Jabra Elite 7 Pro och Jabra Elite 7 Active

Av i i Recensioner, 4 Mer

Jabra Elite 7 Pro och Jabra Elite 7 Active

Är du aktiv eller vill du ha bästa möjliga äkta trådlösa hörlurar?

Jabra delar in sina nya äkta trådlösa hörlurar i tre grupper. Elite 7 Pro är för den som vill ha bästa möjliga hörlurar. Elite 7 Active riktar sig till den aktive medan Elite 3 är en budgetversion. Den sistnämnda (Elite 3) har vi testat tidigare. Den här artikeln är en recension av Elite 7 Pro och Elite 7 Active.

Vad är då äkta trådlösa hörlurar? Jo, det är hörlurar som du sätter i ytterörat och hörselgången. Det finns inga sladdar utan vartdera öra har en separat öronsnäcka. Dessutom har alla äkta trådlösa hörlurarna mikrofon för samtal. Elite 7 Pro och Elite 7 Active har fyra mikrofoner.

Elite 7 Active

Vilken är skillnaden mellan Elite 7 Pro och Elite 7 Active? Den största skillnaden är vissa tekniker som hörlurarna använder. Elite 7 Pro är bättre vid samtal medan Elite 7 Active sitter bättre under svettiga träningspass.

Det är ingen skillnad i ljudkvalitet mellan Elite 7 Pro och Elite 7 Active. De låter riktigt bra. Jag gillar mycket bas och hade gärna sett lite kraftigare bas. Den kan dock ökas något med equalizern i appen Jabra Sound+. Ljudet är väl sammansatt och balanserat vilket gör att jag är övertygad om att de flesta som inte önskar extra kraftig bas kommer att bli nöjda med Elite 7 Pro och Elite 7 Active.

Elite 7 Active

Båda hörlurarna har en slimmad design. Elite 7 Pro är något lättare än Elite 7 Active. Pro-modellen är Jabras minsta äkta trådlösa hörlurar med en vikt om 5,4 gram. Elite 7 Active kommer inte långt efter. De väger 5,5 gram per snäcka. Öronsnäckorna är snygga och det syns tydligt att man satsat på att få ner vikten. Snäckorna ser nämligen nätta ut.

Vissa äkta trådlösa hörlurar har tryckknappar medan andra har touchknappar. De båda teknikerna har för och nackdelar. Jabra har valt tryckknappar på de båda hörlurarna. Dessa har ett lagom hårt motstånd. Det känns inte som om man trycker in hörlurarna i örongången samtidigt som det inte finns någon risk att man trycker på dem av misstag.

Precis som andra hörlurar styrs musik och samtal genom olika antal tryck på antingen höger eller vänster öronsnäcka. Det fungerar bra och det gick snabbt före mig att lära mig schemat för tryckningarna. Man kan även aktivera röstassistenterna Apple Siri, Google Assistent eller Amazon Alexa via dubbeltryck på vänster snäcka.

Batteritiden är bra – åtta timmar. Det väldesignade laddningsfodralen ökar den totala batteritiden till 30 timmar. Laddningstiden är också bra. Fem minuters laddning ger en timmes batteritid.

Elite 7 Pro

Målgruppen för Elite 7 Active är givetvis aktiva människor. För att fungera vid träning krävs några specifikationer. Att hörlurarna är vattentäta är en sak. Såväl Elite 7 Active som Elite 7 Pro har hög så kallad kapslingsklassning – IP57 närmare bestämt. Det betyder att de är dammskyddade och klarar att sänkas ned i vatten. Svett är alltså inga problem.

En annan viktig funktion för träning är att hörlurarna sitter bra och dessutom inte glider ur örat. Elite 7 Active har en teknik kallad Jabra ShakeGrip som är flytande silikongummi och vingfri design som ska göra att öronsnäckorna stannar i öronen även om man blir svettig. Elite 7 Pro saknar denna teknik. För att efterlikna svettiga förhållanden använde jag vatten men jag märkte ingen stor skillnad mellan Active och Pro då. De satt bra båda två.

Samtalskvaliteten är bra i båda hörlurarna med klara röster. De jag pratade med tyckte att min röst hördes tydligt. Vid bullriga förhållanden eller vid vind hördes jag bättre i Elite 7 Pro men även Elite 7 Active fungerade bra. Elite 7 Pro har en teknik kallad Jabra MultiSensor Voice. Denna teknik använder benledning som känner av påverkan av ditt ljud på käkarna. Fyra mikrofoner känner av omgivningsljudet. Tillsammans filtreras en hel del av omgivningens ljud bort. Det fungerar faktiskt ganska bra.

Elite 7 Pro

Både Elite 7 Pro och Elite 7 Active har aktiv brusreducering (ANC). Båda hörlurarna har även genomhörning vilket gör att du hör omgivningen bättre. Graden av ANC och genomhörning kan justeras med appen Jabra Sound+.

Oavsett om du väljer Elite 7 Pro eller Elite 7 Active får du mycket bra hörlurar. Jabra Elite 7 Pro är för de som kräver lite extra av hörlurarna. Jabra Elite 7 Active har något sämre skydd mot vind vid samtal men ska å andra sidan sitta bättre i örat under träning. Jag märkte dock ingen stor skillnad mellan Pro och Active när jag använde vatten. Jag ger båda hörlurarna en åtta i betyg vilket betyder att de är mycket bra.

 

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...