Google Pixel 7

Av i i Recensioner, 4 Mer

Google Pixel 7

Intressant mobiltelefon till ett bra pris. Google ger oss en stabil mobil med kvalitativa funktioner.

Även om det är lätt att tro annat så är faktiskt Pixel 7 och dess storasyster Pixel 7 Pro de första officiella mobiltelefonerna från Google som når Sverige. Tidigare modeller har varit importerade av andra företag. Att Pixel 7 har senaste Android 13 under skalet gör testet mer intressant för mig.

Pixel 7 finns med två storlekar lagring. Båda har åtta gigabyte RAM. Skillnaden ligger i lagringskapaciteten. 128 gigabyte-modellen kostar från 7 290 kronor enligt Pricerunner. Dessutom finns en version med 256 gigabyte som är en tusenlapp dyrare (från 8 290 kronor).

Design

Jag älskade pro-versionens design. Pixel 7 ser mycket lik ut. Den största skillnaden är skärmen. Pixel 7 Pro har avrundade långsidor. Pixel 7 är däremot näst intill platt vilket inte ger ett lika lyxigt utseende.

Kanterna är av borstad aluminium och ovanligt nog finns ingen knapp på vänster sida utan båda knapparna har placerats åt höger. Jag hade gärna sett att knapparna suttit på två sidor. Det hade underlättat skärmdumparna. Selfiekameran är placerad upptill, i mitten.

Baksidan sticker utseendemässigt ut på ett mycket positivt sätt. Kameran sitter på upphöjd panel som går tvärs över mobilen. Materialet är borstad aluminium. Pro-modellen känns återigen lite lyxigare med blank aluminium på kamerapanel och kanter. Både fram- och baksida består av Corning Gorilla Glass Victus täckglas.

Pixel 7 finns i tre färger. Dels den gråsvarta Obsidian och vita Snow som känns igen från Pixel 7 Pro, dels Lemongrass som är snyggt ljusgrön.

Kamera

Pixel 7 har två kameror. En av pro-modellens kameror har fått stryka med. Det är teleobjektivet med inbyggd zoom. Man kommer därmed inte lika nära objektet. De två övriga kamerorna är faktiskt desamma som på pro-modellen. Det är ett 50 megapixel vidvinkelobjektiv och ett 12 megapixel ultravidvinkelobjektiv.

I Pixel 7 får du nöja dig med 2x zoom och därefter digital zoom upp till 8x. Jag rekommenderar inte att du använder speciellt mycket av den digitala zoomen då bilderna fort blir gryniga. Makrofunktionen är inte speciellt bra och kommer inte upp i pro-modellens kvalitet.

Bildkvaliteten är över lag bra. Fotografierna är livfulla med bra färgsättning. Resultatet blir foton som har god kvalitet under de flesta förhållanden. Jag klagade lite på nattläget hos pro-modellen. Nu är Pixel 7 billigare och därmed är förväntningarna inte lika höga vilket gör att jag blir nöjd med bildkvaliteten även med nattläget.

Ultravidvinkelobjektivet hjälper till vid fotografering av landskap. Även här håller Pixel 7 en bra kvalitet. Under dagtid fångar kameran ljuset med fina färger. Kvaliteten sjunker under skymning då bilderna har en tendens att bli mörka.

Pixel 7:s selfiekamera är på 10,8 megapixel. Här finns inte mycket att klaga på. Utomhus, med bra ljusförhållanden, blir fotografierna riktigt bra. Inomhus sjunker kvaliteten något, men man kan inte förvänta sig mycket mer av en mobil för strax över 7 000 kronor. Kameran har HDR vilket gör att ansikten får bättre kvalitet än bakgrunder. Det finns ett porträttläge där bakgrunden blir snyggt suddigt. Selfiekameran har två zoomlägen – 0,7x och 1,0x.

Du kan även skapa bakgrundsoskärpa i appen Foton. Den appen har fler funktioner än bara visning av fotografier. Den bästa funktionen är nog Photo Unblur som på ett bra sätt tar bort oskärpa.

Inspelning av filmer

Pixel 7 kan spela in filmer i max 4K och 60 bilder per sekund (FPS). Det finns en bra bildstabilisering vilket gör att man kan röra sig utan att bilden gungar allt för mycket. Precis som för kameran finns även en funktion för bakgrundsoskärpa. Den fungerar okej, men inte lika bra som för stillbilder.

