Journey

Av i i Recensioner, 3 Mer

Journey

Det finns många ”regler” om hur ett bra spel bör vara gjort. Thatgamecompany har valt att bryta mot de flesta men ändå lyckats skapa ett mästerverk.

Jag vill redan nu få sagt att om du är det minsta intresserad av Journey så sluta läs, köp spelet och börja njut. Spelet är kort och du förtjänar att uppleva varenda minut själv. För de som vill veta mer skall jag göra mitt bästa för att skriva en så spoilerfri recension som möjligt.

Journey är ett nedladdningsbart spel till Playstation3 från utvecklaren Thatgamecompany som tidigare låg bakom det populära spelet Flower. Det har tagit över tre år att utveckla Journey och man blir därför förvånad när man lär sig att spelet är kort. Med kort menar jag VÄLDIGT kort när resan är över efter bara två timmar.

Normalt hade detta varit något jag hade klagat i det oändliga på men i Journey är det uppenbarligen är spellängden ett medvetet designval som faktiskt fungerar.

Spelets handling är väldigt subtil men för att undvika göra en kort historia ännu kortare kan jag berätta att du är en människoliknande figur klädd i massa tyg. Ditt mål är att ta dig upp till toppen av ett berg som skymtas i horisonten. På vägen ges du möjlighet att plocka upp mer tyg som gör det möjligt att hoppa högre och sväva i luften. Bortsett från lite snabba bilder som beskriver kontrollerna lämnas spelaren till att uppleva sin resa på egen hand.

Detta är skönheten med Journey. Det är ett spel som vägrar tala om vad spelaren skall tro utan lämnar allt till spelarens fantasi. Alla som spelar Journey kommer under de två timmar det tar att klara spelet genomgå samma prövningar men jag kan lova att upplevelsen kommer att vara olik för varje en.

Spelet innehåller en rätt så okonventionell multiplayer. Det finns ingen matchmaking av något slag utan istället stöter man på andra vandrare på vägen. Det enda sättet att kommunicera är via små kvitter men det fungerade förvånansvärt bra och upplevelsen visade sig vara minst lika intim som i andra spel. Det finns här ingen anledning att kommunicera när båda redan vet vad de behöver göra.

Grafiskt sett är Journey rätt simpelt men då och då glänser det till lite extra. Speciellt snyggt är effekten av ljus mot sanden på vissa av banorna. Något utvecklaren lyckats med är atmosfären i miljöerna och en stor framgångsfaktor är ljudet. Journey innehåller ett utomordentligt soundtrack där musiken ackompanjerar bilden i perfekt harmoni där varje bana frammanar olika känslor.

Nu till det kontroversiella. Journey tar inte mer än två timmar att klara vilket ses som lite i alla mått. Spelet är dock skräddarsytt för att vara perfekt under dessa två timmar. Allt för ofta spelar jag spel som är för långa för sitt eget bästa och även de bästa spel innehåller sektioner som är ett nödvändigt ont mellan de bra delarna. Journey innehåller inget sådant.

Eftersom spelet lägger sin handling i spelarens tolkningsförmåga är det nästan ett måste att spela om det vilket inte alls känns jobbigt tack vare dess korthet. Och vissa saker i ”handlingen” som verkade självklara första gången kanske känns annorlunda den andra.

Journey är i slutändan ett konststycke som alla bör ge sig chansen att testa. Spelet trotsar normen satt av andra populära spel genom att vara så kort och genom att låta spelaren själv bestämma vad spelet handlar om.

Läs gärna vår recension över PS4-versionen.

Det Bra

  • Otroligt soundtrack.
  • Låter spelaren bestämma handlingen.
  • Bra från början till slut.

Det Dåliga

  • Två korta men sagolika timmar.
9

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi