvis är det inte diagnostiskt utan kan snarare ses som ett eventuellt råd att söka läkare.

Stress kan påverkas av flera faktorer, exempelvis träning. EDA-mätning (electro dermal activity) är en del av stressmätningen. Här mäts mängden svett, eller mer riktigt hudens elektriska ledningsförmåga, vilket kan ge ett mått på stress.

Det sitter två metallbitar på sidorna av boetten. De används vid mätningen av EDA och EKG. Man kniper över boetten så man är i kontakt med båda metallbitarna under hela mätperioden – 30 sekunder för EKG och tre minuter för EDA. Det fungerar inte till 100 procent utan jag har vid flera tillfällen fått börja om då Charge 5 säger att kontakten brutits.

Sömnregistreringen fungerar bra.  Den registrerar hur djup sömnen varit och när REM-sömnen inträffat. Man får hjälp med analysen av sömndata men jag tycker att presentationen kunde ha varit bättre. En funktion som jag gillar är aviseringar. Man kan exempelvis se SMS på skärmen eller vem som ringer vilket är jätteskönt då man slipper ta upp mobilen ur fickan. En annan funktion, vilken jag inte testat, är Fitbit Pay. Det är en betalfunktion. Man behöver bara hålla Charge 5 framför betalmaskinen i butiken. Av naturliga skäl har jag heller inte kunnat testa menscykeln.

En intressant funktion är zonminuter. Det låter kanske mysko men kan vara användbart för dig som inte vet om du tränar rätt. Man får med hjälp av olika parametrar en uppskattning över hur mycket man bör träna. När man sedan tränat ett tag är det möjligt att dessa zonminuter justeras. Kanske du blir rekommenderad en vilodag eller att öka träningen.

Zonminuter kräver, liksom några andra funktioner, en prenumeration, men man klarar sig långt utan en sådan. Med Premium får man exempelvis fördjupad analys av sömnen, råd om näringsintag och andra hälsoråd. Det medföljer 60 dagars premiummedlemskap. Därefter kostar det 99 kronor per månad. Årsprenumeration finns också.

Jag gillar Fitbit Charge 5 skarpt. Den innehåller mängder av finesser. Charge 5 är prisvärd även om jag tycker att priset nästan är i överkant. Största svagheten är att skärmen är svårnavigerad.

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

  • Snygg design
  • Mängder av funktioner
  • Lätt att använda när man väl satt sig in i alla funktioner
  • Bra skärm
  • Inbyggd GPS

Det Dåliga

  • Svårnavigerad skärm
  • EDA- och EKG-mätning är bökiga att utföra
  • Aktiva zonminuter kräver, precis som vissa andra funktioner, ett dyrt abonnemang (99 kronor per månad)
  • EKG känns som pengaslöseri
8

Skriven av: Mats Ernofsson