Bildkvaliteten på videos är bra med enbart obetydligt brus. Färgerna är skarpa med god dynamik och klara färger. Vidvinkelinspelningen imponerar även den under bra ljusförhållanden. Blir ljuset sämre försämras även bildkvaliteten ganska snabbt.

Under huven

Google har sitt egenutvecklade processorchip – Tensor G2 – i Pixel 7. Dessutom har mobilen och det certifierade Titan M2-säkerhetschippet.

Tensor G2 ger en snabb mobil där det mesta flyter på utan problem. Vid tuff belastning såsom grafiktunga spel blir Pixel 7 kännbart varm, men aldrig så att det känns obehagligt. Pixel 7 och Pixel 7 Pro har samma processor men Pixel 7 har mindre RAM (8 gigabyte mot 12 gigabyte). Det kan märkas i vissa tunga tillämpningar. För det mesta är dock skillnaderna så små att det knappast märks eller obefintliga.

Skärm

Skärmen är av bra kvalitet, fast den är inte alls lika bra som den på Pixel 7 Pro. Skärmen är en 6,3 tums Full HD+ OLED-skärm på 2 400 x 1 080 pixlar med 90 hertz uppdateringsfrekvens och stöd för HDR. Skärmen kan växla automatiskt mellan 60 hertz och 90 hertz.

Skärmkvaliteten är god. Färgerna är bra och tack vare HDR har skärmen även fin kontrast. Ljusstyrkan är utmärkt. Det går därmed bra att använda mobilen utomhus även i solsken. En brasklapp. Det är höst nu. Jag har inte testat mobilen under en solig sommardag men jag tror inte att det blir några problem.

Ljud

Finns det mobiler med bra ljud i högtalaren. Inte helt bra, men okej hos vissa flaggskeppsmodeller. Pixel 7 har ett fullgott ljud vid normala volymer. Basen är visserligen svag men övriga register har en acceptabel detaljrikedom. Höjer man ljudet blir ljudet lite väl skrikigt och med lätt skorrighet i de allra högsta volymerna.

Annat

Andra finesser som inte finns på alla mobiler i prisklassen är eSIM (digitalt SIM-kort utan fysiskt kort), wifi 6e, trådlös laddning (QI), snabbladdning (50 procent på 30 minuter med 30 watts laddare), batteridelning (använd din mobil för att ladda en kompis mobil) och IP68-klassning. Med IP68-klassificering menas att mobilen är både damm- och vattentät. Du kan vara ute i en störtskur eller tappa mobilen i vatten utan att vara orolig. Tänk på att om du någon gång tappat mobilen i golvet kan den ha tagit skada och det är inte helt säkert att den fortfarande är vattentät.

Batteriet är på 4 355 milliamperetimmar (mAh). Om du kör mobilen med blandade tillämpningar ska det inte vara något problem att använda mobilen en dag, eller kanske till och med upp emot två dagar om du inte alltför flitig användare. Kör du mycket tunga tillämpningar såsom grafiktunga spel behöver du kanske ladda telefonen under dagen.

Appar

Pixel 7 är inte överöst med appar även om det finns en hel del Google-appar. Ett flertal av Googles egna appar får du emellertid hämta själv ifrån Google Play. Andra appliknande funktioner, som kanske snarare borde vara egna appar, är gömda i inställningar. När jag testade Pixel 7 Pro tog jag ett exempel, en funktion för digitalt välmående. Vem letar efter en sådan bland inställningarna?

Artificiell intelligens (AI) är framtiden. Pixel 7 har några sådana appar och fler lär komma i framtiden. Här finns olika textfunktioner såsom automatisk översättning, direktöversättning och tolkning av text. Det här är mycket intressanta appar som med finbearbetning kan blir väldigt bra och användbara. Alla appar finns ännu inte på svenska men jag ser fram emot att de blir det.

Slutsats

Googles telefon Pixel 7 är prisvärd. Det är en mobil med bra byggkvalitet och utmärkt design samt många bra och kvalitativa funktioner. Mobilen ligger funktionsmässigt steget bakom toppskiktet vilket speglar sig i priset.

 

Det Bra

  • Design i topp
  • Bra kamera – främst huvudkameran
  • Bra prestanda för pengarna
  • Tål att doppas i vatten

Det Dåliga

  • Lite mer appar hade inte skadat
  • Rörigt med appliknande funktioner insprängda i inställningar
  • Vissa appar är på engelska
  • Ljudet kunde vara bättre
7

Skriven av: Mats Ernofsson